Διον. Χιόνης: Αλλάζει η οικονομία, να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα
Το πώς θα επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη δεν είναι
κατ’ εξοχήν θέμα ελληνικό κι όχι των δανειστών μας επεσήμανε ο
καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Διονύσης Χιόνης,
μιλώντας στην fmvoice.gr.
Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται ρεαλιστικές προτάσεις, καθώς η
ανάπτυξη δε θα έρθει ούτε από το Κατάρ, ούτε από ξένες επενδύσεις, όπως
ποτέ δεν έγινε στην ελληνική ιστορία. Η ανάπτυξη θα προέλθει από την
ενεργοποίηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτό προς
το παρόν είναι το αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας.Το πρόβλημα αφορά στο πως διαμορφώνεται η κυρίαρχη αντίληψη και η ιδεολογία όσον αφορά στην ανάπτυξη, γιατί μέχρι τώρα κυριαρχούσε η κρατικοκεντρική αντίληψη. Επειδή η εποχή αυτή τελείωσε, πρέπει να δημιουργήσουμε μια διαφορετική αντίληψη, που να είναι στραμμένη προς τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα. Η κατάσταση είναι μονόδρομος κι αν δεν έχουμε εκείνον τον ιδιωτικό τομέα που χρειαζόμαστε, θα πρέπει να τον δημιουργήσουμε, σημείωσε ο καθηγητής.
Τα σκληρά προγράμματα με τόσο μεγάλη ένταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας προϋποθέτουν ευρύτερο βαθμό κοινωνικής συναίνεσης και αποδοχής, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν, επεσήμανε ο κ. Χιόνης, τονίζοντας ότι δεν μιλάμε για έναν ορίζοντα ενός έτους, για να βγούμε από την ύφεση, αλλά θα χρειαστούμε πολλά χρόνια έως ότου υλοποιήσουμε τα όσα έχουμε συμφωνήσει και να μπει σε τροχιά η οικονομία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΔΠΘ, η ανάπτυξη μπορεί να προκληθεί από συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Στο παρελθόν υπήρχε ο δημόσιος τομέας που παρήγαγε το 57-60% του ΑΕΠ, χωρίς να κάνει κανείς κάτι, ενίσχυε την ιδιωτική κατανάλωση και την ενεργό ζήτηση, προκαλώντας ανάπτυξη. Αυτό δεν υπάρχει πια, άρα πρέπει να δούμε πως ο ιδιωτικός τομέας θα προκαλέσει ανάπτυξη, αλλά γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε ποια πρέπει να είναι η κυβερνητική κλαδική πολιτική.
Σύμφωνα με τον κ. Χιόνη, το ΔΝΤ δεν έχει κάποια αναπτυξιακή προϋπηρεσία, ούτε στο καταστατικό του, αλλά και ούτε από εκεί που πέρασε, καθώς οδήγησε σε δημοσιονομική σταθεροποίηση και την ισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά δημιούργησε και μεγάλη ύφεση.
Τόνισε επίσης πως το πρόβλημα της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι δομικό, καθώς στηρίχθηκε στο Μάαστριχτ, όπου στη συμφωνία δεν υπάρχει η λέξη «κρίση», όλοι πίστευαν ότι ξεπεράστηκαν οι κρίσεις, ασκώντας μία αυστηρή αντιπληθωριστική πολιτική. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή οικονομία στηριζόταν στις αποκλίσεις κι όχι στις συγκλίσεις, αλλά η ΟΝΕ δεν μπορεί να στηριχθεί σε ένα τέτοιο φαινόμενο, καθώς ένα διεθνές χρηματοοικονομικό σοκ έχει ασύμετρα αποτελέσματα στη ζώνη του ευρώ. Αυτό σημαίνει πως τη Γερμανία θα την αγγίξει πολύ λίγο, ενώ την ελληνική οικονομία θα τη διαλύσει.
«Έχουμε δει πολλά πράγματα στην ελληνική οικονομία και στην κοινωνία. Δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτε, αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα, διότι αλλάζουν οι δομές, οι μορφές της οικονομικής συνεργασίας κι όσοι δεν είναι προετοιμασμένοι για την νέα εποχή, θα έχουν πρόβλημα», επεσήμανε ο καθηγητής του ΔΠΘ.
Παράλληλα σημείωσε πως το ΔΝΤ τον απογοήτευσε με το πόσο εύκολα χειρίζεται το λάθος, όπως αυτό με τον πολλαπλασιαστή, το οποίο δεν είναι ένα απλό λάθος, τη στιγμή που είναι γνωστό πως εκεί εργάζεται οι καλύτεροι πανεπιστημιακοί και οικονομολόγοι του κόσμου. Επιπλέον, το ΔΝΤ συνεχίζει τη λογική της μονομερούς δημοσιονομικής σταθεροποίησης, όπως προκύπτει και από την τελευταία έκθεση, όπου για την ανάπτυξη υπάρχουν ελάχιστα πράγματα.
«Εάν συνεχίσει η ελληνική οικονομία και το 2013 να έχει ύφεση της τάξεως του 6,5-7%, τότε έχει χαθεί κάθε έλεγχος», κατέληξε ο κ. Χιόνης.
ΠΗΓΗ: http://fmvoice.eu
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΑΡΘΡΟ. ΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ. Η ΥΦΕΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΠΙΑ.