«ΔΙΑΒΟΛΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ»
Economist: Δραματικά εκτός τροχιάς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων
Δραματικά εκτός τροχιάς βρίσκεται το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της
Ελλάδας, διαπιστώνει σε άρθρο του που τιτλοφορείται «Ιδιωτικοποιήσεις:
Διαβολικά Ελληνικές», ο Economist.
«H Ελλάδα συνιστά δυσφήμιση και της κρατικής ιδιοκτησίας αλλά και των
ιδιωτικοποιήσεωv. Οι κρατικά ελεγχόμενοι οργανισμοί αντιμετωπίζουν
προβλήματα κακοδιοίκησης και πολιτικών παρεμβάσεων, ενώ το πρόγραμμα
ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησε όταν η οικονομία άρχισε να συρρικνώνεται,
βρίσκεται δραματικά εκτός στόχων», αναφέρει το άρθρο που στους ίδιους
τόνους συνεχίζει: «Η κυβέρνηση κατέφερε να χάσει το στόχο των εσόδων για το 2013 παρότι τον αναπροσάρμοσε επί τα χείρω δύο φορές περιορίζοντάς τον στα μόλις 1.3 δισ. ευρώ.
Ολοι γνωρίζουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις λίγα πράγματα θα μπορούσαν να κάνουν για να κλείσουν το 12ψήφιο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας. Θα μπορούσαν ωστόσο να βοηθήσουν και οι εταίροι, οι οποίοι χάνουν την υπομονή τους», σημειώνεται επίσης στο άρθρο.
Παρότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι υπό εξέταση «οι ελληνικοί θεσμοί και η πολιτεία είναι τόσο δυσλειτουργικοί» που δεν αναμένονται εντυπωσιακά αποτελέσματα, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα που υπενθυμίζει και την -απορριφθείσα- πρόταση να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να πωληθούν ή να αναδιαρθρωθούν σε κάποια εταιρία συμμετοχών σε μια έδρα όπως για παράδειγμα το Λουξεμβούργο, σημειώνοντας ότι η σχετική ιδέα, που προωθήθηκε από τους Φινλανδούς απερρίφθη με εχθρότητα από τους Ελληνες υπουργούς.
-Πηγή: The Economist
Το σχολιο μου: ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΛΕΩ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΑΝ ΤΟΣΟ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΕΞΑΡΧΗΣ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2013 ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
<<
Επίσης οι προβλέψεις για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ήταν εξαρχής ανεδαφικές από το 2011 ακόμη, όταν οι φωστήρες της τρόικας προέβλεπαν το εξωφρενικό ποσό 50 δις ευρώ εσόδων μέχρι το 2015 από αυτές και από πώληση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ενώ γνώριζαν, ότι δεν πρόκειται, να επιτευχθεί κάτι τέτοιο ποτέ, όταν μάλιστα ήδη από τότε το χαρτοφυλάκιο του δημοσίου στις εταιρίες προς πώληση είχε χρηματιστηριακή αξία 8 δις ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων και η αγορά ακινήτων κατέρρεε. Απλώς εφεύραν με αυθαίρετους υπολογισμούς τα μυθικά ποσά από τις αποκρατικοποιήσεις, για να κλείσουν με κάποιο τρόπο τα ανοίγματα του πρώτου προγράμματος, που σχεδίασαν λανθασμένα και σήμερα έχουν τροποποιήσει τις προβλέψεις τους, μιλώντας πια για έσοδα 11, 1 δίς ευρώ μέχρι και το 2016, αλλά και στην πρόβλεψη αυτή θα αποτύχουν, τόσο γιατί η αξία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιριών, στις οποίες συμμετέχει το δημόσιο, έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε το ποσοστό της συμμετοχής του, να αποτιμάται πλέον στα 6 δις ευρώ, όσο και γιατί η βύθιση της αγοράς ακινήτων είναι εντονότερη. Θα πρέπει μάλιστα εδώ, να τονίσω, ότι ασφαλώς πολλές αποκρατικοποιήσεις είναι αναγκαίες για την επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά αυτές δεν πρέπει, να γίνουν επιπόλαια με την μορφή ξεπουλήματος και με την σημερινή χρηματιστηριακή αξία των εταιριών, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει έγκλημα κατά του δημοσίου συμφέροντος. Στόχος πρέπει, να είναι παράλληλα η αποτροπή δημιουργίας ιδιωτικών μονοπωλίων, που θα αντικαταστήσουν τα κρατικά όπως και μια εύρυθμη και υγιής ελεύθερη αγορά, όπου οι κανόνες του ανταγωνισμού θα λειτουργούν πλήρως. Επίσης είναι αναγκαίο, να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ενέργεια και τα ύδατα, γιατί, όποιος παραδίδει τον έλεγχο αυτών χωρίς όρους, παραδίδει ταυτόχρονα τα κλειδιά της χώρας.>>
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΕΔΩ: