ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Νταλάρα: «Μειώστε τα επιτόκια της Ελλάδας!»

Τι είπε στην Αθήνα ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου

Νταλάρα: «Μειώστε τα επιτόκια της Ελλάδας!»





«Βόμβα» από τον Τσαρλς Νταλάρα κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, στην Αθήνα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου εκτίμησε ότι, τελικώς, τα κεφάλαια που περισσεύουν από το δανεισμό μέσω EFSF για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος, την τριετία 2012-2014, δεν ξεπερνούν τα 22 δισ. ευρώ, ποσό που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν φτάνει ούτε για την εξόφληση των δανειστών της χώρας.

Όπως ανέφερε, οι αποπληρωμές κεφαλαίου σε ΕΕ και ΔΝΤ μέχρι και το 2014 διαμορφώνονται σε 39 δισ. ευρώ, δημιουργώντας χρηματοδοτικά κενά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Νταλάρα τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα ο επίσημος τομέας, καθώς και υπέρ της επιστροφής του συνόλου των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ομόλογα που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της.

Όπως υπογράμμισε, με τη μείωση του κόστους δανεισμού στα παλαιά και στα νέα δάνεια του επίσημου τομέα, θα δοθεί μια «ανάσα» στην Ελλάδα, χωρίς να θεωρηθεί ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι καλούνται και πάλι να πληρώσουν το κόστος.

Αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης, κατά τον κ. Νταλάρα πάντα, θα ήταν η μείωση των επιπλέον κεφαλαίων που θα χρειαστεί η χώρα μας τα επόμενα χρόνια, στα δέκα δισ. ευρώ.

Όσο για το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο γενικός διευθυντής του IIF εκτίμησε ότι, στην παρούσα χρονική και πολιτική συγκυρία, δεν είναι ούτε παραγωγικό ούτε απαραίτητο.

Ακόμη, στάθηκε στην ανάγκη να βρεθεί μια νέα ισορροπία μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, με στόχο την ανάκαμψη.

Όπως είπε, αυτή η πολιτική είναι αναγκαία όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το χρέος τους.

Βασικές προϋποθέσεις για τη χάραξη και υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, όπως σημείωσε, αποτελούν η χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής και η ελάφρυνση του κόστους αποπληρωμής των δανείων που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα ο επίσημος τομέας.

«Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η λιτότητα από μόνη της καταδικάζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την ευρωζώνη σε μία επίπονη και παρατεταμένη περίοδο μικρής ή μηδενικής ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα στρατηγική θα πρέπει να κινείται στους ακόλουθους πέντε άξονες:

α) Πιο ήπια και σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή.

β) Επιπρόσθετη χρηματοδότηση και ρευστότητα, για να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται από την παραπάνω πολιτική.

γ) Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

δ) Προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η μείωση του μεγέθους και του ρόλου του Δημοσίου στη δημόσια οικονομία, η φιλελευθεροποίηση των αγορών εργασίας και προϊόντων, καθώς και η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

ε) Ανακεφαλαιοποίηση και ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού κλάδου, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία.

Η επαναγορά ομολόγων στο «τραπέζι» Στουρνάρα - Νταλάρα

«Τα φώτα του» για ενδεχόμενο νέου κουρέματος ή επαναγοράς ομολόγων έδωσε στον Γιάννη Στουρνάρα ο «αρχιτέκτονας» του PSI, Τσαρλς Νταλάρα.

Ο επικεφαλής του IIF επιβεβαίωσε ότι τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης με τον υπουργό Οικονομικών το PSI και το θέμα της επαναγοράς ομολόγων για τη μείωση του χρέους, δήλωσε όμως πως «δεν βρίσκομαι εδώ για να διαπραγματευθλω αυτό το θέμα», συμπληρώνοντας ότι το «παιχνίδι έχει πάει σε άλλο γήπεδο».

«Είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχει κινητικότητα για τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις» δήλωσε ο κ. Νταλάρα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών.

«Συζητήσαμε πως θα μπορούσε να συνεχιστεί τη στήριξη της Ελλάδας» πρόσθεσε.

Στην αρχή της συνάντησης και στη συζήτηση που είχαν μπροστά στις κάμερες, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον κ. Νταλάρα, ο υπουργός Οικονομικών τού ανέφερε πως «σταδιακά επιστρέφουμε στην ορθή τροχιά», ενώ ο κ.Νταλάρα απάντησε: «Έχετε καλούς λόγους να το πιστεύετε».
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΜΕ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2011 ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011


ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ

Kρίση χρέους. Υπάρχει λύση.
Εφημερίδα Πτολεμαίος
Kρίση χρέους. Υπάρχει λύση.

Δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων στιγμών, που περνά η Ελλάδα αλλά και λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η Ευρώπη στο σύνολο της και ενώ βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι πολύ σημαντικών αποφάσεων, τόσο για την δύσμοιρη χώρα μας, όσο και για την πορεία της ευρωζώνης και του κοινού μας νομίσματος, κρίνω σκόπιμο, να κοινοποιήσω στο ευρύ κοινό για άλλη μια φορά τις απόψεις μου, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και δανεισμού, η οποία μας εξουθενώνει τα τελευταία δύο χρόνια και έχει οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας.
Έχω τονίσει σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις μου, ποια είναι η λύση, που θεωρώ εφικτή και βιώσιμη ενώ και μετά την απόφαση της 21 Ιουλίου είχα ξεκαθαρίσει αμέσως, ότι δεν είναι επαρκής αυτή , δεν δίνει βιώσιμη λύση αν και άρχιζε η Ευρώπη, να κινείται στην σωστή κατεύθυνση επιτέλους και ότι δεν εξασφάλιζε, ούτε την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους μας, ούτε την σταθεροποίηση της ευρωζώνης απέναντι στις κατά κύματα επιθέσεις των αγορών.
Υποστήριξα από το 1ο προσυνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας με σχετική εισήγηση μου τον Μάρτιο, επισημοποιώντας ήδη πολύ παλαιότερη θέση μου, ότι η λύση πρέπει, να στηρίζεται στην επιμήκυνση του συνολικού δημοσίου χρέους της χώρας, σε εθελοντική βάση πάντα , για να μην δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός χρεοκοπίας. Στην επιμήκυνση αυτή απαιτείται, να επιδιωχθεί η ένταξη του συνόλου των ομολόγων, που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες και οι θεσμικοί επενδυτές με εξαίρεση τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης αν συμμετάσχουν, αλλά και καταβολής των συντάξεων και όχι μόνο τα ομόλογα τα οποία λήγουν μέχρι το 2020, όπως λανθασμένα προβλέφθηκε στην απόφαση της 21 Ιουλίου 2011. Είναι μάταιο να ενταχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας στην ρύθμιση και μετά να πρέπει, να δανειστούμε πάλι, για να τα στηρίξουμε. Στην μακρόχρονη αυτή επιμήκυνση θα έπρεπε, να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας, ότι είτε θα συρρικνωνόταν το επιτόκιο, ειτε κατά την γνώμη μου πια δεν θα έπρεπε, να υπάρχει επιτόκιο δεδομένου, ότι απειλείται η μη πληρωμή μεγάλου μέρους του κεφαλαίου και συζητούν ήδη αναγκαστικό κούρεμα του, με δυσμενέστατες επιπτώσεις και για εμάς και για την Ευρώπη. Ακόμη είναι απαραίτητο για μια οριστική και σταθερή λύση, να αναθεωρηθούν οι ειδικές συμφωνίες και στην επιμήκυνση με μηδενισμό του επιτοκίου, να συμμετάσχει η ΕΚΤ οπωσδήποτε με τα ελληνικά ομόλογα, που βρίσκονται στα χέρια της ύψους 60 δις ευρώ και αν είναι δυνατόν να περιληφθεί και το ποσό 65 δις, που μας δάνεισε μέχρι σήμερα ο μηχανισμός της ΕΕ-ΔΝΤ. Ένα μέρος των κεφαλαίων, τα οποία θα εξοικονομούνται από τόκους και χρεολυσία με αυτόν τον τρόπο, θα επενδύονται, στα πλαίσια ενός αναπτυξιακού προγράμματος, που θα εκπονηθεί από κοινού με την τρόϊκα, σε παραγωγικά έργα.
Τόνιζα δε από τον Ιούλιο, ότι η λύση, που επελέγη στις 21/7, ενώ άρχιζε πια να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση η ευρωζώνη , ήταν άτολμη και δεν καθιστούσε το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ενώ ήταν προϊόν ανύπαρκτης και πάλι διαπραγμάτευσης από την μοιραία και άβουλη ελληνική κυβέρνηση. Η λύση αυτή ξεκαθάρισα από τότε, ότι μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο θα αναθεωρηθεί, γιατί δεν λύνει το πρόβλημα όπως και αποδεικνύεται περίτρανα πια σήμερα. Αυτό συνέβη, διότι άφηνε μεγάλο μέρος των ομολόγων αλλά και του χρέους εκτός ρύθμισης , δηλαδή όλα τα ομόλογα που έληγαν μετά το 2020 ύψους 40 δις ευρώ περίπου όπως και το υπόλοιπο χρέος που ήταν στα χέρια της ΕΚΤ και διατηρούνταν παράλογα ένα υψηλότατο επιτόκιο την στιγμή μάλιστα, κατά την οποία ήταν απολύτως φανερό, πως υπάρχει αδυναμία κάλυψης από την Ελλάδα ακόμη και του κεφαλαίου. Το επιτόκιο αυτό είναι υψηλό, διότι μπορεί μεν να μειώθηκε στο 3,5 – 4% σε σχεση με το 5% της πρώτης δανειακής σύμβασης, αλλά ήταν πολύ υψηλότερο σε σχέση με το επιτόκιο των ομολόγων κατά την χρονική στιγμή έκδοσης τους, πράγμα που είναι παντελώς παράλογο υπο τις σημερινές μάλιστα ακραίες συνθήκες.
Η άποψη μου ήταν και παραμένει αμετακίνητη, πως θα χρειαστεί πιο τολμηρή αντιμετώπιση με διεύρυνση του PSI ( μηχανισμός εθελοντίκης συμμετοχής ιδιωτών) και βεβαίως χωρίς αναγκαστικό κούρεμα του χρέους, το οποίο θα δημιουργήσει εφιαλτικά νέα προβλήματα και θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός. Χρειάζεται λοιπόν, να επιδιωχθεί η βαθύτερη συμμέτοχη σε εθελοντική βάση του συνόλου των ομολογιούχων, όπως και η άμεση ενίσχυση με πολύ μεγαλύτερα ποσά τόσο του προσωρινού μηχανισμού EFSF (European Financial Stability Facility) oσο και του μόνιμου ESM (European Stability Mechanism) με περιπου 2 τρις ευρώ, ώστε να μπορούν, να παρεμβαίνουν πολύ περισσότερο στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, για να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντικό κούρεμα του χρέους από το ανεπαρκές 21% στο 50% χωρίς αυτό, να χαρακτηριστεί ποτέ πιστωτικό γεγονός, που θα μας βγάλει για πολλά χρόνια εκτός αγορών. Ηρθε η ώρα η Ευρώπη, να πάψει, να αργοπορεί και να αντιμετωπίζει μίζερα το ζήτημα, γιατί αν δεν το έχουν καταλάβει τα ισχυρά αλαζονικά μέλη της, τα θεμέλια του κοινού νομίσματος έχουν πάρει φωτιά, από την οποία δεν θα γλιτώσει κανείς.
Επίσης επιβάλλεται, να διευρυνθεί η δυνατότητα παρέμβασης των ταμείων EFSF και ΕSM με την πιθανή μάλιστα συγχώνευση των προβλεπόμενων πόρων τους. Είναι κατάλληλη πλέον η στιγμή, να δημιουργηθεί άμεσα και ευρωομόλογο έκδοσης της ΕΚΤ, για να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποκατασταθεί η ροή δανεισμού στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Εξάλλου θα χρειαστεί, να γίνει με την στήριξη της Ευρώπης η ανακαιφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και θα υποστούν ζημίες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από το ελληνικό κράτος, γιατί θα σήμαινε, ότι θα έπρεπε πάλι, να δανειστεί, για να το επιτύχει.
Εκείνο όμως, που απαιτείται, είναι να σταματήσει άμεσα κάθε κίνηση για επιστροφή στην δραχμή και έξοδο από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα όπως και κάθε πρόθεση για αναγκαστικό κούρεμα του χρέους και χρεοκοπία κατά συνέπεια της χώρας. Το μέλλον της Ελλάδας μας βρίσκεται μέσα στην ευρωζώνη και μία αντίθετη εξέλιξη θα οδηγήσει σε εξαθλίωση τον λαό και σε αδυναμία εισαγωγής ακόμη και ειδών πρώτης ανάγκης, αφού έχουμε καταφέρει, να εισάγουμε ακόμη και σιτάρι ή κρέας από το εξωτερικό. Το υποτιμημένο και ανυπόληπτο νόμισμα μας τότε δεν θα μπορεί, να μας εξασφαλίσει ούτε την στοιχειώδη εισαγωγή πρώτων υλών όπως πχ πετρέλαιο, δεδομένου και του μεγάλου ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.
Όσον αφορά το παταγωδώς αποτυχημένο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που επιβάλλει υπερφορολογήσεις και κεφαλικούς φόρους επι δικαίων και αδίκων όπως και άδικες οριζόντιες περικοπές, χωρίς να καταργεί την πραγματική και συνεχιζόμενη σπατάλη του δημόσιου τομέα και χωρίς να δίνει κίνητρα επενδύσεων και αναπτυξιακή προοπτική στην χώρα, αυτό είναι απαραίτητο τάχιστα, να εγκαταλειφθεί, γιατί ούτε την χώρα βοηθά ούτε και τους δανειστές μας, να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια, που μας δάνεισαν. Όσο συνεχίζεται αυτός ο παραλογισμός, τόσο η ύφεση όπως έχω ξαναγράψει, θα βαθαίνει και τόσο η ανεργία θα γίνεται ανεξέλεγκτη. Η πρόβλεψη της ημιθανούς κυβέρνησης και της τρόικας για αναθεωρημένο έλλειμμα 8,5% επι του ΑΕΠ θα έχει την τύχη όλων των αποτυχημένων προβλέψεων τους και προσωπικά πιστεύω, ότι το έλλειμμα το 2011 θα κλείσει πάνω από 9% ως ποσοστο του ΑΕΠ, ενώ τα περι πρωτογενούς πλεονάσματος στις αρχές Απριλίου του 2012 είναι όνειρα θερινής νυκτός μαθητευόμενων μάγων.
Χρειάζεται πλέον αξιοπιστία και σοβαρότητα τόσο από το ελληνικό πολιτικό σύστημα, που δεν την έχει, γιατί φέρεται με απίθανη ανωριμότητα και ανικανότητα όσο και κάλυψη του δραματικού ελλείμματος ευρωπαϊκής ηγεσίας, που είναι πλέον πασιφανές, διότι ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες επιστρέφουν σε έναν μυωπικό οικονομικό εθνικισμό, καταστρέφοντας δυστυχώς την ιδέα της ΕΕ και της ευρωζώνης, όπως την ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές -προπάτορες της και οδηγώντας σε μία αδιέξοδη γερμανική Ευρώπη.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
 ΑΜΥΝΤΑΙΟ 

ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"