Αμετανόητοι οι τροϊκανοί, ζητούν νέα μέτρα 500 εκ. ευρώ λόγω τρύπας στα έσοδα
«Καμπανάκι» για λήψη νέων μέτρων λόγω… τρύπας 500 εκατ. € στα φορολογικά έσοδα
Υπό τη «σκιά» των αποκαλύψεων για τα τραγικά λάθη που διέπραξαν το 2010 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην κατάρτιση και εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου ξεκινά σήμερα ο νέος κύκλος επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας.
Πέραν της ομολογίας του ΔΝΤ για την καταστροφική συνταγή λιτότητας που εφαρμόστηκε με το πρώτο Μνημόνιο, ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει από χθες η αποκάλυψη του Τύπου της Κυριακής για το περιεχόμενο μελέτης ερευνητών του ΚΕΠΕ και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, σύμφωνα με το οποίο η λανθασμένη συνταγή του πρώτου Μνημονίου κόστισε στην ελληνική οικονομία περίπου 9 δισ. ευρώ, στα τρία χρόνια εφαρμογής της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στο ίδιο μοτίβο
Ωστόσο, παρά τον καταιγισμό των αποκαλύψεων για τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχει η εφαρμογή της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής η οποία επιβλήθηκε με το πρώτο Μνημόνιο, οι επικεφαλής της τρόικας στις επαφές που έχουν από σήμερα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν αναμένεται να παρουσιάσουν δείγματα γραφής διαφορετικά από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
Ηδη τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ έχουν συστήσει στην ελληνική κυβέρνηση να μην προγραμματίζει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι εκείνο που προέχει είναι να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2013, την οποία δεν θεωρούν καθόλου βέβαιη!
Σε αυτές τις συστάσεις αναμένεται να επιμείνουν και σήμερα οι επικεφαλής των επιθεωρητών της τρόικας, κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να αξιοποιήσουν στην επιχειρηματολογία τους και τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών –που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα- για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013.
Τρύπα 500 εκατ. €
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η «μαύρη τρύπα» στα φορολογικά έσοδα έχει διευρυνθεί στα 500 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα εξακολουθεί να υπάρχει περιορισμένη εκταμίευση κονδυλίων για επιστροφές φόρων και δημόσιες επενδύσεις.
Αν και η αύξηση της υστέρησης των φορολογικών εσόδων στα 500 εκατ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους οφείλεται –σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών– σε συγκυριακούς παράγοντες, όπως η καθυστέρηση της είσπραξης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και οι παρατάσεις στην καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, η αβεβαιότητα για την πορεία των εσόδων τους επόμενους μήνες παραμένει. Κι αυτό διότι η μετάθεση των υποχρεώσεων καταβολής του ΦΑΠ και του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων τους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη καθυστέρηση και στην καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, θα έχει ως συνέπεια να συσσωρευτούν τους επόμενους 6 με 7 μήνες πολλές υποχρεώσεις για εκατομμύρια φορολογουμένους και να μειωθεί σημαντικά η εισπραξιμότητα των εσόδων που θα βεβαιωθούν! Μια τέτοια εξέλιξη, που πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή, θα διευρύνει ακόμη περισσότερο τη «μαύρη τρύπα» των φορολογικών εσόδων με σοβαρό πλέον τον κίνδυνο στην επόμενη μεγάλη αξιολόγηση που θα γίνει από την τρόικα τον Σεπτέμβριο να ζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2013 και το 2014!
Απολύσεις στο Δημόσιο
Σήμερα το απόγευμα, οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη με κύριο αντικείμενο συζήτησης τις απολύσεις εργαζομένων από το δημόσιο τομέα. Ειδικότερα αναμένεται να συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα των αποχωρήσεων 15.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014, με προτεραιότητα στις πρώτες 2.000 απομακρύνσεις που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός των προσεχών μηνών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
gpalaitsakis@e-typos.com
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑ;
ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
<< Η συνταγή, η οποία εφαρμόζεται, αν δεν αλλάξει το ταχύτερο θα οδηγήσει σε νέα δραματικά αδιέξοδα τόσο την χώρα όσο και τους ίδιους τους δανειστές. Σε όλες τις προηγούμενες παρεμβάσεις μου με συνεντεύξεις και άρθρα τόνιζα, ότι όσοι προέβλεπαν ύφεση 2,8 με 3% του ΑΕΠ για το τέλος του 2012 και πρωτογενές πλεόνασμα τον Απρίλιο του 2012, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Μίλησα για ύφεση κοντά στο 6,5% το 2012 και επιβεβαιώθηκα από την εξέλιξη της οικονομίας και τώρα πάλι θεωρώ, ότι οι προβλέψεις των δανειστών για ύφεση 4,5% το 2013 είναι για τον κάλαθο των αχρήστων, αν δεν είναι επικοινωνιακού τύπου και μόνο, διότι η ύφεση κατά την εκτίμηση μου στην καλύτερη περίπτωση για την χώρα θα μείνει γύρω στο 6,5% για το τέλος του 2013 και αν υπάρξουν και νέα μέτρα για να κλείσει η τρύπα, που θα δημιουργηθεί στο τέλος στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 και η οποία θα αγγίξει τα 3 δις ευρώ περίπου, όσο και αν το αρνείται αυτό τεχνητά η κυβέρνηση, τότε σε συνδυασμό με τις δυσμενείς επιπτώσεις και από την κυπριακή κρίση, αυτή θα ξεπεράσει πιθανόν και το ποσοστό αυτό, κινούμενη ακόμη υψηλότερα και βυθίζοντας την κοινωνία και την πραγματική οικονομία στο χάος. >>
ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ
http://vaggelisioannidis.blogspot.gr/2013/04/normal-0-false-false-false-el-x-none-x.html