Οι κυβιστήσεις του Πάνου Καμμένου τα τελευταία χρόνια έχουν μείνει στην ιστορία. Όταν όμως αυτές οι… κωλοτούμπες που λέει ο λαός αφορούν κρίσιμα πολιτικά θέματα, και κυρίως εθνικά, τότε η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη.
Η περίπτωση της τεράστιας στροφής που έκανε ο υπουργός Αμυνας, από τη Μόσχα προς την Ουάσιγκτον, ίσως να μην είχε καμιά σοβαρότητα αν δεν γινόταν σε κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα. Και σίγουρα δεν πρέπει να περάσει στη λήθη η μέχρι πρότινος «ρωσόφιλη» τακτική του Πάνου Καμμένου η οποία αίφνης μετατράπηκε σε «αμερικανοραγιαδισμό» χωρίς προηγούμενο. Άλλο είναι να διατηρείς άριστες σχέσεις με βασικούς συμμάχους και να σχεδιάζεις μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική κι άλλο να «αυτονομείσαι» σε βασικές πολιτικές επιλογές και να αιφνιδιάζεις τους πάντες, κυρίως τους κυβερνητικούς συμμάχους.
Εχει, πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον να θυμηθούμε τη διαδρομή Καμμένου από τη… Μόσχα στην Ουάσιγκτον. Από την εποχή που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ «φιγουράριζε» μέχρι και για υποψήφιος αρχηγός του… ρωσικού κόμματος που δεν έγινε ποτέ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Πάνος Καμμένος μέχρι και εργοστάσιο συμπαραγωγής Καλάσνικοφ είχε υποσχεθεί ενώ ήταν αυτός που έσπασε το εμπάργκο της Δύσης.
Όπως θυμίζουν τα «Νέα», ο Πάνος Καμμένος δεν μπορούσε να μπει στο Πεντάγωνο. Δηλαδή ο Καμμένος μπορούσε να πάει στις ΗΠΑ, να ταξιδεύσει όπου ήθελε, αλλά δεν μπορούσε έως προσφάτως να εισέλθει στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Και ξέρετε γιατί; Επειδή έκανε κάτι που σφόδρα ενόχλησε τους Αμερικανούς. Ηταν τότε που όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ επέβαλαν εμπάργκο στη Ρωσία λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας. Το εμπάργκο ήταν σκληρό και καμία χώρα δεν θέλησε να το σπάσει. Καμία, πλην της Ελλάδος και του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου.
Τότε ο Καμμένος, αψηφώντας τις συστάσεις των ευρωπαίων και αμερικανών ομολόγων του, πήγε στη Μόσχα, συναντήθηκε με τον ρώσο υπουργό Αμυνας και είχαν συνομιλίες επί παντός επιστητού.

Ετρωγε… πόρτα

Εκτοτε ο υπουργός Αμυνας έτρωγε συνεχώς αμερικανική πόρτα και παρά τις προσπάθειες να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ δεν τα κατάφερε. Μέχρι προχθές που πήρε πρόσκληση για το Πεντάγωνο κι έγινε αντικείμενο θερμής υποδοχής από τον ομόλογό του. Ισως ο ενθουσιασμός του να τον έκαναν να υποσχεθεί τόσα πολλά και να επιτεθεί στη Ρωσία.
Ολο το προηγούμενο διάστημα ο Καμμένος είχε υποσχεθεί βάσεις στην Κάρπαθο, επέκταση της Σούδας, βάση στη Λάρισα, ακόμα και με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ήρθε πιο κοντά. Τον χαρακτήρισε μάλιστα ως τον καλύτερο αμερικανό πρεσβευτή των τελευταίων 50 ετών που πέρασε από την Ελλάδα». Ηταν αναμενόμενο να του δοθεί… βίζα για την Ουάσιγκτον. Όμως, ούτε οι Αμερικανοί, ούτε κι εμείς ξεχνάμε τι έκανε ο Καμμένος μέχρι πρότινος.

Υπουργός με… Καλάσνικοφ

Ηταν Απρίλιος του 2015, όταν η Ελλάδα ήταν στα όρια της χρεοκοπίας και η ελληνική κυβέρνηση αναζητούσε βοήθεια από το… ξανθό γένος. Κάποιοι υπουργοί περίμεναν τα ρούβλια στο αεροδρόμιο ενώ ο Καμμένος επισκεπτόταν τη Μόσχα, παρά το εμπάργκο της Δύσης. Ο υπουργός είχε επαφές με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου, κατά την οποία «επιβεβαιώσαμε τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών. Τα προγράμματα αμυντικής συνεργασίας που ήδη υπάρχουν, συνεχίζονται. Θα υπάρχουν συντηρήσεις των υφισταμένων προγραμμάτων», όπως είπε.
Με το Καλάσνικοφ ανά χείρας
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά τη συνάντηση, ο Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή, η θέση της Κυβέρνησης είναι κατά των κυρώσεων που έχουν παρθεί κατά της Ρωσίας. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα πάντα προκειμένου αυτές οι κυρώσεις να σταματήσουν για το καλό όλων. Οι κυρώσεις που έλαβε η Ευρώπη κατά της Ρωσίας έπληξαν και την Ευρώπη. Η Ελλάδα με τις κυρώσεις αυτές πλήρωσε πολύ ακριβά το τίμημα. Θα προσπαθήσουμε με ό,τι δυνάμεις έχουμε να βοηθήσουμε στο να σταματήσουν οι κυρώσεις για το καλό και της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο το δώρο που έλαβε ο Έλληνας υπουργός από εκπροσώπους της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό, μη λειτουργικό Καλάσνικοφ τύπου ΑΚ-74, με ξιφολόγχη. Εκείνο το όπλο που τελικά το «μπλόκαρε» η Αεροφλότ.
Στο επόμενο χρονικό διάστημα ο Πάνος Καμμένος συντηρούσε τεχνηέντως την εικόνα του «φιλορώσου», του πολιτικού που η Μόσχα μπορούσε να στηριχθεί στην Ελλάδα. Είχε επαφές με ολιγάρχες, ήταν καλεσμένος σε χλιδάτο γάμο με επίσημο προσκλητήριο από τον Ρώσο κροίσο Konstantin Malofeev, είχε γενικότερα μια διάθεση άκρως φιλική με τη Μόσχα.
Ηταν βεβαίως και η εποχή όπου συνολικά η κυβέρνηση έκανε στροφή προς τον Βλ. Πούτιν ζητώντας στήριξη – αντίβαρο στους εκβιασμούς των δυτικών.

Ο φίλος Τζορτζ Παπαδόπουλος

Στις ΗΠΑ πρόεδρος γίνεται ο Ντ. Τραμπ και ξεκινά ένας γύρος αποκαλύψεων για το ρόλο ρώσων χάκερ στην εκλογή του. Ο Πάνος Καμμένος έχει έναν «κολλητό» φίλο στο επιτελείο του νέου πλανητάρχη, τον Ελληνοαμερικανό Τζορτζ Παπαδόπουλο. Ο ανερχόμενος αστέρας του Λευκού Οίκου έρχεται και στην Ελλάδα και βολτάρει με τον υπουργό Αμυνας με τους «φιλοτραμπικούς» τότε να λένε ότι μόνο ο Καμμένος έχει τέτοιες… άκρες στην Ουάσιγκτον.
Λίγους μήνες μετά ο Παπαδόπουλος πέφτει σε δυσμένεια και απομακρύνεται ενώ στο φως βγαίνουν σενάρια για εμπλοκή του με Ρώσους στην υπόθεση εκλογής του Τραμπ.
Ο καθηγητής-δημοσιογράφος Seth Abramson γράφει άρθρα με τίτλο: «ο βοηθός του Trump, George Papadopoulos, είχε εκτεταμένη μυστική επαφή με τον σύμμαχο του Πούτιν, και μπορεί να συναντήθηκε με τον Πούτινστην Αθήνα τον Μάιο του 2016».
Σύμφωνα με τις αναφορές του Abramson στο τρίγωνο αυτό φέρεται να λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος παρουσιάζεται να έχει ταυτόχρονα άριστες σχέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση και παράλληλα να επιχειρεί να χτίσει αντίστοιχες επαφές με το περιβάλλον Τραμπ κατά την αναρρίχησή του στην εξουσία, σε συνεργασία με τον Τζορτζ Παπαδόπουλος.

Η επίσκεψη Πούτιν

Στις αναφορές του ο Seth Abramson υποστηρίζει ότι ο Πάνος Καμμένος ήταν η επαφή κλειδί του Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια των αμερικάνικων προεδρικών εκλογών, και συναντήθηκε ή συνομίλησε μαζί του αρκετές φορές στην Αθήνα το 2016. Παράλληλα παρουσιάζεται και ως «σύμμαχος του Putin». Τον Μάιο του 2016 έρχεται ο Πούτιν στην Ελλάδα και στορ αεροδρόμιο τον υποδέχεται ο Πάνος Καμμένος ενώ οι φήμες, που έγιναν εκτενή δημοσιεύματα και από τον Seth Abramson αναφέρουν ότι στην Αθήνα βρίσκονταν παράλληλα και ο Παπαδόπουλος.
Θερμό κλίμα με τον Τζ. Παπδόπουλο να τρώει με τον φίλο του Π. Καμμένο
Ολη αυτή η ιστορία παραμένε, στο σκοτάδι και πολλοί συνειρμοί γίνονται σχετικά με το ρόλο του Πάνου Καμμένου και του Τζορτ Παπαδόπουλος με τον ρωσικό παράγοντα.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας συνεχίζει να είναι «κόκκινο πανί» για τους Αμερικανούς, παρά τις προσπάθειες προσέγγισής τους. Αλλά ο χρόνος «γιατρεύει τις πληγές» η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αλλάζει και η χώρα επιστρέφει στην αγκαλιά του «θείου Σαμ» με σφραγίδα από την αριστερή κυβέρνηση. Το «Αμερικάνοι, φονιάδες των λαών» που έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια ξεχνιέται και η real politic κυριαρχεί.
Ετσι, ο Πάνος Καμμένος δεν θα μπορούσε να μην «προσαρμόζεται», αν και πολλές φορές κάνει του κεφαλιού του. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο, όταν οι σχέσεις Αθήνας – Μόσχας είναι στο «κόκκινο» και οι απελάσεις διπλωματών δίνουν και παίρνουν, ο υπουργός Αμυνας απονέμει τη Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής στον Ακόλουθο Αμυνας της Ρωσίας στην Ελλάδα Υποστράτηγο Gennady Mozhaev του οποίου είχε ολοκληρωθεί η θητεία στην Ελλάδα.

Εγκαταλείπουν τη Ρωσία

Ο Καμμένος υποδέχεται τον Βλ. Πούτιν
Την ίδια ώρα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδειδε αιχμηρή ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «δείγμα ασέβειας» από την πλευρά της Ρωσίας μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία υπογράμμισε οι απελάσεις δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες.
Και λίγες ημέρες μετά ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς έλεγε ότι τέλειωσε η «διπλωματία της κότας». Οι ελληνορωσικές σχέσεις επιδεινώνονται ραγδαία για να φτάσουμε στον Σεπτέμβριο όπου παρασκηνιακές κινήσεις ρίχνουν γέφυρες μεταξύ Αθήνας και Μόσχας και ο Τσίπρας ανακοινώνει από τη ΔΕΘ ότι θα συναντήσει τον Β. Πούτιν.
Πριν από λίγα 24ωρα κλείνεται το ραντεβού στη Μόσχα για τις 12 Δεκεμβρίου για να έρθει ο Πάνος Καμμένος από την Ουάσιγκτον να ρίξει… με το Καλάσνικοφ κατά αυτής της προσπάθειας.
Η επίσημη θέση του, ενώπιον του Αμερικανού ομολόγου του, Τζ. Μάτις, ότι πρέπει να αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια απέχει παρασάγγας από τη μέχρι πρότινος «φιλορωσική» τακτική του. Και προφανώς «σαμποτάρει» το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα. Ισως γι’ αυτό να εξεμάνη περισσότερο ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Αμυνας, ενώ και ο Νίκος Κοτζιάς δεν είναι καθόλου… χαρούμενος με όσα είπε ο Πάνος Καμμένος.
Η αμερικανική στροφή ολοκληρώνεται προχθές
ΠΗΓΗ: IN.GR