ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ζητά το ΔΝΤ

Επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ζητά το ΔΝΤ

Εύσημα και απαιτήσεις από ΔΝΤ. «Χρειάζονται επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα χρέους». Καμπανάκι για «αδύναμες» εξαγωγές παρά τις μειώσεις μισθών. Η ΕΕ να κινηθεί για μείωση του χρέους. Ζητά «ρεαλιστικά» σενάρια για τις τράπεζες. Πώς σχολιάζει ο Στουρνάρας.

Επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ζητά το ΔΝΤ - Η ΕΕ να κινηθεί για μείωση του χρέους
Το ΔΝΤ ενέκρινε στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την δόση των €3,41 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευτεί στο πλαίσιο της EFF στα €11,58 δισ. ευρώ.
Εδωσε και τα εύσημα στη χώρα μας για το γεγονός ότι πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα γρηγορότερα απ’ όσο αναμένονταν και για το ότι κατάφερε έναν άθλο: Από εκεί που είχε το μικρότερο κυλινδρικά προσαρμοσμένο (σ.σ. λαμβάνοντας υπόψη τον οικονομικό κύκλο) πρωτογενές αποτέλεσμα σε όλη την Ευρώπη να βρεθεί με το μεγαλύτερο σε μόλις τέσσερα χρόνια.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου δεδομένων των καθυστερήσεων ενέκρινε το αίτημα των αρχών για επαναχρονισμό τριών δόσεων ομοιόμορφα για τις υπόλοιπες αξιολογήσεις του 2014.
Εδώ όμως τελειώνουν τα καλά νέα και αρχίζουν οι απαιτήσεις. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Naoyuki Shinohara που άσκησε το ρόλο του προέδρου:
• Είναι απαραίτητα επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Τα μέτρα μάλιστα θα πρέπει «μόνιμα (durable) και υψηλής ποιότητας».
• Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν.
• Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να αντιμετωπιστεί. Μάλιστα στο σημείο αυτό αφήνονται «αιχμές» και για τα stress test καθώς επισημαίνεται ότι «είναι κρίσιμο για την οικονομική ανάκαμψη οι τράπεζες να είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες και εκ των προτέρων ώστε να αναγνωρίσουν τις ζημιές με βάση ρεαλιστικά σενάρια για την ανάκτηση δανείων».
Εν τω μεταξύ, πάντως, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ο Γιάννης Στουρνάρας πρακτικά παραδέχθηκε την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό 7 δισ. ευρώ, όπως ακούγεται. «Άκουσα ήδη ορισμένους να μιλάνε για δημοσιονομικό κενό ύψος 7 δισ. Κάνουν λάθος και αθροίζουν αριθμούς που δεν αθροίζονται και είναι σωρευτικοί», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Σχολιάζοντας το εάν η έκθεση βάζει φρένο σε μειώσεις φορολογικών ελαφρύνσεων υποστήριξε ότι αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2015 και της επόμενης έκθεσης. Εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι καλύπτονται, τότε υπάρχουν πάντα περιθώρια μείωσης φορολογικών βαρών. Σημείωσε μάλιστα ότι και πέρυσι μιλούσαν για δημοσιονομικό κενό και τελικά είχαμε πλεόνασμα.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή το δημοσιονομικό κενό υπολογίζεται σε 911 εκατ. ευρώ για το 2015 και σε 1,927 δισ. για το 2016, και σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα. Αντίθετα η Κομισιόν στην εκθεσή της μιλούσε για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. το 2015, 3,8 δισ. το 2016 και 1,9 δισ. το 2017 (σ.σ. τα 7,7 δισ. που ανέφερε ο κος Στουρνάρας)
Αναλυτικά η δήλωση του στελέχους του ΔΝΤ έχει ως εξής:
"Οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει πρόοδο στην σταθεροποίηση της δημοσιονομικής θέσης και στην εξισορρόπηση της οικονομίας. Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι υψηλότερο από τον στόχο και η Ελλάδα έχει προχωρήσει από το πιο αδύναμο στο πιο ισχυρό κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο στην ευρωζώνη, μόλις σε τέσσερα χρόνια.
Ωστόσο πρέπει να ξεπεραστούν ακόμα μια σειρά από προκλήσεις για να επιτευχθεί οριστικά η σταθεροποίηση και να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια πορεία βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης.
Είναι αναγκαία επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, μέσα από μόνιμα και υψηλής ποιότητας μέτρα, με ταυτόχρονη ενίσχυση του κοινωνικού διχτυού ασφαλείας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αρχές να συνεχίσουν την βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών. Πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση.
Οι αρχές λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.
Παρά την σημαντική προσαρμογή των μισθών, η απόδοση του εξαγωγικού τομέα παραμένει συγκριτικά αδύναμη. Ως εκ τούτου είναι ευπρόσδεκτη μια εντατικοποίηση των προσπαθειών για την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι αναγκαία περαιτέρω μέτρα για την απομάκρυνση των ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε τομείς κλειδιά και στην μεταρρύθμιση της έκδοσης αδειών για επενδύσεις.
Οι αρχές έχουν δεσμευτεί στην αναζωογόνηση των προσπαθειών για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Η αντιμετώπιση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει μια σημαντική προτεραιότητα. Αν και δεν υπάρχει οξύ ρίσκο για την σταθερότητα, είναι κρίσιμο για την οικονομική ανάκαμψη οι τράπεζες να είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες και εκ των προτέρων ώστε να αναγνωρίσουν τις ζημιές με βάση ρεαλιστικά σενάρια για την ανάκτηση δανείων.
Πραγματοποιούνται προσπάθειες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την χρησιμοποίηση του «μαξιλαριού» του ΤΧΣ για να αντιμετωπιστούν απρόοπτα κατά την εφαρμογή του προγράμματος.
Παράλληλα το πλαίσιο για την ρύθμιση δανείων πρέπει να ενισχυθεί ταχέως.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει υψηλό κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, παρά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Οι διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων εταίρων ότι θα εξετάσουν περαιτέρω πιθανά μέτρα για την μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022 (υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα) είναι καλοδεχούμενες".

ΠΗΓΗ: http://www.euro2day.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ:<<Οι εξαγωγές παρά τις δραματικές και άδικες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας δεν εξελίσσονται καλά. Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών το δωδεκάµηνο Απριλίου 2013 - Μαρτίου 2014 παρουσίασε µείωση 2,2% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο δωδεκάµηνο Απριλίου 2012 – Μαρτίου 2013. Για να επιβεβαιωθεί ο σύμβουλος μέχρι πριν λίγο καιρό του κ Μπαρόζο κ Λεγκρέν που υποστήριξε πρόσφατα ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέγνωσαν λάθος την κρίση και τελικά συνέστησαν το λάθος φάρμακο. Ο Λεγκρέν υποστηρίζει, ότι η Ευρώπη και οι χώρες του Νότου δεν πρέπει, να επιδιώκουν μέσα από την βάρβαρη και άδικη οριζόντια συμπίεση των μισθών του ιδιωτικού τομέα την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά ότι χρειάζεται, να απευθυνθούν σε ακριβότερες αγορές με ποιοτικότερα προϊόντα από πλευράς τους, ακολουθώντας το παράδειγμα των υποδηματοποιών της Πορτογαλίας, που τώρα πουλάνε πιο ακριβά παπούτσια, οι εξαγωγές τους ανθούν, οι μισθοί και τα ποσοστά απασχόλησης τους έχουν αυξηθεί ακριβώς, γιατί δεν ακολούθησαν τον δρόμο, που τους πρότεινε η τρόικα. Έχω τονίσει εμφατικά σε παλαιότερο άρθρο μου με τίτλο << Ώρα αλλαγής για την Ευρώπη>> 6/2013 και δικαιώνομαι σήμερα, πως η γραμμή της κινεζοποίησης των μισθών του ιδιωτικού τομέα δεν είναι η σωστή λύση στο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και ειδικά των χωρών της περιφέρειας όπως η δική μας αλλά χρειάζεται, να δώσει την μάχη σε ποιοτικότερα προϊόντα και όχι συναγωνιζόμενη ευτελή προϊόντα, που παράγονται με μισθούς πείνας και εκμετάλλευσης των εργαζομένων.>>
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ: http://vaggelisioannidis.blogspot.gr/.../blog-post_21.html

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"