Συνεντευξη του Προεδρου της Ν.Δ. κ. Κυριακου Μητσοτακη στην εφημερΙδα «Real News» και το δημοσιογραφο κ. Βασιλη Σκουρη
Σάβ, 10/09/2016
Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Real News» και το δημοσιογράφο κ. Βασίλη Σκουρή.
- Τι κατά τη γνώμη σας επιδιώκει η Κυβέρνηση με τις κινήσεις της στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο; Όντως εκτιμάτε ότι οδηγούμαστε σε «αριστερή διαπλοκή»;
Η Κυβέρνηση επιδιώκει τον έλεγχο της ενημέρωσης των πολιτών. Προχώρησε σ’ έναν διαγωνισμό – καζίνο, έναν διαγωνισμό παρωδία, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, και θεσμοθετώντας τη διαπλοκή. Σε μια δημοκρατική κανονική χώρα, αυτός ο διαγωνισμός δεν θα είχε διεξαχθεί ποτέ. Κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται ότι κάποιος που επενδύει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σε μια τηλεοπτική επιχείρηση δεν θα τα πάρει ποτέ πίσω απ’ αυτήν. Άρα η πλειοδοσία οδηγεί σε διαπλοκή και αδιαφάνεια. Εμείς είμαστε ενάντια σε κάθε διαπλοκή. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ένα ολιγοπώλιο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχει ένα και μόνο σκοπό: τον έλεγχο της ενημέρωσης και τον περιορισμό της πολυφωνίας.
Πέραν τούτου, υπάρχουν σοβαρότατες ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίον γίνεται ο έλεγχος του πόθεν έσχες για τους προσωρινούς υπερθεματιστές. Αυτά δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από τη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε ήδη ζητήσει να προσέλθουν όλοι οι υπερθεματιστές μαζί με τον κ. Παππά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων τους.
- Αν κερδίσετε τις εκλογές, τι θα πράξετε; Θα ακυρώσετε το νόμο Παππά; Θα δώσετε συμπληρωματικές άδειες; Τι ακριβώς θα πράξετε;
Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός. Έδωσε υπερεξουσίες σ‘ έναν υπουργό, που υποκατέστησε το Ε.Σ.Ρ. Είναι δέσμευσή μου ότι θα καταργηθεί αμέσως αυτό το σύμβολο αντιδημοκρατικής εκτροπής και καθεστωτικής αντίληψης. Οι αρμοδιότητες αυτές θα επιστρέψουν στο Ε.Σ.Ρ. όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Και βέβαια στη δικιά μας λογική δεν μπορεί να υπάρχει κανείς περιορισμός στον αριθμό των καναλιών. Πόσα κανάλια θα λειτουργούν θα το κρίνει τελικά η ίδια η αγορά και όχι ο υπουργός – καναλάρχης.
Εκτιμώ βέβαια ότι η απάντηση θα δοθεί νωρίτερα από το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο. Το άρθρο 15 του Συντάγματος που αναφέρεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Ε.Σ.Ρ. για τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν επιδέχεται ερμηνείας. Ο διαγωνισμός για τις άδειες θα εξελιχθεί σε μεγάλο φιάσκο για την Κυβέρνηση.
- Τι εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει τώρα, κ. Πρόεδρε; Να κλείσουν τα κανάλια που δεν πήραν άδεια; Και να δοθούν κατ’ αρχήν ή όχι θεματικές άδειες;
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείσουν τα κανάλια και να μείνουν οι εργαζόμενοι χωρίς δουλειά. Είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία και τον πλουραλισμό. Και βέβαια τα έσοδα που θα χάσει το Κράτος από φόρους, τέλη και εισφορές σε περίπτωση που διακοπεί βίαια η λειτουργία καναλιών θα είναι περισσότερα από τα όποια οφέλη από το διαγωνισμό παρωδία του κ. Παππά. Οι απώλειες σε βάθος δεκαετίας, σύμφωνα με μελέτη του Σ.Ε.Β., θα είναι 1,7 δις ευρώ – 600.000.000 ευρώ θα είναι από τους φόρους και 1,1 δις ευρώ από την απώλεια των ειοσδημάτων. Αφήστε δε, κ. Σκουρή, ότι την ώρα που η Κυβέρνηση θριαμβολογεί για τα 246.000.000 ευρώ που θα πάρει – αν πάρει – σε βάθος τριετίας, δίνει 465.000.000 ευρώ ως πανωπροίκι στους εργολάβους για να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Έργα που σταμάτησαν από τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη, το 2015. Είναι τουλάχιστον ειρωνικό μια δήθεν ευαίσθητη αριστερή Κυβέρνηση να οδηγεί στην ανεργία με κυνικό τρόπο χιλιάδες εργαζόμενους μόνο και μόνο για να στήσει μία νέα διαπλοκή.
- Ζητείτε παραίτηση του κ. Π. Καμμένου μετά τα όσα είπε για «μαύρα λεφτά» του κ. Καλογρίτσα;
Αν είχε στοιχειώδη αίσθηση συνέπειας ο κ. Καμμένος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί πολλές φορές ως τώρα. Ο κ. Τσίπρας παριστάνει ότι δεν άκουσε τίποτα από τις καταγγελίες του για «μαύρο χρήμα». Οι καταγγελίες θα έπρεπε να διερευνηθούν αμέσως. Σε κάθε περίπτωση Τσίπρας – Καμμένος είναι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι σ’ ένα γκρίζο καθεστώς αδιαφάνειας που διαμορφώνεται στη χώρα.
- Εξακολουθείτε να ζητάτε πρόωρες εκλογές, αλλά όπως είναι φυσικό αυτές δεν εξαρτώνται από εσάς. Πότε εκτιμάτε ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν;
Ζητάμε πρόωρες εκλογές, γιατί δεν ανεχόμαστε και δεν αποδεχόμαστε το σκοτάδι στο οποίο βυθίζει την πατρίδα μας ο κ. Τσίπρας. Η οικονομία είναι σε διαρκή κατήφορο, οι πολίτες σε απόγνωση, το Κράτος σε ανυποληψία. Η ίδια η ποιότητα της Δημοκρατίας μας απειλείται. Διαμορφώνονται συνθήκες που δεν αντιστοιχούν πλέον σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Πρέπει να φύγουν. Ζητάμε εκλογές, γιατί δεν πιστεύω στη λογική του ώριμου φρούτου. Έχω εθνική ευθύνη να ανακόψω τον κατήφορο της χώρας. Όσο καθυστερούν οι εκλογές τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται το έργο της εθνικής ανασυγκρότησης.
- Ζητήσατε πρόσφατα την παραίτηση του κ. Τσίπρα. Πιστεύετε ότι δεν θα κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση;
Προειδοποίησα δημοσίως τον κ. Τσίπρα, να σταματήσει το συνηθισμένο παιχνίδι καθυστερήσεων και δήθεν διεκδικήσεων που οδηγεί διαρκώς σε νέα μέτρα, τα οποία με ευκολία στο τέλος της ημέρας, αποδέχεται. Κινείται χωρίς σχέδιο, δημιουργεί νέα τεράστια προβλήματα στην οικονομία. Τα σπασμένα τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι, η μεσαία τάξη, οι άνεργοι, οι αγρότες. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να υλοποιήσει τα υπεσχημένα τα οποία ο ίδιος συνομολόγησε στο δικό του Μνημόνιο για να φτάσει επιτέλους στην πραγματική οικονομία ένα μέρος της δόσης των 2,8 δις ευρώ.
- Στην πολιτική αντιπαράθεσή σας με την Κυβέρνηση τοποθετείτε πολύ υψηλά στην ατζέντα το θέμα της ασφάλειας. Κατηγορείτε την Κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα, για υποβάθμιση του θέματος, ακόμα και για «φλερτ» με τα Εξάρχεια, όπως ισχυρίζονται στελέχη σας;
Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία και ελευθερία, χωρίς ασφάλεια. Η Κυβέρνηση έχει αφήσει συνειδητά τη χώρα ανυπεράσπιστη σε διάφορους μπαχαλάκηδες, γιατί από εκεί αντλούσε εκλογική πελατεία. Δεν πρόκειται να παζαρέψω το δικαίωμα και του τελευταίου πολίτη να νιώθει και να είναι ασφαλής. Εδώ φτάσαμε να πέφτει θύμα βίας στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας. Σκεφθείτε πως νιώθει ο απλός πολίτης. Είναι απόλυτη δέσμευσή μου ότι η αποκατάσταση και η διαφύλαξη της τάξης και του νόμου, στο κέντρο, στις γειτονιές παντού στην Ελλάδα, είναι προτεραιότητά μου. Είμαι αποφασισμένος να τελειώνω με το άβατο των Εξαρχείων από τον πρώτο μήνα.
- Και με το προσφυγικό τι πρέπει να γίνει;
Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο προτάσεων. Βάλαμε πλάτη να υπάρξει εθνική στρατηγική. Ο κ. Τσίπρας και αυτά ακόμη τα τορπίλισε. Αγνόησε προκλητικά τα όσα συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τον περασμένο Μάρτιο. Δεν προχώρησε στον διαχωρισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών, δεν δημιούργησε κλειστού τύπου προαναχωρησιακά κέντρα, δεν έχει κανένα σχέδιο για να κατανείμει τους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα σε ολόκληρη την επικράτεια σε συνενενόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί καν να εφαρμόσει όλες τις προβλέψεις της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Και στο κρίσιμο αυτό θέμα η Κυβέρνηση αποδεικνύεται αναξιόπιστη, υπονομεύοντας το διεθνές κύρος της χώρας. Και όλα αυτά, σε μία εποχή που ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι αναβαθμισμένος.
- Μπορεί σήμερα να υπάρξει μια «εθνική συμφωνία», κ. Πρόεδρε; Και ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενό της κατά την άποψή σας;
Στον ελληνικό λαό προτείνω τη «συμφωνία αλήθειας». Οι Έλληνες πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και πολιτών. Αλλά αυτό απαιτεί αλήθεια από το πολιτικό σύστημα, όχι ψέματα, όχι κοροϊδία του λαού. Απαιτεί από εμάς τους πολιτικούς να βάλουμε οριστικά τέλος στο σαράκι του λαϊκισμού. Με βάση την αλήθεια εμείς ενώνουμε τους Έλληνες, ανεξάρτητα από κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές ταυτότητες. Αυτή είναι η ελπίδα για το σήμερα και το αύριο. Με το σχέδιό μας, τον οδικό χάρτη που προτείνουμε για να βγούμε απ’ την κρίση και τα μνημόνια, συσπειρώνουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου ασχέτως ιδεολογικής προέλευσης. Δημιουργούμε την Ελλάδα από την αρχή.
- Εσείς τι διαφορετικό μείγμα προτείνετε στην οικονομία; Γιατί η Κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι θα συνεχίσετε τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα και θα μειώσετε δαπάνες σε υγεία και παιδεία…
Το κεντρικό σημείο της πρότασής μας είναι η μείωση της φορολογίας. Δεν πάει άλλο με την υπερφορολόγηση. Αυτή ήταν η ιδεοληπτική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι των εταίρων. Ιδιαίτερα ο ΕΝΦΙΑ, ένας φόρος βαρύς, που θίγει την διαχρονική προσπάθεια των οικογενειών να διασφαλίσουν την κατοικία τους, πρέπει να μειωθεί. Η δέσμευση που θα αναλάβω στο πλαίσιο ενός μελετημένου σχεδιασμού είναι η μείωση του κατά 30% στα πρώτα 2 χρόνια της Κυβέρνησης μας. Εμείς θέλουμε να φέρουμε δουλειές, να έχουν δουλειά οι πολίτες, οι σημερινοί άνεργοι, ιδιαίτερα οι νέοι, αλλά και οι οικογενειάρχες άνεργοι που υποφέρουν. Επενδύσεις, δουλειές, προοπτική για τους πολλούς. Θα μειώσω τις δαπάνες για το κομματικό κράτος και για τους Καρανίκες, όχι για την παιδεία και την υγεία.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: δεν πρόκειται ν’ απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Αλλά η λειτουργία του δημόσιου τομέα θα εξορθολογιστεί. Και βέβαια δεν πρόκειται να ανεχθώ τη δημιουργία νέων κομματικών στρατών, όπως τους οργανώνει η απερχόμενη Κυβέρνηση.
- Η Κυβέρνηση, πάντως, υποστηρίζει ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας βγάλει τη χώρα στις αγορές το πολιτικό κλίμα μπορεί να αλλάξει. Εσείς πιστεύετε ότι ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να βγάλει τη χώρα στις αγορές και να την βγάλει και από το Μνημόνιο;
Αυτό είχε υποσχεθεί πριν 3 χρόνια και έφερε στην Ελλάδα άλλα 2 μνημόνια. Ποιος μπορεί να τον πιστεύει πλέον; Το μόνο που μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας είναι να μας βυθίσει πιο βαθιά στο σκοτάδι.
- Βλέπετε ρύθμιση του χρέους εντός του 2017; Και μήπως, έστω πάνω σε αυτό το θέμα, πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση, κ. Πρόεδρε; Να εμφανιστεί η χώρα με μια ενιαία φωνή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;
Η χώρα πρέπει να εμφανιστεί με αξιόπιστη φωνή. Σίγουρα αυτή δεν είναι του κ. Τσίπρα. Ο σημερινός πρωθυπουργός, έδεσε χειροπόδαρα τη χώρα με τις, θεατρικού τύπου, σκληρές διαπραγματεύσεις. Οδήγησε στην απόγνωση, στην απογοήτευση, στο φόβο την πλειονότητα των Ελλήνων. Χρειαζόμαστε μια άλλη πολιτική, που να είναι δική μας επιλογή. Των Ελλήνων. Να πάρει μπροστά η οικονομία με επενδύσεις, με δουλειές. Αυτό θα αλλάξει την πορεία και όχι οι απατηλές ψευτοδιεκδικήσεις για τα μάτια του κόσμου. Αν οι ξένοι δουν μια σοβαρή, αξιόπιστη προσπάθεια θα μας αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα.
- Το Δ.Ν.Τ. να συμμετάσχει στο ελληνικό Πρόγραμμα; Ή είναι προτιμότερο – αν και δεν εξαρτάται από εμάς – να μείνει εκτός;
Το θέμα δεν είναι το Δ.Ν.Τ., αλλά τι κάνουμε εμείς. Ο κ. Τσίπρας τη μια έλεγε ότι συμφωνεί με το Δ.Ν.Τ., την άλλη το δαιμονοποιούσε. Ας σταματήσει πλέον αυτούς τους τυχοδιωκτισμούς. Εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, στηριγμένο στη συμφωνία αλήθειας, για να έχουν προοπτική όλοι οι Έλληνες. Αυτό προτείνουμε και παρουσιάζουμε στον ελληνικό λαό.
- Ήθελα να σας ρωτήσω εάν στην αντιπαράθεση μελών της Κυβέρνησης και του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ στηρίζετε τον κ. Πιτσιόρλα…
Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ δείχνει να κινείται με μεγαλύτερη σοβαρότητα, από αυτήν που μας έχουν συνηθίσει οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη… Ειδικά, όταν στο κυβερνητικό περιβάλλον δεν πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις και στην πράξη κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτύχουν.
- Στις εκλογές διεκδικείτε την αυτοδυναμία, κ. Πρόεδρε; Και όντως εκτιμάτε ότι είναι ρεαλιστικός στόχος;
Διεκδικώ να κερδίσω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Είμαι αφοσιωμένος στον αγώνα να βγάλουμε τους Έλληνες από αυτήν την περιπέτεια. Να κερδίσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει. Να βγούμε ξανά στο φως. Να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του τόπου. Να σηκώσουμε από το καναπέ τους εκείνους τους απογοητευμένους πολίτες που απέχουν συστηματικά από τις εκλογές. Να δώσουμε φωνή στην σιωπηλή πλειοψηφία που δεν αντέχει άλλο η χώρα να βουλιάζει στην ανυποληψία. Που ξέρει ότι αξίζουμε μία καλύτερη Κυβέρνηση από αυτήν που έχουμε. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διευρύνει την απήχησή της πολύ πέρα από το παραδοσιακό της ακροατήριο. Δεν θέλουμε απλά να κερδίσουμε τις εκλογές. Θέλουμε να κερδίσουμε και τη μάχη των ιδεών και των αξιών που πρεσβεύει η μεγάλη μας παράταξη.
- Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτιμάτε ότι αποτελούν εν δυνάμει συμμάχους σας;
Σύμμαχοί μας, είναι όσοι θέλουν να απαλλάξουμε τη χώρα από την γκρίζα καθεστωτική πρακτική της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, των Τσίπρα, Παππά. Δηλαδή, όσοι θέλουν να χτίσουμε την Ελλάδα από την αρχή, με σχέδιο, με μεταρρυθμίσεις, με ενότητα, με δυναμισμό. Με αλήθεια. Υπάρχουν κοινά σημεία και με την κυρία Γεννηματά και με τον κ. Θεοδωράκη. Ακόμη πιο πολλά κοινά σημεία έχουμε με τους απλούς πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της προοδευτικής κεντροαριστεράς και του κέντρου.
- Ο Β. Λεβέντης μπορεί να αποτελέσει εφεδρεία του κ. Τσίπρα; Και το λέω, γιατί ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δηλώνει πως εάν βγείτε πρώτος στις εκλογές και ικανοποιήσετε τα 9 σημεία που προτείνει θα σας δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Εσείς αλήθεια τον θεωρείτε εν δυνάμει σύμμαχό σας;
Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τις στροφές του κ. Λεβέντη. Βάζει πλάτη στον κ. Τσίπρα, τον οποίο παρακολουθεί στην επικίνδυνη πορεία του. Κάποια λογικά πράγματα που έχει πει χάνονται πλέον μέσα στη θολούρα και τη σύγχυση που εκπέμπει.
- Προεκλογική συνεργασία με το Ποτάμι – εάν δεν προχωρήσει το νέο σχήμα στην κεντροαριστερά – θα επιδιώξετε;
Απευθύνω ανοικτό κάλεσμα σε όλα τα πρόσωπα για συμμετοχή στην μεγάλη ενωτική, νικηφόρα πορεία της Νέας Δημοκρατίας. Δημιουργούμε και στηρίζουμε όλοι μαζί την πρόταση πνοής που έχουν ανάγκη οι Έλληνες και αξίζει η πατρίδα μας.
- Διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας με στελέχη που προέρχονται από τον εκσυγχρονιστικό χώρο του ΠΑΣΟΚ εξετάζετε; Ή συμμετοχή τους σε τυχόν Κυβέρνησή σας;
Εφόσον κερδίσω την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, η Κυβέρνησή μου θα απαρτίζεται από τους πλέον άξιους και κατάλληλους. Δεν θα επιλέγω με βάση υπουργικές επετηρίδες του χθες, αλλά με βάση την αξιοσύνη που ζητούν εδώ και χρόνια οι Έλληνες και δεν τη βλέπουν. Και φυσικά θα συμμετέχουν και αρκετά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, που θα κριθούν με μοναδικά κριτήρια το ήθος και την αποτελεσματικότητά τους. Δεν έχω πρόθεση να είμαι ένας διαιτητής ανάμεσα σε αντιμαχόμενες κυβερνητικές φράξιες. Αυτά έχουν τελειώσει. Η Κυβέρνησή μου θα έχει ομοιομορφία και αδιαπραγμάτευτο μεταρρυθμιστικό στίγμα.
- Την παρέμβαση της Ε.Ε. στη νέα δίωξη κατά Γεωργίου γιατί δεν την σχολιάσατε; Πολλοί σχολίασαν τη θέση σας αυτή ως ένδειξη ότι παραδέχεστε ευθύνες του Κώστα Καραμανλή για την κρίση και την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο…
Ευθύνες για την πορεία προς την κρίση έχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλες οι Κυβερνήσεις. Αλλά οι ευθύνες δεν επιμερίζονται ισομερώς. Άλλες οι ευθύνες του Κώστα Καραμανλή που αναγνώρισε – με καθυστέρηση ίσως – το πρόβλημα και ζήτησε εθνική συνεννόηση σε μια περιοριστική πολιτική. Και άλλες οι ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου που εκλέχτηκε υποσχόμενος ότι «λεφτά υπάρχουν» και μας έβαλε στο μνημόνιο μετά από μια σειρά καταστροφικών χειρισμών. Τώρα αν ήταν 13%, 15% ή 10% το έλλειμμα το 2009, έχει τη σημασία του, αλλά δεν είναι το κύριο. Αυτό που ενδιαφέρει τους Έλληνες είναι να κοιτάξουμε μπροστά και να βγάλουμε τη χώρα από το φαύλο κύκλο της οικονομικής εξάρτησης. Να αισθανθούμε και πάλι περήφανοι για την πατρίδα μας και τις δυνατότητες της.
ΠΗΓΗ: http://nd.gr