ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΜΠΟΦΙΓΚΕΡ: Αυξάνεται ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης»

Αυξάνεται ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης» 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Διογκώνεται το «κύμα» αντιδράσεων στη Γερμανία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους: Ο οικονομικός της σύμβουλος Πέτερ Μπόφινγκερ προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης αυξάνεται και ζήτησε πιο τολμηρές κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακόμα πιο καυστικός, ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ που υποστήριξε ότι η Αγκελα Μέρκελ δεν είναι «γεννημένη Ευρωπαία» κι ότι το Βερολίνο αδυνατεί να ασκήσει ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη εξαιτίας του βεβαρημένου παρελθόντος του.

«Το Άουσβιτς και η δολοφονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος του Χίτλερ αποτελούν γεγονότα που έχουν εγγραφεί στο υποσυνείδητο των ευρωπαϊκών λαών έτσι ώστε να αποκλείεται ένας ηγεμονικός ρόλος της Γερμανίας και αυτό θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα», δήλωσε ο 93χρονος Σμιτ (Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος την περίοδο 1974-1982) που χαίρει σεβασμού στη χώρα του. Ο ίδιος εμφανίστηκε εξαιρετικά επικριτικός για τη σημερινή πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, καταλογίζοντάς της έλλειψη οράματος. «Η κρίση δεν θα ήταν τόσο σοβαρή εάν υπήρχε έστω κι ένας (ηγέτης) στην Ευρώπη που να είχε μια συνολική θέαση των προβλημάτων. Όμως, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μια προσωπικότητα τέτοιου κύρους». «Η Αγκελα Μέρκελ δεν είναι γεννημένη Ευρωπαία», συνέχισε την κριτική του ο Χέλμουτ Σμιτ, σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τάχθηκε δε υπέρ της ανάληψης συλλογικής ευθύνης για μέρος του ευρωπαϊκού χρέους υπό όρους, κάτι που υποστήριξε την Τρίτη και ο νυν επικεφαλής του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.


Πέτερ Μπόφινγκερ

Προειδοποίηση


Ο κ. Μπόφινγκερ -ένας εκ των «πέντε σοφών», όπως αποκαλείται το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης-, σε χθεσινή συνέντευξή του στο Bloomberg προειδοποίησε ότι «ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης αυξάνεται? Ή θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση ή η ΟΝΕ θα διασπαστεί». Ζήτησε μάλιστα από την ΕΚΤ να δείξει περισσότερη «τόλμη» και να επιτρέψει την αυτόματη ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων όταν τα επιτόκια δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας ανεβαίνουν υπερβολικά. «Καθώς δεν υπάρχει δικαιολογία για τα τρέχοντα spreads των δύο χωρών, το να ζητείται «η άδεια των πολιτικών δεν είναι απαραίτητο», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι η αγορά κρατικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες για τη στήριξη των κυβερνήσεων είναι «απόλυτα κανονικές συναλλαγές», που έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στο παρελθόν, αναφέροντας το παράδειγμα της Τράπεζας της Αγγλίας και της ίδιας της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank, τη δεκαετία του 1970. Στον αντίποδα, στη γραμμή των σκληροπυρηνικών κινήθηκε το πρώην «γεράκι» της ΕΚΤ Ότμαρ Ίσινγκ που δήλωσε ότι «η ΕΚΤ δεν προορίζεται για να σώζει κυβερνήσεις που απειλούνται με χρεοκοπία? Μια κεντρική τράπεζα πάντα λειτουργεί ως δανειστής εσχάτου ανάγκης για το τραπεζικό σύστημα, αλλά δεν διασώζει κυβερνήσεις». Πιο μετριοπαθείς τόνους υιοθέτησε το υψηλόβαθμο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ Μίχαελ Μάιστερ που είπε ότι: «Η σαφής ανακοίνωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι θα συνδέσει τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ με αντίστοιχες δράσεις από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης δεν είναι προβληματική». Ερωτώμενος για τις αντιρρήσεις της BuBa απάντησε ότι «δεν έχουμε διάσταση απόψεων εντός της Γερμανίας, αλλά διαφορετικούς ρόλους».

Αγορές

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ενώ η ανησυχία επιστρέφει στις αγορές, ύστερα από μια ανάπαυλα τριών θετικών συνεδριάσεων. Χθες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες, η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου υπερέβη εκ νέου ενδοσυνεδριακά την «κόκκινη γραμμή» του 7% και το ευρώ βρέθηκε κάτω από το 1,24 δολάριο. Το κλίμα βάρυνε έτι περαιτέρω η χθεσινή ανακοίνωση δύο μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, του ολλανδικού χρηματοοικονομικού ομίλου ING και της σουηδικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας Securitas ότι περιορίζουν δραστικά την έκθεσή τους στην Ισπανία λόγω των αβέβαιων προοπτικών της, που ήλθε λίγες μέρες αφότου η ΙAG, ο αεροπορικός κολοσσός που προέκυψε από τη συγχώνευση των British Airways και Iberia δήλωσε ότι έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ισπανίας από το ευρώ...
Πηγή:  Ημερησία
http://www.imerisia.gr

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"