ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Γαλλογερμανική διαφωνία για τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης χρέους

Διχασμένοι Μέρκελ και Σαρκοζί

Γαλλογερμανική διαφωνία για τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης χρέους


Η γαλλική οικονομία είναι πιο ευάλωτη σε μία ενδεχόμενη ελληνική πτώχευση, που μπορεί να επηρεάσει την αξιολόγηση «ΑΑΑ» και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας

Όλη η συζήτηση για την ελληνική πτώχευση είναι μία γερμανική, όχι μία ευρωπαϊκή, συζήτηση», λέει στο Bloomberg ο Στέφαν Κολινιόν, πρώην στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Η δέσμευση οπουδήποτε αλλού, συμπεριλμβανομένης της Γαλλίας, είναι να αποφευχθεί αυτό (σ.σ. η πτώχευση) με όλα τα δυνατά μέσα», προσέθεσε.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των δυο ηγετών οφείλονται και στη διαφορετική κατάσταση των δύο οικονομιών. Η γαλλική οικονομία είναι πιο ευάλωτη σε μία ενδεχόμενη ελληνική πτώχευση, που μπορεί να επηρεάσει την αξιολόγηση «ΑΑΑ» και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας, σε αντίθεση με τη Γερμανία, όπου η συνολική έκθεση στο ελληνικό χρέος είναι μικρότερη.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) στη Γερμανία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί εφέτος και στις 4 Οκτωβρίου ανήλθαν στις 121 μονάδες βάσης. Στη Γαλλία, τα CDS ξεπέρασαν, τον Σεπτέμβριο, τις 200 μονάδες.

«Ο Σαρκοζί είναι προφανώς ο πιο αδύναμος εταίρος» σχολίασε οικονομολόγος της ING Group στις Βρυξέλλες.

Ακόμα και έτσι όμως, «η Μέρκελ χρειάζεται τη στήριξη του Σαρκοζί στο θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους, η οποία δεν θα συμβεί απαραίτητα τώρα, αλλά θα συμβεί κάποτε», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η συνολική έκθεση (κρατικό και ιδιωτικό χρέος) του γαλλικού χρηματοπιστωτικού κλάδου σε  Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία ήταν 672 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Πρόκεται για τη μεγαλύτερη έκθεση που υπάρχει στις συγκεκριμένες χώρες και περίπου 35% υψηλότερα από την αντίστοιχη έκθεση των γερμανικών τραπεζών.

Πυρετός διαβουλεύσεων για τη στήριξη των τραπεζών

Σήμερα, Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος. δήλωσε από την πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γερεβάν, όπου βρίσκεται, ότι θα συζητήσει με την Γερμανίδα καγκελάριο το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Θα έχω την ευχαρίστηση να βρεθώ στο Βερολίνο την Κυριακή. Αυτός είναι ο κατάλληλος τόπος για να συζητηθεί το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Γερεβάν, στο πλαίσιο σύντομης επίσκεψής του στον Καύκασο.

Χθες, Πέμπτη, η κ. Μέρκελ κάλεσε σε επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών στην Ευρωζώνη «χωρίς δισταγμούς», εάν κριθεί απαραίτητη,  ώστε να αποτραπούν μεγαλύτερες ζημιές στη ζώνη του ευρώ.

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο υστέρησης της κεφαλαιακής βάσης των ευρωπαϊκών τραπεζών «πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη», υπογράμμισε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Όσον αφορά το EFSF, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως οι πόροι του έχουν ενισχυθεί με τέτοιο τρόπο «ώστε να μπορούν να επωφεληθούν οι τράπεζες, μέσω των αιτημάτων των ενδιαφερόμενων χωρών και μόνο στην περίπτωση που οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν απειλούν την ευρωζώνη στο σύνολό της» -κάτι το οποίο είχε επαναλάβει νωρίτερα και ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Οι ευρωπαϊκές αρχές επιδιώκουν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή συντονισμένων μέτρων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ελπίζουν ότι η λήψη συνόλου συντονισμένων μέτρων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο θα αποφασισθεί κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου.

Σε πείσμα της επιφυλακτικής στάσης της Γαλλίας, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο θεωρούν ότι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελεί προτεραιότητα.

Οι αρχές της ΕΕ ελπίζουν ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα είναι σε θέση να πείσει τον Γάλλο πρόεδρο για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης 40 ευρωπαϊκών τραπεζών, περίπου, που διατηρούν έκθεση εκτεθειμένες στο χρέος χωρών της Ευρωζώνης.

Αυτό που επιδιώκεται, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, είναι η πρόκληση ενός «σοκ εμπιστοσύνης» αντίστοιχου με εκείνο που προκλήθηκε με την ανακοίνωση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης που καταρτίσθηκε τον Οκτώβριο του 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"