Οι βουκολικές σκηνές από την αγγλική εξοχή του 18ου αιώνα, οι καμινάδες εργοστασίων και η βιομηχανική επανάσταση, η αγγλική λογοτεχνία, πολλή μουσική για κάθε γούστο, αλλά και μπόλικες δόσεις βρετανικού φλεγματικού χιούμορ ενορχηστρωμένες από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Ντάνι Μπόιλ και την παρουσία του κινηματογραφικού James Bond - κατά κόσμον Ντάνιελ Κρεγκ – επιβεβαίωσαν τον χολιγουντιανό χαρακτήρα της φαντασμαγορικής τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.
-Αυτό είναι το προκλητικό μήνυμα του Ρογκ
-Ανεξάρτητοι Έλληνες: Να ζητήσει συγγνώμη ο Ζακ Ρογκ
Όταν ο Bond συνάντησε τη βασίλισσα!
Το πρόσωπο, ωστόσο, που έκλεψε την παράσταση ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ. Το 2012 σημαδεύτηκε για εκείνη από δύο γεγονότα, το αδαμάντινο ιωβηλαίο των 60 χρόνων μοναρχίας της αλλά και από το γεγονός ότι είναι πλέον ο μόνος ανώτατος πολιτειακός άρχοντας που έχει κηρύξει δύο φορές την έναρξη Ολυμπιακών Αγώνων, μια φορά το 1976 στο Μόντρεαλ και άλλη μια στο Λονδίνο το 2012.
Το στάδιο ήταν κατάμεστο από περίπου 60.000 τυχερούς θεατές που πλήρωσαν το «αλμυρό» εισιτήριο, αλλά και δεκάδες ηγέτες. Μεταξύ αυτών, εκτός της οικοδέσποινας βασίλισσας Ελισάβετ, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η φαντασμαγορική τελετή ξεκίνησε στις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας, με τον νικητή του φετινού ποδηλατικού Γύρου Γαλλίας, Μπράντλεϊ Γουίγκινς να χτυπά τη γιγαντιαία καμπάνα που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη της τελετής.
Το πρώτο μέρος της τελετής ήταν αφιερωμένο στη βιομηχανική επανάσταση που ξεκίνησε από την Αγγλία και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Τα πράσινα λιβάδια αντικαταστάθηκαν από τεράστια φουγάρα, ενώ τέσσερις φλεγόμενοι δίσκοι που έρχονται από τον ουρανό κι άλλος ένας που «σφυρηλατήθηκε» από τους βιομηχανικούς εργάτες σχημάτισαν στο κέντρο του Σταδίου τους Ολυμπιακούς κύκλους.
Από την τελετή δεν θα μπορούσε να λείπει ο πιο αναγνωρίσιμος Βρετανός όλων των εποχών. Ο Τζέιμς Μποντ, ενσαρκωμένος από τον Ντάνιελ Κρεγκ, εμφανίστηκε στις οθόνες σε ένα μικρό φιλμ, γυρισμένο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Δίπλα του, η Βασίλισσα Ελισάβετ, όχι κάποια ηθοποιός, αλλά η ίδια αυτοπροσώπως(!), αναχώρησε με ένα ελικόπτερο, το οποίο έπειτα από λίγο έφτασε στο Ολυμπιακό Στάδιο και «αποβίβασε» με αλεξίπτωτα την «υψηλή» επιβάτη του και τον διάσημο κινηματογραφικό πράκτορα. Φυσικά επρόκειτο για κασκαντέρ.
Ελισάβετ: Μου αρέσει πολύ η ιδέα
Η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ «δεν χρειάστηκε πολλές προσπάθειες για να πειστεί» να αναλάβει τον πρώτο της «κινηματογραφικό ρόλο» στο πλευρό του Τζέιμς Μποντ.
Τα Ανάκτορα επιβεβαίωσαν ότι η βασίλισσα «ενθουσιάστηκε» με την κινηματογραφική της σκηνή στην οποία υποδέχεται στο Μπάκινχαμ τον μυστικό πράκτορά της.
Εκπρόσωπος της ολυμπιακής διοργανωτικής επιτροπής LOCOG δήλωσε: «Την προσεγγίσαμε. Δεν χρειάστηκε πολλές προσπάθειες για να πειστεί». Στη βασίλισσα «άρεσε πολύ» η όλη ιδέα, την οποία υλοποίησε για τις ανάγκες της τελετής ο σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ.
Μετά το χθεσινό ξενύχτι, η 86χρονη βασίλισσα επέστρεψε σήμερα στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου παρακολούθησε κάποια αγωνίσματα - ανάμεσά τους και την κολύμβηση - και συναντήθηκε με αθλητές.
Ελληνικό «χρώμα» και βρετανικό χιούμορ αναμείχθηκαν από τον τηλεοπτικό και κινηματογραφικό mr. Bean, κατά κόσμο Ρόουαν Άτκινσον. Ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός «συνόδευσε» τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου παίζοντας στο αρμόνιο το βραβευμένο με Όσκαρ μουσικό θέμα της ταινίας «Δρόμοι της Φωτιάς», το οποίο έχει συνθέσει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.
Το Ολυμπιακό Στάδιο στη συνέχεια πλημμύρισε η πλούσια βρετανική μουσική σκηνή. Μελωδίες του Έρικ Κλάπτον, των Beatles, των Rolling Stones, των Who, των Sex Pistols, των Prodigy και των σύγχρονων Muse απέδωσαν όλα τα μουσικά ρεύματα από την pop και τη Rock, μέχρι τη Heavy Metal και την Punk μουσική.
Συγκινητική ήταν η στιγμή που στα video wall του Σταδίου και στις τηλεοπτικές οθόνες εμφανίστηκαν οι φωτογραφίες συγγενών των θεατών που «έφυγαν» από τη ζωή. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται κάτι τέτοιο σε τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων, όντας έμπνευση του σκηνοθέτη Ντάνι Μπόιλ, από τις τελετές των Όσκαρ που αποτίεται φόρος τιμής σε όσους ηθοποιούς «έφυγαν» την προηγούμενη χρονιά.
Στη συνέχεια, η σκυτάλη δόθηκε στους πραγματικούς πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων, τους αθλητές. Πρώτη και υπερήφανη μπήκε στο Στάδιο η Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα δίνοντας το έναυσμα για την παρέλαση των 204 αποστολών που μετέχουν στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Σημαιοφόρος μας, ο δύο φορές ασημένιος Ολυμπιονίκης στα 80 κιλά του τάε κβον ντο, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, που στους Αγώνες του 2008 ήταν πρώτος λαμπαδηδρόμος στην τελετή αφής.
Την παρέλαση των ομάδων έκλεισε η αποστολή της Μεγάλης Βρετανίας που μπήκε στο Στάδιο υπό «βροχή» κομφετί και καταχειροκροτούμενη από τους περίπου 60.000 θεατές. Ο τηλεοπτικός φακός «συνέλαβε» τη βασίλισσα Ελισάβετ σε μια στιγμή αμηχανίας, την ώρα που στον αγωνιστικό χώρο έμπαιναν οι αθλητές της χώρας της να περιεργάζεται τα δάχτυλα των χεριών της...
Με το πέρας της παρέλασης η βασίλισσα Ελισάβετ κήρυξε την επίσημη έναρξη των Αγώνων δίνοντας το έναυσμα για το δεύτερο μέρος της τελετής που συνεχίστηκε με τους όρκους του αθλητή, του κριτή και του προπονητή.
Έκπληξη επιφύλαξαν οι διοργανωτές και για τα άτομα που μετέφεραν στο Στάδιο την Ολυμπιακή σημαία, την οποία κράτησαν στα χέρια τους διεθνείς προσωπικότητες, μεταξύ αυτών ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν και ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι.
Η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε με σκάφος από τον ποταμό Τάμεση και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ την παρέδωσε στον μεγάλο Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας, σερ Στιβ Ρεντγκρέιβ, ο οποίος τη μετέφερε εντός του Ολυμπιακού Σταδίου και την παρέδωσε σε επτά νέους αθλητές, αγόρια και κορίτσια, που αποτελούν ελπίδες της Βρετανίας για τους Ολυμπιακούς του μέλλοντος. Οι νεαροί αυτοί αθλητές, τους οποίους υπέδειξαν μεγάλα ονόματα του βρετανικού αθλητισμού, μετέφεραν στη συνέχεια με επτά δάδες την Ολυμπιακή Φλόγα στο κέντρο του Σταδίου και άναψαν μία εστία, η οποία στη συνέχεια συμπτύχθηκε σε έναν μεγάλο βωμό.
Η τελετή έκλεισε με χιλιάδες πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται στον ουρανό του Λονδίνου και τον σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ να ανεβαίνει στη σκηνή και να ερμηνεύει τα τραγούδια «The end» και «Hey Jude».
Στα παρατράγουδα της τελετής περιλαμβάνονται τα επεισόδια έξω από το Στάδιο, όταν η αστυνομία του Λονδίνου ακινητοποίησε μια ομάδα ποδηλατών κοντά στο Ολυμπιακό πάρκο ανατολικά της πόλης, καθώς η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων βρισκόταν σε εξέλιξη.
ΠΗΓΗ: REAL.GR