ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Από την άρνηση της πανδημίας στο «όχι σε όλα» – Εξι καθηγητές μιλούν και γράφουν στην «Κ»

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από την άρνηση της πανδημίας στο «όχι σε όλα» – Εξι καθηγητές μιλούν και γράφουν στην «Κ»

Εξι καθηγητές μιλούν και γράφουν στην «Κ» για τους αρνητές και τα αίτια που υπαγορεύουν τη συμπεριφορά τους

apo-tin-arnisi-tis-pandimias-sto-ochi-se-ola-exi-kathigites-miloyn-kai-grafoyn-stin-k-561598666

Εν αρχή ήταν οι αρνητές της πανδημίας. Ακολούθησαν οι αρνητές των μέτρων, της μάσκας, των τεστ, μετά ήρθαν οι αντιεμβολιαστές.

Τους τελευταίους μήνες ακούμε για τους αρνητές διασωλήνωσης, ενώ τώρα στο προσκήνιο έρχονται εκείνοι της απογραφής. Κι ενώ και σε άλλες χώρες υπάρχουν αρνητές της πανδημίας και αντιεμβολιαστές, γιατί στην Ελλάδα η άρνηση δεν περιορίζεται καν πια στο εμβόλιο, αλλά έχει εξαπλωθεί ακόμη και στην απογραφή, αγγίζοντας, ή για κάποιους ξεπερνώντας, τα όρια του παραλόγου;

Το μείζον θέμα πίσω από τις αρνήσεις των διαφορετικών ομάδων είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης όχι απλώς στην κυβέρνηση ή σε κάθε κυβέρνηση, αλλά στην πολιτεία, λένε οι ειδικοί.

«Για κάθε άνθρωπο ο οποίος βασανίζεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και τηρεί τα μέτρα ελπίζοντας κάπως να τελειώσει αυτό το πράγμα, το θέαμα ανθρώπων που αρνούνται την πραγματικότητα είναι εξωφρενικό, εξοργιστικό και αδικαιολόγητο», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Πολίτης, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Ωστόσο, υπάρχει εξήγηση», τονίζει. Οσον αφορά την άρνηση πανδημίας και εμβολίων, οι λόγοι, πιστεύει, είναι τρεις: άγνοια, παραλυτικός φόβος και «δόλος ή βαρύς εγωισμός», με επιχειρήματα όπως «είμαι υγιής και δεν θα πάθω τίποτα» ή «κάντε εσείς τα εμβόλια και θα δημιουργηθεί ανοσία». «Οι άνθρωποι που αρνούνται να εμβολιαστούν, δεν είναι ένα πράγμα», συμπληρώνει ο Βασίλης Παυλόπουλος, καθηγητής Διαπολιτισμικής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ, αλλά διαφορετικές ομάδες με διαφορετικά κίνητρα. Καταλήγουν όμως στο ίδιο αποτέλεσμα, και συμπαρασύρουν ο ένας τον άλλον «στον ενθουσιασμό ότι έχω αρχίσει την επανάστασή μου – αφού αρνούμαι το εμβόλιο, ας αρνηθώ και κάτι άλλο». Είναι ένα φαινόμενο που στην κοινωνική ψυχολογία αποκαλείται «ψυχολογική αναδραστικότητα», λέει – «η τάση που έχει κανείς να αντιδρά απέναντι σε μια υπόδειξη που δέχεται, επειδή έχει την αίσθηση ότι περιορίζεται η ελευθερία του».

Τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Πολίτης δηλώνουν πως το μείζον θέμα πίσω από τις αρνήσεις των διαφορετικών ομάδων είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης όχι απλώς στην κυβέρνηση ή σε κάθε κυβέρνηση, αλλά στην πολιτεία. «Πολλοί πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στο κράτος», υπογραμμίζει ο κ. Πολίτης, «αυτή η εναντίωση έχει φουντώσει με την πανδημία». «Σε θεσμικό επίπεδο, το παιχνίδι το χάσαμε καιρό πριν», λέει ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας πως η πανδημία χτύπησε όταν η Ελλάδα έβγαινε από μία δεκαετία επίπονης οικονομικής και κοινωνικοπολιτικής κρίσης, από ένα σοκ στην εμπιστοσύνη λειτουργίας των θεσμών. «Ημαστε ευάλωτοι σε αντισυστημικές ρητορικές γενικά», συμπληρώνει.

Η Αννα Λάζου, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο ΕΚΠΑ, λέει πως μπορεί ίσως να συνδέσει την τωρινή κατάσταση με τους «Αγανακτισμένους» του 2011 –«ήταν ένα ξέσπασμα παρά μια συγκροτημένη πολιτική τοποθέτηση που μπορούσε να οδηγήσει κάπου–, αυτή η ακραία και σήμερα αντίδραση στον χώρο της υγείας είναι ένα συναισθηματικό ξέσπασμα εξώλογο». Μπορεί η οργή να ξεσπάει με αφορμή τη δημόσια υγεία, αλλά οι αιτίες είναι άλλες και πρέπει να εμβαθύνουμε σε αυτές για να τις ανατρέψουμε, δηλώνει. Οι διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας μοιάζουν καίριες. «Πιστεύω ότι έχει μια πολιτική, οικονομική και ψυχολογική βάση αυτή η αντίδραση», σημειώνει η κ. Λάζου. Ο παραλογισμός, τονίζει, οφείλεται στην ιδιώτευση, «στην ηθική και πολιτική παρερμηνεία της ελευθερίας», πως δηλαδή ο καθένας μπορεί να είναι μόνος του, «χωρίς να οργανώνεται μέσα σε συλλογικά πλαίσια και να αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει η ατομική ευθύνη μέσα στην ομάδα, μέσα στη συλλογικότητα και όχι μόνο για τον εαυτό του». «Αυτή είναι μια παρερμηνεία της ατομικής ελευθερίας», επισημαίνει, «και οφείλεται σε ένα βασικό έλλειμμα εκπαίδευσης και συγκρότησης της κοινωνίας μας».

apo-tin-arnisi-tis-pandimias-sto-ochi-se-ola-exi-kathigites-miloyn-kai-grafoyn-stin-k0

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το «λάθος» και η «άρνηση»

Του Ρόντρικ Μπίτον*

«Αρνηση» είναι ο τίτλος του πολυαγαπημένου ποιήματος του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη, το οποίο μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη και έγινε γνωστό από τον πρώτο του στίχο, «Στο περιγιάλι το κρυφό». Τελειώνει με το αινιγματικό δίστιχο, «…πήραμε τη ζωή μας / Λάθος· και αλλάξαμε ζωή». Τόσο εύκολα αλλάζουμε ολόκληρη τη ζωή μας; Ή αντίθετα, μήπως ο ποιητής βρίσκεται με το μέρος όσων καταλαβαίνουν, έστω και αργά, το «λάθος» τους και μετανιώνουν – πριν γίνει αργά;

Ξανασκέφτηκα τους στίχους αυτούς σε σχέση με το θέμα της άλλης, πραγματικής αυτή τη φορά, άρνησης, του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Δεν αποκλείεται αυτό το πολυσήμαντο τραγούδι (και «ανεπίσημος δεύτερος εθνικός ύμνος») να καταλήξει για τις μέρες μας καινούργιο σύνθημα για όσους πραγματικά, και για οποιονδήποτε λόγο, «πήραν τη ζωή τους λάθος»;

Πάντως ο νομπελίστας γνώριζε πολύ καλά την ψυχοσύνθεση των συμπατριωτών του. Κάποτε σημείωνε ότι οι σημερινοί Ελληνες ανήκουν στη γενιά του Σωκράτη, αλλά και του Ανύτου, του Μελήτου και του Λύκωνα – εκείνων δηλαδή που κατηγόρησαν τον φιλόσοφο για ασέβεια, με αποτέλεσμα την εκτέλεσή του στα 399 π.Χ. Αλλου είδους άρνηση – ο δικαστικός φόνος του εφευρέτη και του λαμπρότερου εκπροσώπου της ανθρωπιστικής ηθικής που έζησε ποτέ. 

Η μακροχρόνια ιστορία του ελληνισμού μάς προσφέρει και άλλα παραδείγματα. Τον 14ο και 15ο αιώνα, σε εποχή που η μόνη περίπτωση για να σωθεί η Κωνσταντινούπολη από τους Τούρκους και να επιβιώσει το κράτος του Βυζαντίου ήταν η συμβιβαστική «ένωση» της Ορθόδοξης Εκκλησίας με την Καθολική, τόσο πολλοί υπήρξαν οι αρνητές και τόσο έντονη η αντίστασή τους, ότι ούτε κατάφερε να στεφθεί επισήμως στην Αγία Σοφία ο τελευταίος αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Και αφού από την ορθόδοξη πλευρά απορρίφθηκε η συμφωνία που την ύστατη στιγμή είχαν κλείσει οι αντιπρόσωποι των δύο Εκκλησιών στη Φλωρεντία το 1439, η Πόλη ήταν πλέον καταδικασμένη στην άλωση του 1453.

Αναρωτιέμαι πόσοι να είναι, σήμερα, οι «αρνητές» που θα προτιμούσαν το «τουρκικό σαρίκι» αντί της «παπικής τιάρας» – ιδιαίτερα σε μια εποχή που η συμμετοχή στην Ε.Ε. δεν απαιτεί ούτε άζυμα ούτε «filioque» (υποταγή, δηλαδή, σε ξένο δόγμα). 

Οχι, βέβαια, πως το φαινόμενο της άρνησης στιγματίζει ιδιαίτερα τους Ελληνες, βρίσκεται παντού. Μόνο και μόνο επειδή ο ελληνισμός χαρίζεται με την πλουσιότερη ιστορία του κόσμου, προσφέρει και τόσο συναρπαστικά, μπορεί και επωφελή, παραδείγματα από το παρελθόν. Κάλλιο να «πάρουμε τη ζωή μας λάθος» –και να την «αλλάξουμε»– παρά να τη χάσουμε άδικα.
 
* Ο κ. Ρόντρικ Μπίτον είναι επίτιμος καθηγητής στην Εδρα Κοραή Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας του King’s College του Λονδίνου.

Ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης

Του Γεράσιμου Προδρομίτη

Η άρνηση εμβολιασμού έρχεται να προστεθεί σε μια προϊούσα δυσθυμία ή ανυπακοή στην τήρηση οδηγιών περί μέτρων προστασίας και πρόληψης ενάντια στην πανδημία (μάσκες, διενέργεια ελέγχων) από μειοψηφικό πλην υπολογίσιμο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού. Μακριά από εύκολες πλην καταστροφικές στερεοτυποποιήσεις και συνακόλουθους στιγματισμούς, η μακρόχρονη κοινωνιοψυχολογική έρευνα πάνω στους μηχανισμούς ατομικής αυτοδιαχείρισης και στις διαδικασίες πειθούς και επιρροής διατυπώνει σαφείς θέσεις. 

Η εκτυφλωτικά απλή «θεωρία ψυχολογικής αναδραστικότητας» του J. Brehm, επί παραδείγματι, προβλέπει πως όταν, μέσω απειλών και απαγορεύσεων, αποσύρεται μια επιθυμητή συμπεριφορά από το πεδίο επιλογών του ατόμου, η άρνηση του τελευταίου προκύπτει αναπόδραστα, συνοδευόμενη μάλιστα από επίταση της επιθυμίας του γι’ αυτήν. 

Επίσης, κλασικές έρευνες πάνω στην αποτελεσματικότητα των μηνυμάτων φόβου πιστοποιούν πως η εξασφάλιση της πειθούς δεν αποτελεί ευθέως ανάλογη συνέπεια της έντασης του φοβικού μηνύματος. Προκειμένου αυτό να είναι αποτελεσματικό, θα πρέπει να είναι μέτριας έντασης και η λύση που προτείνει να είναι σαφής, ξεκάθαρη και εγγυημένη. Σε διαφορετική περίπτωση, το φαινόμενο μπούμερανγκ προκύπτει έντονα και δραματουργικά. 

Παράλληλα, με αποδεδειγμένη τη σημασία της συνεκτικότητας της πηγής (εν προκειμένω του κράτους) ως λυδίας λίθου κάθε απόπειρας άσκησης επιρροής, η αποτυχία προκύπτει ως φυσικό επακόλουθο όταν επικρατεί σύγχυση, πολυγλωσσία και αντιφάσεις, και όταν διαχρονικά καταγράφονται παλινωδίες, υπαναχωρήσεις και κραυγαλέα κενά μεταξύ λόγου και πράξης. Η συγχρονική και διαχρονική έλλειψη συνοχής, σε συνδυασμό με την απουσία απλού, εύληπτου, σαφούς μηνύματος, με ξεκάθαρη διατύπωση της εγγύησης αποτελεσματικότητας της προτεινόμενης πρακτικής, τραυματίζει την αξιοπιστία της πηγής και πλήττει καίρια τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους – πολίτη. 

Ως εκ τούτου, η πόλωση στον λόγο και στη συμπεριφορά άρνησης εκδηλώνεται ως σύμπτωμα μιας αμυντικο-επιθετικής επεξεργασίας και διαχείρισης ταυτότητας ενός «εξοργισμένου θύματος». Επειδή όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε ιδεολογικό (με την ευρεία έννοια) και κοσμοθεωρητικό κενό, προϋπάρχουσες συνωμοσιολογικές αντιλήψεις, στον βαθμό που υφίστανται, όχι μόνο εντείνονται, αλλά βρίσκουν πεδίο αποδεικτικής νομιμοποίησης για τους θιασώτες τους, αναπαράγοντας την καχυποψία και την εχθρότητα. 

Η έτσι κι αλλιώς εύθραυστη, αν όχι ήδη βαθιά τραυματισμένη, σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ αρχόντων και αρχομένων αναδεικνύεται σε προνομιακό πεδίο ενίσχυσης του λαϊκισμού και μιας αντισυστημικότητας, που εκδηλώνεται μεταξύ άλλων και ως άρνηση διασωλήνωσης, εκδήλωση επιθετικότητας προς μάχιμους ιατρικούς λειτουργούς αλλά και… άρνηση απογραφής! 

Η επικοινωνιακή κατάχρηση του σχήματος της «ατομικής ευθύνης», η απειλή, η τιμωρία, ο στιγματισμός και η ενοχοποίηση καθιστούν αυτοεκπληρούμενη προφητεία τον ανορθολογισμό και την ακρότητα. Ηγεσία και κοινωνία υποχρεούνται να επαναδιαπραγματευτούν τη μεταξύ τους σχέση, με ζητούμενα τη νομιμοποίηση, την αμοιβαιότητα και την εμπιστοσύνη και άξονες τη συμπεριληπτικότητα, την ειλικρίνεια και την αποτελεσματικότητα.

* Ο κ. Γεράσιμος Προδρομίτης είναι καθηγητής, διευθυντής Εργαστηρίου Πειραματικής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Ψυχολογίας.

Εναντιωματισμός και αρνητισμός

Της Βασιλικής Γεωργιάδου

Από τότε που συμπιέστηκε η κοινωνική και πολιτική εμπιστοσύνη, ο εναντιωματισμός βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Ως εναντιωματισμό κατανοούμε την πρόταξη μιας θέσης έντονης άρνησης απέναντι σε κάτι που όμως δεν συνοδεύεται από τεκμηριωμένη αιτιολόγηση όσον αφορά τους λόγους μιας τέτοιας τοποθέτησης. Ο εναντιωματισμός στηρίζεται σε στερεότυπα και προκαταλήψεις και σε μια αντίληψη εσωτερικής αναποτελεσματικότητας: υπάρχει η αίσθηση ότι υπάρχει ένας πανίσχυρος Αλλος και αυτό προκαλεί φόβο και διεγείρει την αίσθηση εγγενούς αδυναμίας απέναντι στις εξελίξεις. Εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, τέτοιου είδους εναντιωματικά μοτίβα διακρίνονται σε ένα κομμάτι της κοινωνίας που ανήκει στους «χαμένους» των εξελίξεων. Δεν αναφερόμαστε απαραίτητα σε όσους με όρους ταξικούς/κοινωνικούς μένουν πίσω, αλλά έχουμε κατά νου προπάντων εκείνους που μένουν πίσω πολιτισμικά και αξιακά, που όλο αυτό που συμβαίνει στο εθνικό κράτος, στην Ευρώπη και στον κόσμο, δημιουργώντας νέες τάσεις διάχυσης προτύπων ή και σύγκλισης, προκαλεί «πολιτισμικές αντιδράσεις» και διαθέσεις επιστροφής σε κλειστά εθνικοκρατικά πρότυπα.

Οι αρνητές της πανδημίας αποτελούν συνέχεια των αρνητών της παγκοσμιοποίησης και όσων θέλουν να μπει φρένο στη μετανάστευση, εκείνων που πιστεύουν στην από τα πάνω κατασκευή της κρίσης χρέους και, στην ελληνική εκδοχή τους, θεωρούν τα μνημόνια αποτέλεσμα μιας κατασκευής των εγχώριων και διεθνών συμπαραστατών του νεοφιλελευθερισμού. Πριν ξεσπάσει η αντιεμβολιαστική κινητοποίηση σε σχέση με την COVID-19, υπήρχε ήδη ένα συνωμοσιολογικό φάσμα αρνητών των παιδικών εμβολίων, που αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητά τους προβάλλοντας ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα πασπαλισμένα με απόψεις των «ινστρουχτόρων της Νέας Εποχής», οι οποίοι καταγγέλλουν τον ορθολογισμό, την επιστήμη, την εξειδίκευση στο όνομα της καταστροφολογίας, του ολισμού, του αποκρυφισμού.

Πολλοί αναρωτιούνται αν το «milieu» αυτό έχει συγκεκριμένη ιδεολογική χροιά, αν δηλαδή είναι ακροδεξιό ή ακροαριστερό, παραδοσιακά θρησκόληπτο ή πολυθεϊστικό/ειδωλολατρικό, προλεταριακό ή μικροαστικό. Ο εναντιωματισμός είναι περισσότερο ένα ρευστό φάσμα, ψηφίδες του οποίου μπορούν να είναι όλα τα προαναφερθέντα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συγκροτούν ένα συμπαγές πλέγμα. Από την άλλη, αυτό δεν συνεπάγεται ότι το φάσμα αυτό δεν διαθέτει κάποια στοιχειώδη εσωτερική δομή, ούτε ότι κάποια μέρη του δεν είναι πιο οργανωμένα από κάποια άλλα. Ενα φάσμα, όπως αυτό που απορροφά αρνητές και εναντιωματικούς, μπορεί να διαθέτει φάσεις κατευνασμού και υποχώρησης, αλλά και περιόδους κινητοποίησης και ριζοσπαστικοποίησης. 

Υπό προϋποθέσεις, το φάσμα του εναντιωματισμού είναι χειραγωγήσιμο και κινητοποιήσιμο με μια λογική που έχει φορά από πάνω προς τα κάτω, αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αποδομήσιμο με τον ίδιο τρόπο. Εστιάζοντας στην πανδημία και στους αρνητές της, πρέπει να χαρτογραφηθεί ακριβέστερα το εσωτερικό του φάσματος. Το φάσμα τείνει να παγιωθεί και οι κεντρικά κατευθυνόμενες κοινές πρακτικές προς όλες τις περιοχές του δεν θα πάνε πολύ μακριά όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους. Η επικοινωνία με τους αντιεμβολιαστές έχει ενδιάμεσα επίπεδα και γι’ αυτό πρέπει να κινητοποιηθούν και επιμέρους διαμεσολαβητές που έχουν μεγαλύτερη εγγύτητα με τους αρνητές όσον αφορά την ανάγκη μεταφοράς του μηνύματος υπέρ του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων για την πανδημία.

* Η κ. Βασιλική Γεωργιάδου είναι καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: ΑΠΕΤΣΩΤΟΙ

 

ΑΠΟΨΕΙΣ  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αλέξης Τσίπρας: Απέτσωτοι

alexis-tsipras-apetsotoi0Μπορεί η υγειονομική δεοντολογία να μην το δικαιολογούσε. Μπορεί να έχουν δίκιο εκείνοι που ζητούν στην πανδημία μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση. Ομως, το αντι-διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν άμοιρο αντιπολιτευτικής λογικής: αποσκοπούσε να αποκαταστήσει μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του αντιπάλου του, τουλάχιστον επικοινωνιακά, μια κάποια συμμετρία στο πεδίο της «καταλληλότητας». Μιλάει ο πρωθυπουργός. Και μετά βγαίνει να του απαντήσει ο αναπρωθυπουργήσιμος. 

Αν αυτός ήταν ο στόχος, η ερυθρά σκηνογραφία με το καρό κοστούμι σε πρώτο πλάνο μάλλον τον υπονόμευσε σημειολογικά παρά τον υπηρέτησε. Το πρόβλημα όμως δεν ήταν τα απολιτικά στοιχεία μιας αστοιχείωτης εικόνας. Το πρόβλημα ήταν όσα ειπώθηκαν. Ή μάλλον ξαναειπώθηκαν. Στο πρώτο lockdown ο Τσίπρας ζητούσε προσλήψεις γιατρών και καθηγητών και αγορά λεωφορείων. Στο δεύτερο, προσλήψεις γιατρών και καθηγητών και αγορά λεωφορείων. Είμαστε ήδη στο τέταρτο κύμα και η αξιωματική αντιπολίτευση, αψηφώντας τα δεδομένα της πανδημίας σε χώρες με πολύ καλύτερα συστήματα υγείας, εξακολουθεί να ζητάει προσλήψεις. Σε κάθε μέτωπο αντιπαράθεσης, από την παιδεία μέχρι τη δημόσια τάξη και από την εργασία μέχρι την υγεία, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει παραιτήσεις. Προχθές ζήτησε και την παραίτηση του Πλεύρη.

Σε κάθε ευκαιρία, ο ίδιος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσωπικά προκαλεί μια σύγκριση που, αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις, δεν τον ευνοεί. Προκαλεί το ακροατήριό του να θυμηθεί τη δική του διακυβέρνηση. Προχθές είπε πάλι «φύγετε να αναλάβουμε εμείς».

Το αντιπολιτευτικό μοτίβο και η δημοσκοπική του αντανάκλαση.

Θα μπορούσε να συνεχίσει κανείς να δίνει παραδείγματα για να αποδείξει το προφανές: η τακτική, το ύφος αλλά και το περιεχόμενο της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει. Και αυτό ίσως εξηγεί ώς ένα βαθμό γιατί δεν αλλάζουν οι συσχετισμοί. Αυτό όμως που κυρίως εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει είναι η απαράλλαχτη ερμηνεία του για τους παγιωμένους συσχετισμούς. Το κόμμα δεν φταίει. Φταίνε οι πετσωμένες δημοσκοπήσεις. Η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που φαίνεται.

Αυτή η απολιθωμένη πλάνη προσδίδει σημασία σε ένα κομματικό κείμενο που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες. Εκεί, οι αναλυτές του ΣΥΡΙΖΑ –για την ακρίβεια, του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς»– καταγράφουν τη δική τους πραγματικότητα: «Οι απώλειες», γράφουν, «του κυβερνώντος κόμματος είναι, τουλάχιστον προς το παρόν, μεγαλύτερες ή ταχύτερες από τα κέρδη της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ο περίτεχνος ευφημισμός υφάνθηκε για να τυλίξει την ετυμηγορία των αριθμών: Η Ν.Δ., λέει, υποχωρεί κατά 3,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται κατά 0,5%. Δυόμισι χρόνια μετά τις εκλογές, η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων βρίσκεται στο 8%. 

Το γεγονός αυτό, χωρίς προηγούμενο στη μεταπολιτευτική ιστορία, το αναγνωρίζει η πιο απέτσωτη ανάλυση που γράφτηκε από το κόμμα για το κόμμα. Αλλά όταν το κόμμα καλείται να τη διαβάσει, παθαίνει υστερικό αναλφαβητισμό. 

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Μιλάτε για τη ΔΕΗ την οποία χρεοκοπήσατε για να κάνετε δήθεν κοινωνική πολιτική

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Μιλάτε για τη ΔΕΗ την οποία χρεοκοπήσατε για να κάνετε δήθεν κοινωνική πολιτική

22/11/2021   ΑΠΟ NewsRoom NewsRoom
Οι συνολικές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά θετικές.

«Τα στοιχεία της Eurostat παρουσιάζουν τη συγκριτική πορεία του πληθωρισμού σε όλες τις χώρες. Τα στοιχεία είναι αυτά. Κύριε Τσίπρα είναι ή δεν είναι αξιόπιστα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία ενσωματώνονται στα στοιχεία της Eurostat;», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στην Προ Ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια.

«Αν λοιπόν αμφισβητείτε αυτά τα επίσημα στοιχεία να βγείτε να το πείτε, να στείλετε και μια επιστολή στην Εurostat. Δεν μπορούμε να ερχόμαστε, να επικαλούμαστε επιχειρήματα του τύπου είδα, άκουσα.

Προφανώς και υπάρξει αύξηση τιμών επειδή η Ελλάδα είχε έντονο αποπληθωρισμό και ως προϊόν μιας δεκαετούς κρίσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Αναφερθήκατε στην Ισπανία, όμως η Ισπανία δεν έδειξε καμία αποκλιμάκωση της ανεργίας τα τελευταία δύο χρόνια. Η ανεργία στην Ισπανία αυξήθηκε. Στην Ελλάδα μειώθηκε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε: «Και επειδή ενοχληθήκατε με την αναφορά που έκανα στην απρεπέστατη εμφάνιση του κ. Σάντσες στην 'Αγκυρα, ζητώ να τοποθετηθείτε. Ιδού να αποκηρύξετε τις τοποθετήσεις του κ. Σάντσες».

«Μιλήσατε εσείς σε εμάς για δημιουργική λογιστική» επισήμανε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα υποτιμήσει την οποιαδήποτε αύξηση τιμής. Είναι δημιουργική λογιστική η μείωση του ΕΝΦΙΑ, των εργοδοτικών εισφορών, ο μηδενισμός γονικών παροχών; Όλα αυτά δεν έχουν συμβεί;» ρώτησε τον Αλ. Τσίπρα και συμπλήρωσε: «Τσακίσατε τη μεσαία τάξη στους φόρους και ερχόμαστε να δώσουμε στη μεσαία τάξη αυτά που τους πήρατε».

Οι συνολικές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά θετικές

«Οι συνολικές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά θετικές» συνέχισε κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός στη Βουλή και συμπλήρωσε πως αυτό «σημαίνει θετικές προσδοκίες για όλους τους πολίτες».

«Η καλύτερη απάντηση σε όλες τις δικές σας αιτιολογίες περί δήθεν μονομέριας υπέρ των λίγων, είναι η δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων νέων θέσεων εργασίας από την επενδυτική έκρηξη η οποία σήμερα συντελείται στην Ελλάδα. Η πραγματικότητα παρουσιάζεται τελείως διαφορετική από αυτό το οποίο θέλετε να δείξετε», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση αυτή, στο νόμο 4818 του '21 ψήφισε το άρθρο 58 το οποίο ορίζει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν μεγαλύτερο κέρδος χονδρικής από εκείνο που είχαν πριν την πανδημία. Έχουμε λοιπόν το νομικό εργαλείο. Γίνονται πολλοί έλεγχοι και από ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και από την ανεξάρτητη επιτροπή ανταγωνισμού» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλάτε για χειραγώγηση ανεξάρτητων αρχών».

Μιλάτε για τη ΔΕΗ την οποία χρεοκοπήσατε για να κάνετε δήθεν κοινωνική πολιτική στην πλάτη των φορολογούμενων

«Η επιτροπή ανταγωνισμού είναι μια δραστήρια επιτροπή. Πείτε μας γιατί μας κατηγορείτε; Τι ισχύει; Εμπιστευόμαστε ή όχι την επιτροπή ανταγωνισμού; Εγώ προσωπικά την εμπιστεύομαι» είπε συνεχίζοντας την αναφορά του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο πρωθυπουργός, για να ανοίξει στη συνέχεια το θέμα της ΔΕΗ.

«Και έρχομαι τώρα στο ζήτημα της ΔΕΗ. Βλέπετε αυτό το διάγραμμα; Λέει ότι η αξία της μετοχής επί δικών σας ημερών ήταν 1 ευρώ. Ποια είναι η αξία σήμερα; Γύρω στα 9 ευρώ. Ποια η αξία των μετοχών του δημοσίου όταν κατείχε το 51%,; 200εκ. Σήμερα 1,2 δις. Και τολμάτε να έρχεστε να μιλάτε για τη ΔΕΗ την οποία χρεοκοπήσατε για να κάνετε δήθεν κοινωνική πολιτική στην πλάτη των φορολογούμενων» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτώντας τον Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε: «Είχατε δεσμευτεί κ. Τσίπρα ότι θα πουλήσετε μερίδιο ναι ή οχι; Περιμένω ένα νεύμα σας; Κύριε Φάμελλε είχατε δεσμευτεί; Προϋπολογισμός 2018, προβλεπόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 100 εκατ. μόνο. Μόνο 100; Για τι ποσοστό; Τελικά δεν πουλήσατε τίποτα. Γιατί ήρθε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ τον οποίο εσείς είχατε τοποθετήσει και λέει ναι στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ και αν πουλάγαμε το 2018 δεν θα πιάναμε ούτε ευρώ...

Κι επειδή μας είπατε ότι έπαψε να είναι δημόσια επιχείρηση, επί δικών σας ημερών έπαψε να είναι επιχείρηση. Θα είχε χρεοκοπήσει και θα βρισκόμασταν τώρα σε τραγική θέση να πρέπει να συζητάμε σημαντικές ενισχύσεις για να κρατήσουμε όρθια την επιχείρηση».

Έπρεπε να πάρουμε απόφαση αν θα στηρίξουμε νοικοκυριά ή επιχειρήσεις και αποφασίσαμε τα νοικοκυριά

Συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η συμμετοχή του δημοσίου σε υπόλοιπες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ξέρετε ποια είναι; Η συμμετοχή του Ιταλικού 23,5%. Του γερμανικού 2,8%. Στη Γαλλία 23,6%... Εμείς κρατάμε το 34%. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα πέσουμε από αυτό. Ελέγχουμε απόλυτα την επιχείρηση με το ποσοστό αυτό και προσβλέπουμε στη δημιουργία και μεγαλύτερων υπεραξιών για τους μετόχους. Τα λεφτά που θα παίρνατε εσείς που θα πηγαίναν στους χαμηλοσυνταξιούχους ή στην αποπληρωμή του χρέους; Στο δεύτερο προφανώς.

Και κάτι τελευταίο: Επειδή δείξατε λογαριασμούς που αφορούν ως επί το πλείστον επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Αυτό που δεν είπατε όμως είναι ότι στο λογαριασμό υπάρχει και μια έκπτωση ενέργειας που κάνει η ΔΕΗ. Την κάνει αυτή την έκπτωση ακριβώς επειδή έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει. Έπρεπε να πάρουμε απόφαση αν θα στηρίξουμε νοικοκυριά ή επιχειρήσεις και αποφασίσαμε τα νοικοκυριά. Γι' αυτό και δεν δείξατε κανένα λογαριασμό χαμηλού νοικοκυριού» συμπλήρωσε.

«Εφόσον το φαινόμενο συνεχιστεί και εντός του 2022 θα διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητες στήριξης» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Και μία παρατήρηση στον κ. Βελόπουλο. Η απόφαση να φύγουμε από το λιγνίτη είναι απόφαση που δεν έχει επιστροφή για την κυβέρνηση όχι μόνο γιατί αυτό επιβάλλει η σωστή πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και από οικονομικής πλευράς. Οι λιγνίτες δεν είναι αυτοί που ήταν πριν 10-15 χρόνια. Σήμερα προστιθέμενο το κόστος δικαιωμάτων πάνω στο κόστος του λιγνίτη, ο λιγνίτης δεν είναι ανταγωνιστικός. Η φτηνότερη ενέργεια στη χώρα είναι οι ΑΠΕ. Επειδή διακινούνται διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για τη δήθεν επέλαση των αιολικών. Πείτε μας κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ποιο ενεργειακό μείγμα φαντάζεστε ότι θα έχει η χώρα τα επόμενα 10-15 χρόνια; Εγώ θα είμαι στην Κοζάνη με το επιτελείο την Παρασκευή. Τι λέτε για τις ανεμογεννήτριες; Που πρέπει να μπουν; Τι για το φυσικό αέριο; Τι για τα φωτοβολταϊκά; Μιλήστε συγκεκριμένα. Πείτε μας ότι η δική μας πρόταση είναι αυτή»...

Το μόνο deal που έχουμε κάνει είναι η συμφωνία αλήθειας με τον ελληνικό λαό

«Μας είπατε ότι κάνουμε deal. Δεν το είπατε πρώτη φορά. Θα εννοούσατε ότι κάνουμε δουλειές. Είχατε έρθει εξ όσων γνωρίζω γιατί δεν ήμουν εδώ, και μιλήσατε για το εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα. Και απειλήσατε τον υπουργό και υπηρεσιακούς παράγοντες. Απειλές σε αυτή την κυβέρνηση δεν περνάνε πια» τόνισε ο πρωθυπουργός λίγο πριν ολοκληρώσει την δευτερολογία του στη Βουλή. «Η εποχή στην οποία ερχόσασταν ορμητικός στην κυβέρνηση και είχατε τη φρεσκάδα του νέου και λέγατε στους επενδυτές μη τολμήσετε να έρθετε να επενδύσετε, έχει περάσει. Και να τα πείτε τώρα κανείς δεν θα σας πιστέψει. Δεν θα απειλείτε υπηρεσιακούς υπαλλήλους, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Εμείς ένα deal έχουμε κάνει. Το ονομάζουμε συμφωνία αλήθειας και προς στιγμής από ό,τι αντιλαμβάνομαι και οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες με αυτό το deal, και εμείς και ο ελληνικός λαός».

ΠΗΓΗ: https://www.businessnews.gr/


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Τον διελυσε τον Τσιπρα. Διαβαστε το.

Επιλυση της διαφορας για ΑΟΖ με κανονα την αρχη της Μεσης Γραμμης.

 Σε τυχόν συνυποσχετικό για επίλυση της διαφοράς οριοθέτησης Υφακοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης πρέπει να...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"