ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Ο Economist προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας για το 2014

Ο συντάκτης ευρωπαϊκών οικονομικών του Economist προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας για το 2014 και ανάπτυξη από το 2015

Μικρή περαιτέρω συρρίκνωση το 2014 και ανάπτυξη το 2015 προβλέπει σε διάλογο με το naftemporiki.gr για την Ελλάδα ο συντάκτης ευρωπαϊκών οικονομικών του βρετανικού περιοδικού The Economist Paul Wallace, ο οποίος δεν βλέπει «συγχώρεση» για τα δάνεια από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης προς το ελληνικό δημόσιο.

Ποια είναι σε γενικές γραμμές η πρόβλεψη του Economist για το 2014 στην Ελλάδα;
H δική μας πρόβλεψη είναι λίγο πιο ζοφερή από τις επίσημες εκτιμήσεις. Αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί και πάλι, αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό, και θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2015.

Θεωρείτε ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση;
Ναι. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρόγραμμα βεβαίως προβλέπει πολύ μεγαλύτερα πλεονάσματα τα οποία θα πρέπει να επιτευχθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εκτιμάτε ότι οι τάσεις στην Ευρωζώνη αφήνουν τα περιθώρια για την περαιτέρω διευθέτηση του ελληνικού χρέους;
Δεν περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα λάβει «συγχώρεση» για τα δάνεια που της έχουν χορηγήσει οι χώρες της Ευρωζώνης, αλλά ίσως μετριαστεί το βάρος μέσω περαιτέρω επέκτασης των προθεσμιών εξόφλησης.

Πού θεωρείτε ότι θα πρέπει από εδώ και στο εξής να επικεντρώσει την προσοχή η ελληνική οικονομία;
Στη μεταρρύθμιση του κράτους και ιδίως στον διαχωρισμό της είσπραξης των φόρων από τη διαδικασία εποπτείας, όπως και στην επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας. Παράλληλα, θα πρέπει να λειτουργήσουν καλύτερα οι εγχώριες αγορές, μέσω της απαλλαγής κανονισμών οι οποίοι καταπνίγουν την ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον, θα πρέπει να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν θα βελτιώσουν απλώς τα δημόσια οικονομικά, αλλά επίσης θα καταστήσουν την οικονομία πιο αποτελεσματική μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδυτών οι οποίοι θα μεταφέρουν τεχνογνωσία.

πηγή: Βασίλης Κωστούλας, www.naftemporiki.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  Τα ακους Αντωνακη;

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"