Μύθοι και αλήθειες για την «περιβόητη» ελληνική χρεοκοπία
Παρασκευή, 16 Σεπτέμβριος 2011
0 |
Το «κερδισμένο» Βερολίνο
Εκτός βέβαια από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα έφερνε η πραγματοποίηση του «μαύρου» σεναρίου στην ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία, στην περίπτωση της Γερμανίας, η ζημιά θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη. Το Βερολίνο όχι απλά δεν έχει χάσει ούτε σεντ εξαιτίας της ελληνικής κρίσης και της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ, αλλά αντίθετα έχει αποκομίσει περίπου 20 δισ. ευρώ. Ο Φόλκερ Χελμάγερ, επικεφαλής των αναλυτών της Bremer Landesbank, σε δηλώσεις του τον Ιούλιο, είπε ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί όσο καμία άλλη χώρα από την ευρωκρίση καθώς της έχει αποφέρει το παραπάνω ποσό.
«Πολλοί συνάδελφοί μου υποστηρίζουν ότι η Γερμανία πληρώνει το λογαριασμό της ευρωζώνης. Καμία άλλη θέση δεν απέχει τους τελευταίους 18 μήνες τόσο από την πραγματικότητα όσο αυτή. Γεγονός είναι ότι μέσω των εγγυήσεων που προσφέρει η Γερμανία για τις χώρες της ευρωκρίσης κερδίζει ετησίως 2% σε τόκους το οποίο μεταφράζεται σε 700 εκατομ. ευρώ τους τελευταίους 18 μήνες. Αυτό όμως δεν είναι το καίριο σημείο. Λόγω της αδυναμίας των υπερχρεωμένων χωρών, η γερμανική αγορά κεφαλαίου έχει ένα μπόνους που δεν οφείλεται στις δικές της ενέργειες, αλλά είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας των άλλων χωρών. Έχουμε ένα πλεονέκτημα στην αναχρηματοδότηση της τάξης του 1 με 1,5 %. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι έχουν περάσει από τότε 18 μήνες και σε συνάρτηση με τις εκδόσεις νέων ομολόγων από τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα σε μια διάρκεια ωρίμανσης 5 έως 30 ετών τότε, το όφελος για τους γερμανούς φορολογούμενους ανέρχεται συνολικά στα 18 δις ευρώ».
Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί, σύμφωνα με τον κ. Χελμάγερ, ότι τα χαμηλά επιτόκια ευνοούν την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας που έχει οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ο κ. Χελμάγερ έστρεψε τα βέλη του εναντίον του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ανακριβή και αναξιόπιστα τα εφιαλτικά σενάρια και τις εκτιμήσεις που συχνά παρουσιάζει για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και το κόστος για τη Γερμανία!
«Ο αμαρτωλός Έλληνας πληρώνει», ήταν ο τίτλος άρθρου τον περασμένο Φεβρουάριο, του επικεφαλής οικονομικού αναλυτή της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, Τόμας Φρίκε, στο οποίο υποστηρίζει ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί περίπου 10 δισ. ευρώ από την κρίση χρέους της Ελλάδας.
Ο κ. Φρίκε τονίζει ότι για τα κεφάλαια που έλαβε η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει τόκο. Σημειώνει μάλιστα, ότι ήδη τα κέρδη από την πώληση ομολόγων προς την Ελλάδα κατ' εντολήν της γερμανικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 500 εκ. ευρώ περίπου. Σε αυτά συνυπολογίζει και το κέρδος που προκύπτει από το γεγονός ότι οι επενδυτές στρέφονται προς τα γερμανικά ομόλογα εξαιτίας της δυσπιστίας τους έναντι ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης. «Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμα τίποτα. Αντίθετα, έχει ήδη αποκομίσει κέρδος από την κρίση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποκαλύψει ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών στον λαό, και μάλιστα σε κάθε αναγνώστη της "Bild" χωριστά και στο κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών» είπε χαρακτηριστικά.
«Τρομάζει» το ντόμινο
Εκτός από τα γερμανικά κέρδη, η περίπτωση χρεοκοπίας «τρομάζει» αρκετές χώρες εξαιτίας της έκθεσης πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στο ελληνικό χρέος, αφού διαθέτουν ελληνικά ομόλογα, ενώ είναι πολύ πιθανό να συμπαρασυρθούν και Ιταλία και Ισπανία στο ντόμινο. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι την Τετάρτη, μέρα κατά την οποία ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε δύο μεγάλες γαλλικές τράπεζες (Societe Generale και Credit Agricole) «απειλώντας» και την PNB Paribas ςξαιτίας της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος, ο πρόεδρος της χώρας, Νικολά Σαρκοζί δήλωνε ότι «θα κανουμε τα πάντα για να σώσουμε την Ελλάδα».
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η αυστριακή περίπτωση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύθηκαν στην έγκυρη «Die Presse» μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα κόστιζε στην εθνική οικονομία της Αυστρίας 40 δισ. ευρώ, οπότε και είχε διαπιστωθεί πως μια συμμετοχή της Αυστρίας στο πακέτο βοήθειας είναι σαφώς πολύ πιο συμφέρουσα. Επιπλέον, ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν θεωρεί πως ένα σταθερό νόμισμα, ένα σταθερό εμπόριο και μια σταθερή Ευρωζώνη είναι πολύ σημαντικά για την Αυστρία και εξαρτώνται επίσης και από τους αδύνατους «κρίκους» της Ευρωζώνης, υπονοώντας προφανώς την Ελλάδα.
Εάν η Αυστρία ενδέχεται να χάσει περί τα 40 δισ. σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, είναι πολύ εύκολο να γίνει κατανοητό, αναλογικά, πόσα δισ. θα χάσουν μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης. Κι ας αντιστοιχει΄το ελληνικό ΑΕΠ μόλις στο 2-3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Ένστικτο επιβίωσης και κινδυνολογία
Το να στείλουν η ΕΚΤ και οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης την Ελλάδα προς τη χρεοκοπία είναι σαν να «βάζουν τα χέρια τους και να βγάζουν τα μάτια τους», αφού αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της τρόικας. Ξέρουν εξάλλου ότι εάν πτωχεύσει η Ελλάδα, θα υπάρξει τεράστιο χρηματικό και πολιτικό κόστος. Άρα θα κάνουν τα πάντα για να την εμποδίσουν ακολουθώντας ένα ένστικτο... επιβίωσης. Από την άλλη πλευρά, εφόσον η Γερμανία κερδίζει από τη διατήρηση της κρίσης χρέους, γιατί να μην συνεχίσει να τη διατηρεί μέσω της αναποφασιστικότητάς της.
Όσο για τα σενάρια που προκύπτουν από τη μεριά του Βερολίνου περί «Plan A, B, C....» για το ενδεχόμενο σκοπό φυσικά έχουν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των επαχθών μέτρων που καλούνται για ακόμα μία φορά να πληρώσουν οι έλληνες πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν τα σπασμένα ενός άδικου, ασταθούς και αδηφάγου νομισματικού συστήματος.
Τέλος, όσον αφορά τις δραματικές εκκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί «δραματικής μάχης» και ότι βρισκόμαστε «στο χείλος» του γκρεμού, ναι μεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι δραματική, όμως από ένα σημείο και μετά, η κινδυνολογία αποτελεί το τέλειο επικοινωνιακό εργαλείο (που έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια «καραμέλα» εντός κι εκτός συνόρων) για την προώθηση των μέτρων και των επιλογών που αλλάζουν προς το χειρότερο τη ζωή των πολιτών...
AΠΟ NEWPOST
Βαγγέλης Βιτζηλαίος