ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές

Προειδοποιήσεις από ξένους οίκους

Πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές εν μέσω οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης

Πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές εν μέσω οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης
 
Διατηρούνται αμείωτες οι πιέσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών την ίδια στιγμή που η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε υψηλούς τόνους. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών ενδοσυνεδριακά υποχώρησε άνω του 3%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται μια ανάσα από το 9%.

Οι μαζικές πωλήσεις στα ελληνικά χρεόγραφα συνδυάζονται με εκθέσεις διεθνών οίκων σύμφωνα με τις οποίες οι διαπραγματεύσεις για πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης θα χρειαστούν καιρό.
  Χαρακτηριστική είναι έκθεση της Bank of America Merrill Lynch σύμφωνα με την οποία η πρόσφατη αστάθεια στις αγορές δείχνει τα ρίσκα που υπάρχουν αν η Ελλάδα βασιστεί μόνο στην πρόσβασή της στις αγορές. Κατά την τράπεζα τόσο οι αβεβαιότητες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας όσο και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το πρόγραμμα διάσωσης αποτελούν πηγές ανησυχίας.  
Ενδεικτικά η επενδυτική τράπεζα αναφερόμενη στα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα διάσωσης σημειώνει πως θα χρειαστούν καιρό. Όπως εκτιμά, το πιθανότερο είναι να υπάρξει συμφωνία σε κάποιο σχέδιο που τελικά θα οδηγήσει σε έξοδο από το πρόγραμμα, όχι όμως απαραίτητα πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Μεταξύ άλλων η Bank of America Merrill Lynch υποβαθμίζει και την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας στο 0,4% εφέτος (από 0,5%) που και στο 1,4% το 2015 (από 1,7%).
Οξεία αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική αντιπαράθεση διατηρείται αμείωτη. Ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας σχολιάζοντας το βαρύ οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες απηύθυνε σήμερα Πέμπτη στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου έκκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση να προτάξει το συμφέρον του τόπου και της οικονομίας και όχι το στενό κομματικό της συμφέρον.
«Οι απειλές προς τους επενδυτές με κάθε αφορμή δεν βοηθούν καμία οικονομία, πόσο μάλλον, την ευαίσθητη ελληνική οικονομία», δήλωσε ο υπουργός, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική απεμπλοκής της χώρας από το μνημόνιο πρόσθεσε: «Δεν τίθεται θέμα φυγής, ανατροπής, εξόδου ή μάχης. Ένα μεγάλο μέρος της συμφωνίας με τους δανειστές λήγει και μένει μόνο ένα μικρό τμήμα της που αφορά στο ΔΝΤ ύψους 10 δισ. ευρώ και είναι κατ´ ουσίαν ασήμαντο».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε σήμερα πως «οι υποκριτικές κραυγές, η κινδυνολογία και η προσπάθεια να αντιστραφεί η πραγματικότητα εκ μέρους της κυβέρνησης αποτελούν συνειδητή επιλογή για να συγκαλυφθεί το φιάσκο της δήθεν αποχώρησης της χώρας από το μνημόνιο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Μιλώντας νωρίτερα στο ΒΗΜΑ 99,5 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ.Σταθάκης, είχε χαρακτηρίσει «παράγοντα σταθεροποίησης» την προοπτική των εκλογών και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι θα δημιουργήσει πολύ καλύτερες προϋποθέσεις για τις αγορές.
Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει μονομερής διαγραφή χρέους, αλλά επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και πρόσθεσε ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στην Ελλάδα με το Μνημόνιο, δεν είναι βιώσιμη η κατάσταση.

Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"