ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ;

Των Κ. Μακρή, Αν. Παπαϊωάννου

Σε τραγέλαφο εξελίσσεται η επιχείρηση μείωσης των δαπανών του Δημοσίου μέσω των μισθολογικών περικοπών διοίκησης και εργαζομένων. Δύο χρόνια μετά την ψήφιση τεσσάρων σχετικών νομοσχεδίων και επτά μήνες μετά τη νομοθέτηση ενός ακόμη αναλυτικού σχεδίου περικοπών από την κυβέρνηση Παπαδήμου, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως στο 60% των ΔΕΚΟ και των επιδοτούμενων φορέων και οργανισμών δεν έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις και οι εργαζόμενοι δεν έχουν υποστεί καμιά μισθολογική μείωση! Η κρατική απροθυμία αλλά και η κυβερνητική ανικανότητα να ελεγχθεί τι εφαρμόζεται και τι όχι έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, δηλαδή εκείνοι που έχουν «ματώσει» από τις οριζόντιες περικοπές κι οι άλλοι που δεν έχουν υποστεί καμιά απώλεια, αφού οι διοικήσεις ΔΕΚΟ και οργανισμών, εκμεταλλευόμενες το μπάχαλο του ελληνικού κράτους, έκαναν πως «ξέχασαν» ότι πρέπει να «ψαλιδίσουν» τους μισθούς - τους δικούς τους αλλά και των υπαλλήλων.

Συναγερμός


Η νέα κυβέρνηση, εν όψει της έλευσης της τρόικας στις αρχές της εβδομάδας, βρίσκεται σε κατάσταση πανικού προκειμένου να εντοπίσει πόσοι εφαρμόζουν τους νόμους που προβλέπουν ανώτατη αμοιβή για τους εργαζόμενους τα 1.900 ευρώ και για τα διευθυντικά στελέχη τα 5.000 ευρώ. Στην οδό Νίκης έχει σημάνει συναγερμός. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την περασμένη Τετάρτη, 18 Ιουλίου, έστειλε επιστολή σε όλους τους υπουργούς, με την οποία τους ζητά να «σκανάρουν» τους φορείς και τις δημόσιες επιχειρήσεις και να αποδώσουν αναλυτικές καταστάσεις μισθοδοσίας όλων των εποπτευόμενων φορέων. «Κύριε υπουργέ, με δεδομένη την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης για την επιτυχή έκβαση της εθνικής προσπάθειας για δημοσιονομική προσαρμογή, σας υπενθυμίζουμε την επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση για άμεση και πλήρη εφαρμογή στον τομέα ευθύνης σας των διατάξεων των ν. 3833/2010, ν. 3845/2010, ν. 3899/2010, ν. 3986/2010 και του ν. 4024/2011, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει», αναφέρει η επιστολή του αναπληρωτή υπουργού. Και καταλήγει: «Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, μέχρι την Παρασκευή 20-7-2012, σε ποιους από τους εποπτευόμενους φορείς σας εφαρμόζονται πλήρως, σε ποιους μερικώς και σε ποιους δεν εφαρμόζονται καθόλου οι διατάξεις των ανωτέρω νόμων».

Ο πανικός του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών μεταφέρθηκε αυτομάτως στους ομολόγους του στο υπουργικό, που ψάχνουν από φορέα σε φορέα να δουν τι έχει συμβεί. Τη διαχείριση του θέματος έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική Γιώργος Μέργος, ο οποίος πρεσβεύει πως ακριβή αποτύπωση της κατάστασης θα έχει έως τα μέσα της εβδομάδας για να προσκομιστούν τα στοιχεία και στην τρόικα. Ωστόσο, οι πρώτες εκτιμήσεις από ανώτατα στελέχη του υπουργείου είναι πως οι 6 στις 10 διοικήσεις δεν συμπίεσαν τους μισθούς χιλιάδων εργαζομένων, ενώ το ζήτημα τέθηκε από τον Χρ. Σταϊκούρα και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, την περασμένη Τετάρτη. «Ψάχνουμε να δούμε τι γίνεται», φέρεται να ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών βαδίζει στα τυφλά. Δεν ξέρουν ούτε πόσες επιχειρήσεις δεν έχουν μειώσει τους μισθούς τους, ούτε πόσους υπαλλήλους αφορά, ούτε καν για τι κονδύλι μιλάμε.

Κι ενώ το 60% των ΔΕΚΟ, φορέων και οργανισμών, που δεν έχουν συμμορφωθεί ποιούν την νήσσαν, η πολιτική ηγεσία της χώρας όλους αυτούς του μήνες δεν προέβη σε κανέναν έλεγχο και σαφώς στις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος. Η εγκύκλιος της Ειδικής Γραμματείας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών του υπουργείου Οικονομικών, η οποία εστάλη στις 18 Νοεμβρίου 2011 σε όλα τα υπουργεία, στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και στους επιδοτούμενους φορείς, προβλέπει ότι «στην περίπτωση της μη συμμόρφωσης διακόπτεται αυτοδικαίως η επιχορήγηση που λαμβάνει ο φορέας από τον κρατικό προϋπολογισμό». Και προσθέτει: «Η παράλειψη από την πλευρά της διοίκησης να προβεί σε αποκατάσταση των ορίων αποδοχών, όπως ορίζονται από τον νόμο, συνιστά αδικοπραξία σε βάρος του Δημοσίου, για την αποκατάσταση της οποίας η διοίκηση είναι υπεύθυνη»!

ΠΗΓΗ: REAL.GR

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
ΤΟ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ ΥΠΕΡΑΝΩ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΛΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"