ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΕΣΠΑ: Μειώνεται στο 15% η εθνική συμμετοχή


Πήρε τον δρόμο της η πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο για μείωση στο 15% της εθνικής συμμετοχής στη συγχρηματοδότηση των ελληνικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, που έτυχε της υποστήριξης των Ευρωπαίων ηγετών. Μάλιστα, η προκαταβολή κοινοτικών κονδυλίων για την υλοποίηση των ελληνικών προγραμμάτων ενδέχεται να ανέλθει στο 100% με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Εκπρόσωπος της Επιτροπής, με αφορμή την επιστολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, δήλωσε ότι ήδη ο Ζοζέ Μπαρόζο έχει ζητήσει από τα κράτη - μέλη την αποστολή εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της παροχής τεχνικής βοήθειας, ώστε, μεταξύ άλλων, να ενισχυθεί η ικανότητα της χώρας να απορροφήσει πόρους από τα ταμεία της Ε.Ε. Η Επιτροπή θα αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή στην πρωτοβουλία.


Αρμόδια πηγή της Επιτροπής διευκρίνισε ότι μέχρι σήμερα το ποσοστό εθνικής συγχρηματοδότησης των ελληνικών προγραμμάτων ανέρχεται σε 21% και το κοινοτικό σε 79%. Με την πρόταση Μπαρόζο το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής θα μειωθεί στο 15% χωρίς να χρειαστεί τροποποίηση των κανονισμών, αυξάνοντας την κοινοτική συμμετοχή στο 85%. Εξετάζεται, όμως, να ανέλθει η συμμετοχή της Ε.Ε. στο 100%, μέσω δανειοδοτήσεων που θα χορηγήσει η ΕΤΕπ στην Ελλάδα.


Μέχρι σήμερα, από τα 20,2 δισ. ευρώ που αναλογούν στη χώρα από το ΕΣΠΑ (2007-2013) έχουν απορροφηθεί μόνο... 4,9 δισ. ευρώ ! Ο κίνδυνος, λοιπόν, να χαθούν σημαντικά κονδύλια και να πάνε σε άλλες χώρες είναι περισσότερο από ορατός. Η πρόταση Μπαρόζο είναι μία μεγάλη ευκαιρία να βελτιωθεί η κατάσταση. Η τελευταία ευκαιρία...


ΠΗΓΗ: www.express.gr
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ

Σημαντική συνεισφορά στην εκκίνηση της ανάπτυξης θα είχε και η επιτάχυνση απορρόφησης των κονδυλίων της ευρωπαικής ένωσης και του ΕΣΠΑ ειδικότερα, αφου είναι απογοητευτικό την προηγούμενη χρονιά η απορροφητικότητα του να βρίσκεται στο 8%. Τώρα θα πρέπει, να επιδιώξουμε για φέτος απορροφητικότητα τουλάχιστον 16% και για το 2012 32% αν θέλουμε, να έχουμε εμφανή αποτελέσματα και σε αυτό θα μπορούσε, να συμβάλει μια συμφωνία με την ΕΕ, ώστε να πάρουμε μεγαλύτερα ποσά συμμετοχής ευρωπαϊκής τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του και να καλύψουμε την ελληνική συμμετοχή τα επόμενα χρόνια, λογω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
Απαραίτητο είναι ακόμη, να μην πειράξει η κυβέρνηση το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και να μην προχωρήσει σε μειώσεις καθόλου στον τομέα αυτόν. Το ΔΝΤ μπορεί να ζητά την περικοπή κονδυλίων ύψους 2,4 - 3,6 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά αυτό συνιστά εγκληματική επιλογή και αντιπαραγωγική αν θέλουμε, να βγάλουμε την οικονομία από την ύφεση και να συγκεντρώσουμε περισσότερα έσοδα από την παραγωγική δραστηριότητα. Το ποσό μπορεί, να εξευρεθεί από άλλους τομείς όπως είπα και παραπάνω, στους οποίους η σπατάλη οργιάζει.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"