ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013


Μισθοί πείνας σε σφαγεία κρέατος

Εισαγγελική έρευνα για εργασιακές «γαλέρες» στη Γερμανία

Η έρευνα αφορά τις συνθήκες εργασίας σε σφαγεία κρέατος, όπου δουλεύουν ως «υπενοικιασμένο» προσωπικό κυρίως μετανάστες από την ανατολική Ευρώπη
Η έρευνα αφορά τις συνθήκες εργασίας σε σφαγεία κρέατος, όπου δουλεύουν ως «υπενοικιασμένο» προσωπικό κυρίως μετανάστες από την ανατολική Ευρώπη   (Φωτογραφία:  Reuters )


Δίκτυο επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα διάφορα στάδια της αλυσίδας κρέατος έβαλε στο στόχαστρό της η εισαγγελία του Ντύσελντορφ, ερευνώντας τις συνθήκες εργασίας εκατοντάδων μεταναστών από την ανατολική Ευρώπη -κυρίως τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία- που εργάζονται ως «υπενοικιασμένο» δυναμικό σε σφαγεία κρέατος.

Όντας ουσιαστικά αόρατοι για την εργασιακή νομοθεσία, οι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς πείνας, χωρίς ασφάλιση και μένουν σε καταλύματα που συνήθως προορίζονται για να στεγάσουν το μισό αριθμό προσώπων.

Το πρόβλημα είναι ουσιαστικά γνωστό εδώ και καιρό και έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης των κρατιδιακών κυβερνήσεων με τις εταιρείες διανομής κρέατος -αλλά η ευθύνη πέφτει στις επιχειρήσεις που απασχολούν τους εργαζομένους και τους «υπενοικιάζουν» στα σφαγεία.

Τη Δευτέρα όμως η εισαγγελία του Ντύσελντορφ επιβεβαίωσε στη Norddeutsche Rundunfk πως έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σε βάρος ομάδας επιχειρήσεων (ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 20) για το ζήτημα.

Η εισαγγελία ανέφερε πως είχε διεξάγει έρευνα σε συνολικά 90 σημεία, γραφεία και χώρους διαμονής, σε όλη τη γερμανική επικράτεια από τα μέσα Μαΐου.

Οι εργαζόμενοι, που προέρχονται στην συντριπτική τους πλειονότητα από χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης, δεν βρίσκονται στο εργατικό δυναμικό των «κυρίως» εταιρειών κρέατος αλλά απασχολούνται με συμβάσεις έργου μέσω υπο-εταιρειών.

Οι μεν εργαζόμενοι εργάζονται για χρόνια στη Γερμανία αλλά η έδρα των υπο-εταιρειών που τους απασχολούν είναι αρκετές φορές στο εξωτερικό (κατά κανόνα, στις χώρες προέλευσής τους), κάτι που αφήνει και ανοικτό το παράθυρο για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Η γερμανική συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ενδεικτικά πως «οι εργαζόμενοι, που φαίνεται ότι δουλεύουν σαν σκλάβοι, είναι ο πιο αδύναμος κρίκος σε αυτήν την αλυσίδα». Στις χώρες προέλευσής τους, οι εργαζόμενοι προσελκύονται, όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, με υποσχέσεις για μισθούς ύψους 1.500 ευρώ αλλά τελικά τους καταβάλλεται μόνο μέρος του.

ΠΗΓΗ;Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Η Γερμανια και οι ευρωπαιοπληκτοι που ηταν στα καγκελα τις προηγουμενες μερες κατα της Ελλαδας για εκμεταλλευση. Τωρα θα μας ξανακανουν μαθηματα; Βαλτε τελος στο αισχρο εμποριο ανθρωπων παντου.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"