“Καρφιά” Κοντοπυράκη κατά Παπακωνσταντίνου
Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση του ελλείμματος του 2009, τον κατηγόρησε για … «τραγικούς χειρισμούς» και ρεβανσισμό ενώ ούτε λίγο – ούτε πολύ τον χαρακτήρισε «αλαζόνα» και άφησε αιχμές ότι με τη στάση του η Ελλάδα έγινε στόχος των κερδοσκόπων, αλαζονεία και ρεβανσισμό από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου που ως συνέπεια είχαν τη στοχοποίηση της Ελλάδας από αγορές και κερδοσκόπους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην Επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. κατέθεσε πως η αρχική πρόβλεψη του πρώην «Τσάρου» της Οικονομίας για το έλλειμμα ήταν στο 14,8% και πως λίγα λεπτά πριν η Στατιστική Υπηρεσία στείλει τα στοιχεία στις Βρυξέλλες, ειδοποιήθηκε να μη το πράξει προκειμένου να τα μελετήσουν ξανά. Τελικά, πρόσθεσε, τα στοιχεία στάλθηκαν λίγες ημέρες μετά (21 Οκτωβρίου) αναθεωρημένα, με το έλλειμμα να καταγράφεται στο 12,7%. «Ήταν προϊόν πολιτικής απόφασης» φέρεται να τόνισε ο κ. Κοντοπυράκης, σημειώνοντας πως μια τέτοια «διπλωματική αντιμετώπιση του θέματος θα σήμαινε ότι τα spreads δεν θα εκτοξεύονταν» κι έτσι η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν στο μάτι των αγορών και θα πλήρωνε 700 εκατ. λιγότερους τόκους.
Παράλληλα ο κ. Κοντοπυράκης κατέθεσε πως η Στατιστική Υπηρεσία δεν είναι αρμόδια να κάνει προβλέψεις για το έλλειμμα αλλά αυτό το κάνει το Υπουργείο Οικονομικών, βάζοντας έτσι ξανά στο κάδρο τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
«Πρόβλεψη ελλείμματος καμία στατιστική υπηρεσία στον κόσμο δεν κάνει ούτε η δική μας, ούτε καμία άλλη Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ούτε καμία άλλη υπηρεσία στον κόσμο. Ακόμα και η EUROSTAT τις προβλέψεις τις οποίες παίρνει από τα κράτη-μέλη, τις διαβιβάζει ως έχει στις Βρυξέλλες χωρίς κανένα σχολιασμό ή παρατήρηση. Η EUROSTAT είναι στατιστική υπηρεσία, όπως και η ΕΣΥΕ τότε, τώρα είναι η ΕΛΣΤΑΤ. Είναι στατιστικές υπηρεσίες. Δεν ασχολούνται ποτέ. Η πρόβλεψη από πού εξαρτάται; Εξαρτάται από την πολιτική της κυβέρνησης, από το τι έχει σκοπό να κάνει, τι έργα, τι φόρους να βάλει, τι φόρους να εισπράξει, τι επιδόσεις να δώσει, τι πρόγραμμα θα ακολουθήσει. Η Στατιστική Υπηρεσία δεν έχει γνώση αυτών των πραγμάτων και δεν πρέπει να έχει. Είναι η Δημοσιονομική Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομίας που ασχολείται με αυτόν τον τομέα», κατέθεσε χαρακτηριστικά στην επιτροπή.
Στην Εξεταστική Επιτροπή σήμερα κατέθεσε και ο πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Σπ. Παπανικολάου, ο οποίος φέρεται μίλησε για λανθασμένη πρακτική αναφερόμενος στο γεγονός ότι η χώρα δεν βγήκε να δανειστεί πριν εκτιναχθούν τα spreads. Μάλιστα τόνισε σε κανένα μέρος του κόσμου οι υπουργοί δεν ασχολούνται με τις εκδόσεις, ούτε βλέπουν τραπεζίτες, καθώς τα πάντα είναι αρμοδιότητα των επικεφαλής των οργανισμών και των αρχών που διαχειρίζονται το χρέος.
Βολές όμως κατά του κ. Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσε και ο νυν Πρόεδρος του ΟΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου…
Χαρακτήρισε ατυχής τις αναφορές του πρώην υπουργού Οικονομικών περί τιτανικού όπως και τις αναφορές που είχε κάνει τότε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για ανάγκη προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ. Συγκεκριμένα φέρεται να κατέθεσε πως ενώ το Μάρτιο του 2010 η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές - γιατί είχαν «μαλακώσει» τα spreads - η πολιτική ηγεσία δήλωσε ότι αν δε μας δώσουν οι αγορές λεφτά, θα πάμε στο ΔΝΤ και τελικά οι αγορές «έκλεισαν» για την Ελλάδα.
Εξάλλου, ο Γενικός διευθυντής της Γιούροστατ Βάλτερ Ράντερμαχερ και ο τότε αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοακίν Αλμούνια, γνωστοποίησαν στην επιτροπή την πρόθεσή τους να καταθέσουν απαντώντας μέσω υπομνήματος στις ερωτήσεις που θα τους αποσταλούν και που ήδη ετοιμάζει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
ΠΗΓΗ: Newsit.gr