Ο Παναγιωτόπουλος στον Real fm 97.8 για τους "γαλάζιους" υπουργούς που λάτρευαν το μνημόνιο
«Υπήρξαν εκ των πραγμάτων δύσκολες αντικειμενικές συνθήκες. Η Νέα Δημοκρατία πήρε στην πλάτη της ένα βαρύ ιστορικό φορτίο. Να εφαρμόσει μία πολιτική βίαιής δημοσιονομικής προσαρμογής, που ήταν όμως απαραίτητη για να μην χρεοκοπήσει η χώρα», σχολίασε αρχικά ο κ. Παναγιωτόπουλος και συνέχισε:
«Το κόστος αυτής της πολιτικής είναι πάρα πολύ μεγάλο και το είδαμε να καταγράφεται στις εκλογές. Δεν θα υπήρχε Ελλάδα αν δεν περνούσαμε αυτές τις συμπληγάδες. Μπορούσαμε και καλύτερα. Η βραδυφλεγής βόμβα η οποία ξεκίνησε το 13’ και έσκασε τον Αύγουστο του 14’ ήταν ο ΕΝΦΙΑ. Έπαιξε τεράστιο ρόλο γιατί μας έφερε σε ευθεία σύγκρουση με την μεσαία αστική τάξη, τον κοινωνικό πυλώνα του αστικού πολιτικού χώρου τον οποίο εκφράζει η Νέα Δημοκρατία. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα, αισθάνθηκαν ότι τιμωρούνται επειδή είναι ιδιοκτήτες. Και ξεχάσαμε ότι η ιδιοκτησία αποτελεί μια ιδεολογική οντότητα για τον αστικό χώρο. Το Σύνταγμά μας, την προστατεύει και την εγγυάται. Στον ιδιοκτήτη, φορολογείς το εισόδημά του ή την υπεραξία που δημιουργείται από το ακίνητο. Δεν τιμωρείς τον νοικοκύρη που έβαλε την οικογένειά του κάτω από ένα κεραμίδι. Πρέπει να υπάρξει φόρος ακίνητης περιουσίας, αλλά με τον τρόπο που επιβλήθηκε είχε τεράστιο ψυχολογικό αντίκτυπο. Αποτέλεσε τον εφιάλτη για χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες».
«Στο ξεκίνημα της καμπάνιας πλησιάσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ και πίστευα ότι τότε μπορούσαμε να κάνουμε την μεγάλη ανατροπή. Δεν κατάλαβα γιατί επενδύσαμε μόνο σε μία λέξη. Τη λέξη φόβο και αφήσαμε τη λέξη Ελπίδα να την μονοπωλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στήριζε την ελπίδα του σε υποσχέσεις σε αυτούς που μιλούσαν Ελληνικά και σε άλλους που δεν μιλούσαν Ελληνικά. Με τον αγώνα που έδωσε η ΝΔ, μπορούσε να ανοίξει το ξέφωτο για τη χώρα. Στο σημείο που φτάσαμε δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ούτε να αντιδρούμε με τρόπο που να δείχνει φοβικό σύνδρομο. Θα πρέπει η παράταξη να κάνει έναν εξαντλητικό δημοκρατικό διάλογο. Να ανασυνταχθεί η ευρεία φιλελεύθερη παράταξη και να πάμε σε ένα συνέδριο ζητώντας την επανίδρυση της μεγάλης κεντροδεξιάς, όπως τη δρομολόγησε ο μεγάλος ηγέτης, ο μεγάλος Ευρωπαίος πολιτικός, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να ανοίξουμε και το θέμα το ιδεολογικό. Γιατί ακολουθήσαμε το μνημόνιο. Και ένα μεγάλο μέρος του μνημονίου, είχε και λάθη. Είχε όμως και μεταρρυθμίσεις τις οποίες ορθώς τις κάναμε», πρόσθεσε ακόμα ο κ. Παναγιωτόπουλος και σημείωσε στη συνέχεια:
«Είμαστε φιλελεύθερη παράταξη αλλά όχι νεοφιλελεύθερη παράταξη. Δώσαμε την εντύπωση, ότι δεν ακολουθούμε το μνημόνιο σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, ότι έχουμε αναγάγει το μνημόνιο σε ιδεολογικό και πολιτικό τοτέμ. Δημιουργήσαμε την πολιτική θεολογία του μνημονίου με αποτέλεσμα να βγαίνουν υπουργοί της κυβέρνησης και να λένε ότι λατρεύουν το μνημόνιο. Ότι είναι το σημαντικότερο κείμενο που υπήρξε ποτέ το μνημόνιο, ένα σύγχρονο Ευαγγέλιο, οι δώδεκα εντολές του Μωυσέως. Θα έλεγα, όλη αυτή η πολιτική λατρεία του μνημονίου θα πρέπει να είναι μέσα στα θέματα που πρέπει να ξαναδούμε. Άλλο πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από Έλληνες για τους Έλληνες και άλλο πιστεύουμε ότι ήρθαν οι 12 εντολές του Μωυσέως».
«Το θέμα της ηγεσίας αυτή τη στιγμή αν ανοίξει, θα μας οδηγήσει σε μία μεγαλύτερη εσωστρέφεια και σε ένα παιχνίδι προσώπων και προσωπικών φιλοδοξιών, το οποίο θα μας αποπροσανατολίσει από τον σωστό προβληματισμό ο οποίος κατά τη γνώμη μου πρέπει να συμπυκνωθεί σε αυτά που σας είπα», είπε ακόμα, σχετικά με το θέμα της ηγεσίας.
ΠΗΓΗ: ΕΝΙΚΟΣ