Χρεοκοπημένα κόμματα με χρυσοπληρωμένα στελέχη
Προκαλούν τα golden boys ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
Το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία χρωστούν 250 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, αναζητώντας κοινοβουλευτική φόρμουλα για την ψήφιση ευνοϊκής ρύθμισης σχετικά με τα δάνεια που πήραν με υποθήκη την κρατική επιχορήγηση μελλοντικών ετών, δεν φαίνεται να αγγίζει τα «πράσινα» και «γαλάζια» golden boys. Με μισθούς που κυμαίνονται από 4.000 έως και 8.000 ευρώ σε μέρες οικονομικής κρίσης και παρά τις πρωτοφανείς μειώσεις των εισοδημάτων του συνόλου των εργαζομένων, η ελίτ των δύο κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.
Γαλαντόμοι
Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», και σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί το ΙΚΑ, η επίδειξη οικονομικής γαλαντομίας στη Νέα Δημοκρατία αναφορικά με τη μισθοδοσία συγκεκριμένων στελεχών της είναι κάτι παραπάνω από προκλητική. Τα μισθολογικά σκήπτρα της Συγγρού κατέχει ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του κόμματος κ. Γιώργος Μουρούτης, ο οποίος αμείβεται με 8.000 ευρώ μικτά τον μήνα για τις υπηρεσίες του. Οι ετήσιες μικτές αποδοχές του κ. Μουρούτη, ο οποίος μισθοδοτείται με ειδικότητα «Λοιποί υπάλληλοι γραφείου», ανέρχονται στα 112.499,80 ευρώ, ενώ κατά τον περασμένο Δεκέμβριο πήρε Δώρο Χριστουγέννων 8.333,20 ευρώ. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί στον δημόσιο τομέα πετσοκόβονταν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ο ίδιος είδε το μηνιάτικό του να παραμένει σταθερό, αφού λάμβανε 8.000 ευρώ τον μήνα και κατά το 2010, όταν για τις 256 ημέρες εργασίας του στη Νέα Δημοκρατία έλαβε συνολικά 103.875,90 ευρώ. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται ο γενικός διευθυντής του κόμματος, ο κ. Θανάσης Σκορδάς, το μηνιάτικο του οποίου είναι 7.800 ευρώ μικτά. Το Δώρο Χριστουγέννων του κ. Σκορδά ήταν 8.124,87 ευρώ, ενώ οι αποδοχές του κατά το 2011 διαμορφώθηκαν στα 109.687,31ευρώ. Η μηνιαία αποζημίωση του γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας δεν παρουσίασε καμία μεταβολή σε σχέση με το 2010, χρονιά κατά την οποία ανέλαβε τα καθήκοντά του, και εργαζόμενος 85 ημέρες έλαβε 32.114,94 ευρώ.
Από τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος, ο μισθός του πρώην γενικού γραμματέα Ενημέρωσης επί κυβερνήσεως κ. Κώστα Καραμανλή, κ. Πάνου Λειβαδά, ήταν της τάξης των 7.550 ευρώ κατά την περσινή χρονιά. Οι μηνιαίες αποδοχές του στελέχους της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν σταθερές τα δύο τελευταία χρόνια, με το ετήσιο εισόδημά του, προερχόμενο από τις υπηρεσίες του στα γραφεία του κόμματος, να φτάνει το 2010 στα 106.146,76 ευρώ. Το όριο των 6.000 ευρώ ξεπερνά και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της «γαλάζιας» παράταξης, κ. Θεόδωρος Δραβίλας, με μισθό 6.200 ευρώ τον μήνα. Το Δώρο Χριστουγέννων του κ. Δραβίλα τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν 6.458,23 ευρώ, με το ετήσιο εισόδημά του να φτάνει τα 87.187,35 ευρώ. Λίγο υψηλότερα, στα 6.500 ευρώ, κυμάνθηκε και ο μισθός του δημοσιογράφου κ. Χρυσόστομου Μπίκατζικ. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πως ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Γιάννης Μιχελάκης, ύστερα από 30 χρόνια επιτυχημένης διαδρομής σε επιτελικές θέσεις στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, έχει μισθό 4.500 ευρώ μικτά, αμειβόμενος στο ήμισυ σχεδόν των αποδοχών πολύ νεότερων στελεχών της ιεραρχικής πυραμίδας της παράταξης.
Πολλών ταχυτήτων
Στο μεταξύ, στο ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του κόμματος, με τον γενικό διευθυντή του κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο να συστήνει υπομονή μέχρι την εκ νέου κατάθεση στη Βουλή της χαριστικής τροπολογίας για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων, η οποία αποσύρθηκε πρόσφατα άρον άρον. Μεταξύ των εργαζομένων των 800-1.000 ευρώ που διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους υπάρχουν και υπάλληλοι-παράγοντες της Ιπποκράτους με αισθητά υψηλότερες αποδοχές. Για παράδειγμα, ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, κ. Κωνσταντίνος Φίλης, είχε μισθό 4.761,80 ευρώ για το διάστημα που απασχολήθηκε το 2011, με τις συνολικές μικτές αποδοχές να διαμορφώνονται στα 56.615,36 ευρώ. Ο μισθός του διευθυντή του γραφείου Τύπου του κόμματος, κ. Δημήτρη Χόνδρου, είναι 4.542,70 ευρώ μικτά, οι ετήσιες αποδοχές του φτάνουν τα 61.878,70 ευρώ, ενώ το Δώρο Χριστουγέννων που έλαβε ήταν 4.731,95 ευρώ.
Στα ίδια μισθολογικά επίπεδα βρίσκεται ο συνάδελφός του κ. Μάκης Ανδρονόπουλος, με μηνιάτικο 4.220,72 ευρώ μικτά, Δώρο Χριστουγέννων 4.396,56 ευρώ ή αλλιώς 59.353,84 ευρώ τον χρόνο. Από κοντά η στενή συνεργάτιδα του κ. Παπανδρέου και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ για τις διεθνείς σχέσεις, κυρία Παυλίνα Λάμψα, με 4.147,65 ευρώ τον μήνα, η οποία έλαβε Δώρο Χριστουγέννων 4.320,44 ευρώ, ενώ οι ετήσιες αποδοχές της φτάνουν τα 58.326,29 ευρώ.
Δίπλα στους κομματικούς υπάρχουν και επαγγελματικά στελέχη με διαδρομή στον ιδιωτικό τομέα τα οποία αμείβονται με μισθούς πιθανότατα χαμηλότερους από εκείνους που θα είχαν στην αγορά, όπως ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ελενόπουλος: με μισθό 3.842,21 ευρώ έχει συνολικές αποδοχές του σε ετήσια βάση 54.031,05 ευρώ.
Το φράγμα των 3.500 ευρώ ξεπερνά ένας ακόμα μισθωτός του στενού περιβάλλοντος του κ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει αρμοδιότητα στις νέες τεχνολογίες. Ετσι, στα 3.560,25 ευρώ ανέρχεται ο μισθός του υπεύθυνου της προσωπικής ιστοσελίδας του κ. Παπανδρέου, κ. Γιάννη Καρούζου, 3.708,57 ήταν το Δώρο Χριστουγέννων που έλαβε, ενώ το ετήσιο εισόδημά του ανήλθε στις 50.065,99 ευρώ.
Και μπόνους
Στο παραπάνω πλαίσιο σύμπνοιας των δύο μεγάλων κομμάτων εντάσσεται και το μπόνους έως και 25% στους μισθούς των συνεργατών υπουργών και υφυπουργών βάσει υπουργικής απόφασης. Από τη χαριστική ρύθμιση περισσότερο ευνοημένοι είναι οι διευθυντές των πολιτικών γραφείων, οι οποίοι βλέπουν τον μισθό τους να αυξάνεται έως και 500 ευρώ τον μήνα, ενώ και ο βασικός μισθός των υπόλοιπων υπαλλήλων που απασχολούνται στα γραφεία μελών της κυβέρνησης αυξάνεται σημαντικά και αναλογικά με τα τυπικά τους προσόντα.
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών, αν και παραδέχεται τις προκλητικές αυξήσεις, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σημειώνει ότι οι «εκλεκτοί» των υπουργών θα υποστούν την περικοπή επιδομάτων που προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους. Σημειώνεται πάντως ότι ειδικά οι πρώην δημοσιογράφοι είχαν κατά καιρούς ανάλογες αμοιβές και στον ιδιωτικό τομέα. Ορισμένοι άλλοι, όμως, δεν θα έβλεπαν ανάλογα ποσά ούτε στα όνειρά τους.
Ποιοι είναι οι ακριβοπληρωμένοι της Συγγρού
Στην ιστοσελίδα της Ν.Δ. αλλά και γενικότερα στο Διαδίκτυο δεν υπάρχει βιογραφικό του κ. Γιώργου Μουρούτη, παρότι μετά την εκλογή του κ. Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. ορίστηκε διευθυντής του γραφείου Τύπου του κόμματος και πριν από μερικούς μήνες αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή εκπρόσωπο.
Ο 40χρονος κ. Μουρούτης τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε σπουδές στο Deree College. Από το 1993 όμως εντάχθηκε στην Πολιτική Ανοιξη και πρόσφερε επαγγελματικά τις υπηρεσίες του μέχρι το 1996. Μετά τις εκλογές του 1996, όταν η ΠΟΛ.ΑΝ. έμεινε εκτός Βουλής, ο κ. Μουρούτης πήγε στην εταιρεία Politics, όπου διευθύνων σύμβουλος ήταν ένας άλλος στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά στην ΠΟΛ. ΑΝ., ο κ. Γρηγόρης Τσιμογιάννης. Από το 2004, που ο κ. Σαμαράς μπήκε στην Ευρωβουλή, ο κ. Μουρούτης εργαζόταν στο γραφείο του στην Αθήνα. Οι αρμοδιότητές του στο κόμμα επεκτείνονται σε διάφορους τομείς, μέχρι και στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών.
Ο κ. Πάνος Λειβαδάς είναι ένας ακόμη άνθρωπος στο επιτελείο του κ. Σαμαρά που προέρχεται από το Κολλέγιο Αθηνών. Γεννήθηκε το 1964 και μετά την αποφοίτησή του σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Hofstra των ΗΠΑ, όπως αναφέρει στο βιογραφικό του. Πήρε Master το 1996 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από το 1987 μέχρι το 2004 εργάστηκε στην εμπορία τροφίμων και, όπως έλεγε άλλωστε και ο ίδιος, στο παρελθόν είχε μπακάλικο. Ο κ. Λειβαδάς ήταν ένα από τα «ταλέντα» που ανακάλυψε ο κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, τον οποίο ενέταξε στην επικοινωνιακή του ομάδα το 2003, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Οσο ο κ. Ρουσόπουλος παρέμενε ισχυρός, ο κ. Λειβαδάς ήταν από τους πιο πιστούς υποστηρικτές του. Μετά τη νίκη της Ν.Δ. διορίστηκε γενικός γραμματέας Τύπου, έχοντας ωστόσο χρόνο να συνεχίσει και τις σπουδές του. Ετσι, ως γενικός γραμματέας, το 2007 πήρε και διδακτορικό με αντικείμενο την Εκλογική Συμπεριφορά. Στη συνέχεια διορίστηκε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ λίγο πριν από τις εκλογές του 2009 ανέλαβε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στη θέση του κ. Γιάννη Ανδριανού.
Ο κ. Λειβαδάς συντάχθηκε με τον κ. Σαμαρά στη διεκδίκηση της ηγεσίας και στη συνέχεια ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα στον τομέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ.. Σταθερή επιδίωξη του κ. Λειβαδά είναι να μπει στη Βουλή. Στις προσεχείς εκλογές θα έχει την ευκαιρία του, αφού, όπως λέει εδώ και καιρό, θα είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής.
Παιδί του κομματικού σωλήνα ο κ. Θανάσης Σκορδάς, διορίστηκε στη θέση του γενικού διευθυντή της Ν.Δ. τον Ιούλιο του 2010. Ασφαλιστικός σύμβουλος στο επάγγελμα ο 47χρονος κ. Σκορδάς, σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό από τα φοιτητικά του χρόνια στη ΔΑΠ και μετά στον επαγγελματικό του χώρο. Η καριέρα του στην πολιτική άρχισε μετά τις εκλογές του 2004, όταν διορίστηκε γενικός γραμματέας Καταναλωτή μέχρι το 2006, επί υφυπουργίας Γιάννη Παπαθανασίου. Στη συνέχεια διορίστηκε περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Οταν ο κ. Παπαθανασίου ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τον Ιανουάριο του 2009 τον πήρε μαζί του ως γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Θεμάτων. Ο κ. Σαμαράς τον τοποθέτησε αρχικά υπεύθυνο του τομέα Παραγωγικών Φορέων και στη συνέχεια στη διεύθυνση του κόμματος.
ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr