ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

ΚΑΝΑΛΙ YOUTOUBE ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Loading...

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ

OΛΕΣ οι συντάξεις απ'την αρχήΜοιραίο πρόσωπο του Αρμαγεδδώνα ο Γ. Κατρούγκαλος που ανήγγειλε την επανεξέταση των ποσών που δίνονται
Από την αρχή πρόκειται να υπολογιστούν όλες οι συντάξεις που χορηγούνται σε πάνω από 2.600.000 συνταξιούχους. Ο ανακαθορισμός των ποσοστών αναπλήρωσης θα γίνει σε σχέση με τους μισθούς που ελάμβαναν οι σημερινοί συνταξιούχοι όταν εργάζονταν. Την αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων, μέσω επανυπολογισμού του ποσοστού αναπλήρωσης, προανήγγειλε σε χθεσινή πρωινή τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, που συνεχίζει να βρίσκεται σε παράκρουση.

Παρά τη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε ένα 24ωρο νωρίτερα από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και τις σαφείς εντολές που δόθηκαν για περιορισμένη τηλεοπτική προβολή, ο κ. Κατρούγκαλος επέλεξε να ακολουθήσει την... πεπατημένη και, μέσω τηλεόρασης, να ενημερώσει ξανά τα εκατομμύρια των συνταξιούχων για το «πετσόκομμα» που έρχεται στις συντάξεις τους. Εσπευσε, όμως, να διευκρινίσει ότι θα επηρεαστούν περισσότερο «οι συντάξεις που έχουν ποσοστό αναπλήρωσης από 110% και πάνω». Βέβαια, τέτοιες συντάξεις είναι κυρίως οι πιο χαμηλές, γι' αυτό και ο κ. Κατρούγκαλος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αυτές οι συντάξεις θα προστατευθούν από την κυβέρνηση... Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε επίσης ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν αντέχει άλλο να χορηγεί συντάξεις υψηλότερες από τους καταβαλλόμενους μισθούς.

Αναπροσαρμογή
Η όποια αναπροσαρμογή στα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων θα γίνει κλιμακωτά, με την έννοια ότι θα είναι διαφορετική, ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών. Ο υπουργός Εργασίας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι στόχος είναι να μην πληγούν οι χαμηλές συντάξεις. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι μπορεί από τον επανακαθορισμό των ποσοστών αναπλήρωσης να προκύψει, σε κάποιες περιπτώσεις, έως και αύξηση των συντάξεων...

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο χορήγησης των συντάξεων στο μέλλον, αυτός θα βασιστεί στο τρίπτυχο «μισθός δικαιούχου - συνολικές εισφορές που κατέβαλλε στη διάρκεια του εργασιακού βίου του - ποσοστό αναπλήρωσης».
Σχετικά με την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, που έχει ήδη καθυστερήσει, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι εκτιμά πως θα καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθεί έως τις 23 Οκτωβρίου. Επέρριψε, μάλιστα, ευθύνες στο ΠΑΜΕ για την καθυστέρηση, λόγω της διήμερης κατάληψης του υπουργείου. Η αντίδραση του ΠΑΜΕ υπήρξε άμεση και με μια σκληρή ανακοίνωση κατήγγειλε ότι ο κ. Κατρούγκαλος επιχειρεί τη συκοφάντηση των συνδικάτων, την ώρα που ολοκληρώνεται η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Δεκτό (με αστερίσκους) το πόρισμα των «σοφών»
Με πολλούς... αστερίσκους έγινε -καταρχάς- δεκτή η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας από τους εκπροσώπους των θεσμών. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και στην οποία συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να υπάρξει ποσοτικοποίηση των μέτρων που θα καταστεί δυνατό να μειώσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 0,25% το 2015 ή 450.000.000 ευρώ, κατά 1% το 2016 ή 1,8 δισ. ευρώ και κατά 0,7% του ΑΕΠ ή 750.000.000. ευρώ τη διετία 2017-2018.

Η παρουσίαση του πορίσματος της επιτροπής «σοφών», που έγινε από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, δεν ικανοποίησε απόλυτα τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς απουσίαζε το σκέλος της εξοικονόμησης δαπανών ανά τομέα παρέμβασης. Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι θεσμοί και στο πεδίο του επανακαθορισμού όλων των συντάξεων, μέσω αλλαγής στο ποσοστό αναπλήρωσης.
Ξεχωριστή συζήτηση έγινε για το φλέγον ζήτημα του ΕΚΑΣ, αφού, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, πρέπει τον ερχόμενο Μάρτιο να διακοπεί η χορήγησή του στο 20% των «προνομιούχων» δικαιούχων του συγκεκριμένου επιδόματος (περίπου 70.000 χαμηλοσυνταξιούχοι). Η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι μπορεί να ενσωματώσει τη συγκεκριμένη παροχή στη βασική και εγγυημένη σύνταξη των 390 ευρώ, αλλά οι θεσμοί επιμένουν ότι χρειάζονται ποσοτικοποίηση και ακριβής ανάλυση του μέτρου, για να γίνει αποδεκτό.

Επόμενη συνάντηση, όπως όλα δείχνουν, θα πραγματοποιηθεί ξανά την Παρασκευή, με την ελληνική πλευρά να καταθέτει πλέον ποσοτικοποιημένες τις προτάσεις της. Εκεί, αναμένεται να αποσαφηνιστεί το ύψος των περικοπών στις συντάξεις, που ενδεχομένως θα χρειαστεί να γίνει, για να καλυφθούν τα προαπαιτούμενα της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Αντιδράσεις για τις επικουρικές από τους υπαλλήλους Ταμείων
Ολομέτωπη επίθεση κατά του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου εξαπέλυσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), με αφορμή το ζήτημα της επικουρικής ασφάλισης, χαρακτηρίζοντάς τον «κόκκινο πανί» για την ελληνική κοινωνία. Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία καταγγέλλουν τον κ. Κατρούγκαλο για «ακραίο νεοφιλελεύθερο παροξυσμό», που θα οδηγήσει στην κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.
Προσθέτουν ότι «ο Κατρούγκαλος μετερχόμενος αδίστακτα κάθε μέσο επικοινωνιακής χειραγώγησης αφορίζει, συκοφαντεί και διαστρεβλώνει ό,τι βρεθεί στον δρόμο του».

Η ΠΟΠΟΚΠ αναφέρει στοιχεία που δείχνουν ότι το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) έχει αξιοποιήσει ελάχιστα την κρατική στήριξη, παρά το γεγονός ότι υπέστη σοβαρές απώλειες, λόγω PSI, οι οποίες ανήλθαν στα 2,5 δισ. ευρώ. Αλλα 200.000.000 ευρώ ετησίως που χάνονται από τόκους, ενώ ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ οι απώλειες από εθελούσιες - προσυνταξιοδοτικά τραπεζών και στα 125.000.000 ετησίως από την κατάργηση κοινωνικών πόρων. Το ΕΤΕΑ τη διετία 2014-2015 έλαβε ως κρατική χρηματοδότηση ποσό 120.000.000 ευρώ από το ΑΚΑΓΕ, όταν μόνο η ετήσια εισφορά των συνταξιούχων υπερβαίνει τα 125.000.000 ευρώ.
Στον... αέρα η δόση των 2 δισ.! Κι άλλα μέτρα ζητά η τρόικα
Βαρύ κλίμα επικράτησε στη χθεσινή, πρώτη ημέρα συζητήσεων των επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δέχτηκε «βροχή» από «κίτρινες κάρτες» για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων και την ανεπάρκεια ή την απουσία ισοδύναμων μέτρων για επώδυνες παρεμβάσεις, όπως ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι καθυστερήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης θέτουν ουσιαστικά στον... αέρα την υποδόση των 2 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να λάβει η Ελλάδα από τους δανειστές.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα «πατήσει γκάζι ώστε να ολοκληρωθεί η υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων και να καθοριστεί και το δεύτερο πακέτο αύριο, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η επίσκεψη των ελεγκτών στη χώρα μας.

Οπως παραδέχτηκε χθες βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρούφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζαμαριόλι (ESM) αμφισβήτησαν ότι οι στόχοι για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 0,50% του ΑΕΠ το 2016 είναι εφικτοί, αν και δέχτηκαν ότι η ύφεση θα περιοριστεί στο 1,3% τόσο την τρέχουσα όσο και την προσεχή χρονιά. Επίσης, κυβερνητική πηγή ομολόγησε ότι η κυβέρνηση «αυτοπαγιδεύτηκε» με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, διότι πρόβλεψε έσοδα 300.000.000 ευρώ, ενώ τελικά θα είναι φέτος κάτω από 100.000.000 ευρώ.

Το μπρα ντε φερ των κυβερνητικών στελεχών διήρκεσε συνολικά 10 ώρες και ξεκίνησε με... σύννεφα, καθώς το Euro Working Group ανέβαλε την προγραμματισμένη για χθες τηλεδιάσκεψή του. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών επιχείρησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι η αναβολή αυτή δεν προκαλεί ανησυχία. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει την επόμενη εβδομάδα την εκκρεμή υποδόση των 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο οι επικεφαλής των πιστωτών δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις, οι οποίες τους έκαναν να έρθουν στην Αθήνα προτού ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση. Εστία τριβής αποτέλεσε επίσης η απουσία ποσοτικοποίησης για σειρά μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, όπως η αύξηση των συντελεστών φορολογίας των αγροτών.

Οι χθεσινές επαφές ξεκίνησαν με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, οι οποίοι έφθασαν με περίπου εικοσάλεπτη καθυστέρηση στο ξενοδοχείο των εκπροσώπων των πιστωτών. Ακολούθησε μπαράζ συναντήσεων με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, Παιδείας Νίκου Φίλη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Μ. Ροζάκος

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΤΟ DION TV

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ - ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΝΔ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"