Ο νο2 -ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΣ. ΝΤΑΛΑΡΑ- ΣΤΟ IIF ΚΑΛΕΙ ΤΟ BRIC ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ • Η ΑΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ
Βοήθεια από Κίνα, Ινδία, Ρωσία στα ομόλογα ζητούν οι ιδιώτες
Δεκανίκια για τη στήριξη του προγράμματος συμμετοχής των ιδιωτών στη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους αναζητούν πλέον σε Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα.
Η απροθυμία των επενδυτών να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους και να ενταχθούν στο πρόγραμμα (PSI) αναγκάζει τους ιθύνοντες να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης, προκειμένου να καλύψουν την «τρύπα» που θα δημιουργήσει στο δεύτερο πακέτο η μειωμένη συμμετοχή των ιδιωτών. Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου προέβλεπε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα φτάσει το 90% και στο πρόγραμμα θα ενταχθούν ομόλογα αξίας 135 δισ. ευρώ, που λήγουν μέχρι το 2020. Ομως, όσο περνάει ο καιρός, σε αντίθεση με τις αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις, γίνεται εμφανές ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι μάλλον ανέφικτος.
Μια τέτοια εξέλιξη, η οποία δεν είχε προβλεφθεί στη συμφωνία της Ε.Ε., δημιουργεί αυτομάτως πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες για την περίοδο έως το 2014, οι οποίες προδήλως δεν καλύπτονται από το πακέτο των 109 δισ. ευρώ. Το πού θα κλείσει τελικά το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα προδιορίσει εν τέλει και το μέγεθος των πρόσθετων πόρων που θα χρειαστεί η Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι πλήρως καλυμμένες οι δανειακές της υποχρεώσεις την προσεχή τριετία.
Την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον
Υπό το φως των εξελίξεων αυτών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance - IIF), το οποίο έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας συμμετοχής των ιδιωτών, αναλαμβάνει δράση προκειμένου να προσελκύσει πρόσθετα κεφάλαια από τις λεγόμενες χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα).
Οι εκπρόσωποι των χωρών αυτών θα συναντηθούν την προσεχή Πέμπτη (22/09) στην Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια να βρεθούν τρόποι συνδρομής τους στην κρίση χρέους της Ευρώπης.
Συμμετοχή 70%-75%
Εν όψει της συνάντησης αυτής, η οποία δημιουργεί προσδοκίες για εισροή κεφαλαίων στην Ευρώπη, στέλεχος του IIF απηύθυνε δημόσια πρόταση.
Το νο2 στην ιεραρχία του IIF (κάτω από τον Τσαρλς Νταλάρα) αποκάλυψε ότι το Ινστιτούτο επιχειρεί να πείσει τις παραπάνω χώρες προκειμένου να διαθέσουν περίπου 20 δισ. ευρώ, ενισχύοντας έτσι το πακέτο που θα διατεθεί στην Ελλάδα. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την ισχύ του πακέτου που έχει αποφασιστεί ή εναλλακτικά να καλύψει την τυχόν τρύπα που θα προκαλέσει η μειωμένη συμμετοχή των ιδιωτών.
Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, η συμμετοχή των ιδιωτών μέχρι στιγμής έχει φτάσει το 70% με 75%. Ομως, αν δεν ανατραπεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, η διαδικασία συμμετοχής των ιδιωτών θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
* Στο μεταξύ, με μεθοδευμένες κινήσεις επιχειρείται να ωθήσουν ολοένα και περισσότερους επενδυτές στην αποδοχή του σχεδίου συμμετοχής.
Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η διακριτική αποχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα οι τιμές τους και οι αποδόσεις τους να έχουν εκτοξευτεί σε επίπεδα υψηλότερα εκείνων της 21ης Ιουλίου.
Η απαξίωση αυτή των ελληνικών ομολόγων εκτιμάται ότι θα ασκήσει πίεση στους θεσμικούς επενδυτές, που δεν έχουν ακόμη αποδεχτεί το σχέδιο να προσχωρήσουν σ' αυτό.
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ