ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ο ΣΑΡΚΟΖΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ- ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

http://www.sigmalive.com/news/greece/396524

Ο Σαρκοζί τρέχει και παρασύρει την Μέρκελ στην Ελληνική σωτηρία - Σε εξέλιξη στη Ρώμη σύσκεψη τραπεζιτών για το ελληνικό χρέος

  • Ο Γάλλος Πρόεδρος προωθεί-επιβάλλει σε Μέρκελ και ξένες τράπεζες την πιο ευνοική εως τώρα πρόταση για τη χώρα μας
  • Σχεδιάζει επιμήκυνση εως και 30 χρόνια στα ελληνικά ομόλογα
  • Στη Ρώμη το κλειδί για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας
  • Deutsche Bank: "Χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για λύση στο ελληνικό χρέος"
  • Καρφί Σαρκοζί σε Καραμανλή:''Η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει σήμερα τη επιπολαιότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων''
''Βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα, με τις περικοπές των δαπανών δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση'' ήταν η ακριβής δήλωση του Νικολά Σαρκοζί που ουσιαστικά απευθυνόμενος στους υπολοίπους δανειστές μας επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στο ξεζούμισμα των Ελλήνων.

Ως τρέλα χαρακτήρισε ο Νικολά Σαρκοζί την ιδέα πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη γαλλική πρόταση για επανεπενδύσεις μεγάλης διάρκειας από τις γαλλικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες σε ελληνικά ομόλογα.
Ο Γάλλος Πρόεδρος εξήγησε ότι δουλεύει εντατικά με την υπουργό Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να περάσει σε εφαρμογή η απόφαση εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, που πήρε, ή συμπαρασύροντας όπως λέγεται, μαζί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο.
''Καταλήξαμε ότι διευρύνοντας τη διάρκεια στα 30 χρόνια, θέτοντας τα ομόλογα αυτά στο ίδιο επίπεδο με τα ευρωπαϊκά και προσθέτοντας μια πριμοδότηση με βάση την ανάπτυξη της Ελλάδας, έχουμε φτιάξει ένα σύστημα που πολλές χώρες θα μπορούσαν να το βρουν ενδιαφέρον. Είναι το συμφέρον όλων να μην εγκαταλείψουμε την Ελλάδα και αυτοί που προτείνουν αυτήν την τρελά για την έξοδο από το ευρώ, πρόκειται για παραφροσύνη.''
Η γαλλική πρόταση που στοχεύει να γίνει πιο δελεαστική για τους δανειστές της Ελλάδας η ανακύκλωση του χρέους, έχει ως εξής : Επανεπένδυση από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες του 70% των ομολόγων που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φθάσουν στην ωρίμανσή τους. 
Από αυτά το 50% θα επανεπενδύεται σε ομόλογα διαρκείας 30 ετών αντί για πενταετία που ισχύει μέχρι σήμερα. 
Το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο μετοχών υψηλής ποιότητας "μηδενικού όμως τοκομεριδίου", μηδενικής απόδοσης δηλαδή, το οποίο θα ανατροφοδοτείται από τα κέρδη των μετοχών.
Δεν πρόλαβε να τελειώσει τα λόγια του ο Σαρκοζί και αμέσως το Βερολίνο χαιρέτισε τη γαλλική πρόταση για τη συμμετοχή των τραπεζών στη βοήθεια στην Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα η γερμανική κυβέρνηση δήλωνε για πρώτη φορά τόσο κρυστάλλινα πως είναι κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. 

"Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, όπως αυτές που προέρχονται από τη Γαλλία", δήλωσε ο Μάρτιν Κράιενμπαουμ, εκπρόσωπος του υπουργείου σε συνέντευξη Τύπου. 

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ούτε ως Σχέδιο Β την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το πακέτο περικοπών από την ελληνική βουλή.

''Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα", είπε στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.''Δεν είναι ο δρόμος τον οποίο ακολουθούμε, ούτε ως Σχέδιο Β'', πρόσθεσε.

Στη συνέντευξη τύπου πάντως ο Νικολά Σαρκοζί ''έσταξε'' δηλητήριο κατά της κυβέρνησης Καραμανλή:'' Η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει σήμερα τη επιπολαιότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν θέλησαν να δούν ότι οι καταστροφές μπορούν να αποφευχθούν παίρνοντας έγκαιρα μέτρα''.
"Εγώ δεν έχω εκλεγεί για να οδηγήσω τη χώρα στη φρίκη που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα ή η Πορτογαλία ", είπε και πρόσθεσε: "Το επίπεδο των επιτοκίων για την Ελλάδα πριν από δύο χρόνια είχε φθάσει το 30%, ενώ η Γαλλία δανείζεται στο 3%", είπε ο Νικολά Σαρκοζί.
Οι δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί πυροδότησαν καταιγιστικές εξελίξεις και αποκάλυψαν μία κρισιμότατη συνάντηση που γίνεται ΤΩΡΑ στη Ρώμη για την Ελλάδα.
Δηλαδή βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση διεθνών τραπεζιτών και υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων για το ελληνικό χρέος και τα ομόλογα.
Το γαλλικό σχέδιο ξεψαχνίζουν Ευρωπαίοι τεχνοκράτες μαζί με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), όπως επιβεβαιώνεται και από την Κομισιόν αλλά και από υπουργούς χωρών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα νήματα κινεί αυτή τη στιγμή ο επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής της ΕΕ Vittorio Grilli.
Μάλιστα για την γαλλική πρόταση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Amadeu Alfafaj είπε : "Εξετάζουμε την πρόταση αυτή και άλλες πιθανές προσεγγίσεις, επιλογές, προκειμένου να προχωρήσει αυτή η μετακύλιση του ελληνικού χρέους".
''Η γαλλική πλευρά μπορεί να έχει προτείνει μία λύση για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους, αλλά υπάρχουν και άλλες προτάσεις και χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να καταλήξουν οι συζητήσεις'' είναι η αντίδραση, σύμφωνα με το Reuters, του Γιόζεφ Ακερμαν ο οποίος είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank.
''Xρειάζεται πολλή δουλειά. Πρέπει να μπουν στη βάρκα όλοι οι επενδυτές'' πρόσθεσε ο Ακερμαν ο οποίος διευθύνει ταυτόχρονα και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).
''Πιθανή επιμήκυνση του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, καθώς μια περικοπή χρέους της Ελλάδας στα γρήγορα δεν αποτελεί λύση.Όποιος τη ζητά δεν καταλαβαίνει ότι θα ακολουθούσαν και άλλες οικονομίες. Τότε θα φωνάξουν και οι άλλες χώρες: "κι εγώ" και θα δημιουργηθούν λάθος κίνητρα''.
''Εάν μεταδοθεί δε η κρίση της Ελλάδας και σε άλλες χώρες, οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες και από την κατάρρευση της Lehman Brothers'' δήλωσε επίσης ο Ακερμαν.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται σε ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ και στη Γερμανία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Γερμανικών Ιδιωτικών Τραπεζών (BdB). 
Τα μηνύματα γίνονται ακόμα πιο ενθαρρυντικά μετά τη δήλωση του επικεφαλής του BdB, Michael Kemmer, ότι δηλαδή ότι τα μέλη της ένωσής του θα αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους''.-

EXΩ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΕΝΣΤΑΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. ΟΠΟΤΕ ΝΑΙ ΜΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ Η ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ. ΑΛΛΩΣ ΡΙΣΚΑΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΕ ΚΟΥΡΕΜΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.


ΔΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΕΓΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΝΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.
http://vaggelisioannidis.blogspot.com/2011_03_01_archive.html

ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ:
Υπάρχει μία λύση όμως αποτελεσματική:  Η επιμήκυνση του συνόλου του δημόσιου χρέους και όχι μόνο του ποσού του μηχανισμού στήριξης μετά από διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους δανειστές μας αφήνοντας  εν ανάγκη από έξω τα ομόλογα, που έχουν τα εγχώρια ασφαλιστικά ταμεία για ευνόητους λόγους, οι οποίοι σχετίζονται με την ίδια τους την ύπαρξη. Προτείνω δηλαδή  την αναστολή της εξοφλήσεως του χρέους κατά 15 χρόνια σε συμφωνία με τους δανειστές και χωρίς κούρεμα του ποσού, που οφείλουμε.  Στο διάστημα αυτό θα μπορούσαμε, να συμφωνήσουμε,ότι θα καταβάλλονται μόνο οι τόκοι ή αν πετύχουμε συμφωνία μη καταβολής μεγάλου μέρους των τόκων και μείωσης τους. Τα κεφάλαια, που θα εξοικονομούνται, θα επενδύονται, στα πλαίσια ενός αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο θα εκπονηθεί από κοινού με την τρόϊκα, σε παραγωγικά έργα. Ταυτόχρονα με το πρόγραμμα αυτό, θα προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις ενώ και οι ξένοι πιστωτές δεν θα έχουν, να χάσουν ούτε ένα ευρώ από το κεφάλαιο, που μας δάνεισαν, απλώς ο χρόνος  εξόφλησης του κεφαλαίου θα παραταθεί κατά 15 έτη. Με το τρόπο αυτό όχι μόνο θα πάρει τις απαραίτητες ανάσες η ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλά αν ταυτόχρονα επιτευχθεί η αναδιάρθρωση του σπάταλου δημόσιου τομέα και η σοβαρή και ταχύτατη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ακόμη και με συμφέρουσες εθνικά πωλήσεις και όχι σε τιμές ευκαιρίας, σε συνδυασμό με την άρση των αντικινήτρων ανάπτυξης και το άμεσο σταμάτημα της υπερφορολογησης, που παγώνει την αγορά και την πραγματική οικονομία , τότε είναι αναμενόμενο, ότι θα μπορέσουμε, να ξεφύγουμε από την μέγγενη της κρίσης χρέους. Η ρύθμιση αυτή για την εξόφληση του χρέους είναι δίκαιη, γιατί αίρει τη ληστρικότητα των δανειοδοτικών όρων, διατηρεί την κοινωνική και εθνική συνοχή στην ελληνική κοινωνία και εξασφαλίζει νέα περίοδο παραγωγικής ανάπτυξης με αύξηση του ΑΕΠ Αντί λοιπόν να αναλαμβάνουμε εξωπραγματικές υποχρεώσεις, όπως η συμφωνηθείσα  μετά την συνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου περι μείωσης κατά 1/20 του δημοσίου χρέους μας κάθε χρόνο επι είκοσι χρόνια, η οποία θα αποτύχει, να εφαρμοστεί παταγωδώς, θα έχουμε αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα, παίρνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και τα συγκρουόμενα συμφέροντα Η λύση αυτή έχει εφαρμοστεί με επιτυχία  στο Μεξικό και ακόμη και οι τράπεζες θα μπορούσαν, να την αντέξουν .Αν δεν αντιμετωπίσουμε έτσι αμέσως την κρίση χρέους, αλλά την μεταθέτουμε χρονικά, όπως επιδιώκουν ισχυρές χώρες της Ευρώπης, τότε θα βρούμε σε δυο χρόνια οξυμένο το πρόβλημα μπροστά μας λόγω των καθυστερήσεων μας και πιθανώς μη αντιμετωπίσιμο πλέον με ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγάλων κοινωνικών αναταραχών. Τα ομόλογα, τα οποία κατέχουν οι τράπεζες, που σήμερα συντηρεί εν ζωή το ευρωπαϊκό δημόσιο (δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) με εκατοντάδες δισ., πρέπει, να ενταχθούν στην διαδικασία επιμήκυνσης άμεσα. Δεν είναι δυνατόν, να έχουν ουσιαστικά πτωχεύσει, να τις συντηρεί το δημόσιο της Ευρωζώνης και αυτές να επιμένουν, ότι θα πάρουν και την τελευταία δεκάρα τόκων από κράτη που, στην προσπάθειά τους να αποπληρώσουν αυτά τα δάνεια,στραγγαλίζουν τους πολίτες και οδηγούν στην πτώχευση χιλιάδες επιχειρήσεις.
  Χρειάζεται επίσης ένα ομόλογο έκδοσης της ΕΚΤ και όχι ευρωομόλογο μέρη του οποίου εγγυώνται τα κράτη-μέλη ξεχωριστά. Έτσι θα μπορούσαμε, να επιδιώξουμε την συμφωνία στα πλαίσια της ΕΕ για την δυνατότητα μεταβίβασης του <<νόμιμου>> χρέους ύψους 60%, το οποίο προβλέπεται και από την συνθήκη του Μάαστριχ και εκχώρησης της διαχείρισης του στην ΕΚΤ με την καθιέρωση αυτού του είδους ευρωομολόγου, το οποίο δεν είναι πανάκεια, αλλα θα δώσει μεγάλες ανάσες στην οικονομία μας. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ εκδίδοντας ευρωομόλογα ίσης αξίας με το μέρος του χρέους των κρατών μελών, που επιτρέπει η συνθήκη του Μααστριχτ και πουλώντας τα στις διεθνείς αγορές, θα εξασφάλιζε πολύ χαμηλότερα επιτόκια για όλα τα κράτη-μέλη Αν δεν ακολουθηθεί η λύση αυτή και μείνουμε σε λύσεις ασπιρίνες, όπως η πρόσφατα αποφασίσθησα,  τότε μια γενικευμένη αναδιάρθρωση είναι βέβαιη κατά την γνώμη μου με απίστευτες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για την χώρα. Πάντως πιστεύω, ότι παρα της προβλέψεις της κυβέρνησης δεν θα μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές ούτε το 2012.
   Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ,όπως φέρεται να δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, Κλάους Ρέγκλινγκ αμέσως μετά την απόφαση της συνόδου της 11 Μαρτίου παραμένει ανοιχτό  το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους απόδειξη, ότι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι δεν πιστεύουν στην λύση, που υποτίθεται έδωσαν. Επικουρικά υπενθυμίζω, ότι στο θέμα της αναδιάρθρωσης είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ λέγοντας ότι «Δεν υπάρχει ούτε ένας οικονομολόγος στον κόσμο, που να πιστεύει ότι η Ελλάδα, ίσως και η Πορτογαλία θα αποφύγουν μια τέτοια αναδιάρθρωση», σε συνέντευξή του στη Suddeutsche Zeitung.Το τελικό χτύπημα ήρθε από το ίδιο τον πρόεδρο του Εurogroup στις 16 Μαρτίου 2011, που δήλωσε απερίφραστα ότι το «Σύμφωνο για το ευρώ», το οποίο μετά τις πιέσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό συμβούλιο στις 11 Μαρτίου «δεν προσφέρει καμία προστιθέμενη αξία» και «θα αποτύχει. Όμως κι αν αποφασιστεί με πείσμα το σύμφωνο αυτό, να εφαρμοστεί, φοβούμαι ότι το σύμφωνο για το ευρώ θα γίνει ακόμα ένα νεογέννητο, που πέθανε».Νομίζω ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό αυτή η εκτίμηση. Θα πρέπει όμως, να τονίσω ότι με την παρότρυνση και την επιμονή της Γερμανικής κυβέρνησης δημιουργείται ένα ατυχές σοβιετικού τύπου μοντέλο της ευρωπαϊκής οικονομίας καταδικασμένο, να αποτύχει με πολιτικές, όπως η φορολογική εναρμόνιση και η πίεση για αύξηση των φορολογικών συντελεστών της Ιρλανδίας πχ που δεν μπορεί ένα φιλελεύθερο κόμμα, όπως το δικό μας, να ενστερνιστεί σε καμία περίπτωση. Είναι και πάλι χαρακτηριστική η καταδικαστική  δήλωση Γιουνκερ ότι << "Όχι ως πρόεδρος του Eurogroup αλλά ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεν μου αρέσει αυτή η σύνδεση μεταξύ της φορολογίας επιχειρήσεων και του ιρλανδικού πακέτου. Αντιλαμβάνομαι την πολιτική σύνδεση, αλλά δεν με εκφράζει η ιδέα ότι ορισμένες κυβερνήσεις αρέσκονται να βασανίζουν την Ιρλανδία εντός και εκτός συνεδριάσεων. Δεν μου αρέσει αυτού του είδους η διαχείριση σοβαρών προβλημάτων">>

Επιλυση της διαφορας για ΑΟΖ με κανονα την αρχη της Μεσης Γραμμης.

 Σε τυχόν συνυποσχετικό για επίλυση της διαφοράς οριοθέτησης Υφακοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης πρέπει να...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"