ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Έκθεση βόμβα από το Γραφείο Προϋπολογισμού

Έκθεση βόμβα από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής



Φωτο: e-typos
Έκθεση βόμβα, σύμφωνα με την οποία, η χώρα βαδίζει με γεωμετρική ακρίβεια στο γκρεμό, δημοσίευσε όχι η… Κομισιόν ή το ΔΝΤ αλλά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Σα να λέμε η ίδια η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι το Γραφείο είναι ανεξάρτητο, όσο μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.
Πρόκειται για ένα ηχηρό καμπανάκι που πρέπει να το ακούσουν πολλοί ή μάλλον να το διαβάσουν διότι δεν είναι στραβός μόνο ο γυαλός, στραβά αρμενίζουμε κι εμείς.
Συγκεκριμένα, στην τριμηνιαία έκθεση αναφέρεται ότι επικρατεί ένα εκρηκτικό μείγμα ανεργίας, καθυστερήσεων ή προχειρότητας στις μεταρρυθμίσεις, ασφυκτικής πίεσης των δανειστών αλλά και κοινωνικής έκρηξης που ακολουθεί.
Μάλιστα, γίνεται η πρόβλεψη ότι θα χρειαστούν κι άλλες μειώσεις συντάξεων και θα ξανανοίξει το ασφαλιστικό!
Η επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή Π. Λιαργκόβα επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις χαρακτηρίζονται από προχειρότητα είτε είναι εμβαλωματικές όπως έγινε στην περίπτωση της ΕΡΤ και της Δημοτικής Αστυνομίας.
Κάνουν λόγο για έλλειψη μακρόπνοου σχεδιασμού αν και θεωρούν ότι μόνο οι μεταρρυθμίσεις, και ειδικά η φορολογική, θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση. Μεταρρυθμίσεις που όμως θα πρέπει να γίνουν με πολιτική συναίνεση.
Επίσης, διαπιστώνουν ότι η τρόικα πλέον έχει αλλάξει στάση και επιλέγει την πίεση μέσω των χρηματοδοτήσεων, αντί της προκαταβολικής εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά, ζητώντας έτσι να δει απτά αποτελέσματα. Και τονίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέα μέτρα λιτότητας, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που θα υπάρξει το 2014.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α., αυξάνουν τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων, κι αυτό δυστυχώς μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και έτσι νέο κύκλο ύφεσης. Συμπληρώνει, δε, ότι η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι όντως ασταθής και οι τάσεις μπορούν να αναστραφούν μόνον αν αποδώσουν γρήγορα άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας (ΕΣΠΑ, μεγάλα έργα κλπ).
Όσον αφορά στην ανεργία, αμφισβητείται εάν τα κονδύλια που περιμένουμε από τις Βρυξέλλες (περίπου 180 εκατ. ευρώ) μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει το πρόβλημα, αλλά αυτό που προκαλεί σοκ είναι η επισήμανση ότι με τα δεδομένα των τελευταίων 20 ετών, το πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτο.
Έχει βέβαια και θετικά η έκθεση, όπως ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στα δημοσιονομικά, επισημαίνοντας ότι επετεύχθη η σημαντική μείωση του ελλείμματος και ότι η χώρα είναι κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης, εξαίρουν τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για την οικονομική διπλωματία, προσθέτοντας ότι άλλαξαν σημαντικά το κλίμα, ενώ για την εκτέλεση του προϋπολογισμού εκτιμούν ότι είναι καλύτερη του αναμενομένου, παρά το γεγονός ότι διαπιστώνουν πως η ύφεση και η μείωση των εισοδημάτων δημιουργούν υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και οι δημόσιες δαπάνες είναι μεν εντός στόχων, αλλά χρειάζονται καλύτερο προληπτικό έλεγχο.

πηγη:  http://www.antinews.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΩΡΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ:<< Η ανεργία γιγαντώνεται, λόγω εφαρμογής λανθασμένων και αδιέξοδων οικονομικών συνταγών, αφού 26 εκ πολίτες της είναι άνεργοι και  μεταξύ αυτών 5,6 εκ κάτω των 25 ετών, ενώ η κατάσταση σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία είναι εκτός ελέγχου με την ανεργία των νέων πάνω από 50% και σε κάποιες περιφέρειες, όπως της Δυτικής Μακεδονίας, να κάνει πρωταθλητισμό με ανεργία των νέων κάτω των 25 στο εγκληματικό 72,5%, ξεπερνώντας ακόμη και την Θέουτα της Ισπανίας, όντας πλέον πρώτη σε όλη την ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο η ευρωπαϊκή συνοχή αποδομείται και μία γενιά απειλείται με εξαφάνιση του μέλλοντος της.
Απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και δεν αρκούν τα ψιχία των  προγραμμάτων ύψους 6 δις ευρω στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού της περιόδου 2014-2020, ούτε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί  επιτρέπεται , να συνεχίσουν, να κρύβονται πίσω από το επιχείρημα, ότι η ανεργία και η κοινωνική πολιτική είναι θέμα του κάθε κράτους- μέλους και μόνο επικουρικές μπορεί, να είναι οι δράσεις τους.    Άλλωστε το 2012 υπογράφηκε το σύμφωνο απασχόλησης με φτωχά αποτελέσματα μέχρι σήμερα και αυτό θα έπρεπε, να έχει ανησυχήσει σοβαρά ήδη του ηγέτες της ΕΕ. Ούτε μπορεί, να κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί των προγραμμάτων μαθητείας ή προσωρινής και εξευτελιστικά αμειβόμενης εργασίας, που προβλέπονται ως δράσεις. Χρειάζονται ριζικές και ολοκληρωμένες λύσεις άμεσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς δισταγμούς, αλλιώς η νέα γενιά θα εκραγεί και θα διασαλευθεί η κοινωνική ειρήνη πολλών χωρών μελών, όσο βλέπει τα όνειρα της να κονιορτοποιούνται. Ευρωπαϊκή συνοχή δεν μπορεί, να υπάρξει χωρίς κοινωνική συνοχή και πρόληψη της παραπάνω <<γενοκτονίας>>.
 Εδώ τίθεται και το ζήτημα της περιφερειακής συνοχής καθώς μάλιστα μόλις πρόσφατα κατέληξαν σε συμφωνία τα κράτη –μελη για τον προϋπολογισμό της ΕΕ της περιοδου 2014-2020. Είχαμε μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο περικοπή κονδυλίων για το σύνολο της Ευρώπης, ενώ οι συνθήκες απαιτούν ενίσχυση των διαρθρωτικών ταμείων και των πολιτικών συνοχής. Είναι άλλο πράγμα βέβαια η καταπολέμηση της σπατάλης στα πλαίσια του προϋπολογισμού της ένωσης, η οποία είναι απαραίτητη για να τιθασευθεί το έλλειμμα της ΕΕ και άλλο πράγμα η ενίσχυση των πολιτικών συνοχής και αλληλεγγύης. Οι ανισότητες μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών διευρύνονται και πλέον αν συνεχιστεί αυτό ο ρυθμός θα δημιουργηθεί χάσμα αγεφύρωτο μεταξύ Βορρά –Νοτου από την μια και περιφερειακών χωρών και κεντρικών από την άλλη. Αυτό θα σημάνει και την έναρξη αποδόμησης της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.>>
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΕΔΩ:

αρθρο βαγγελη ιωαννιδη: ωρα αλλαγης για την ευρωπη - βαγγελης ...

 

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ :

 

αρθρο βαγγελη ιωαννιδη:υπαρχει ελπιδα για την ελλαδα - βαγγελης ...

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;<<Εξάλλου το φλέγον ζήτημα της ανεργίας έχει, λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και η Ελλάδα πλέον είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης τον Ιανουάριο του 2013 με 27,2% ποσοστό φοβερό, που δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Η ανεργία είναι συνέπεια τραγική και αυτή του αποτυχημένου υφεσιακού προγράμματος, το οποίο συνεχίζουν, να εφαρμόζουν στις πλάτες της χώρας, με δογματική εμμονή και ιδεοληψία οι μαθητευόμενοι μάγοι της τρόικα και ορισμένοι εγχώριοι συνοδοιπόροι της. Δυστυχώς προβλέπω πως η ανεργία θα σκαρφαλώσει  στο 31%, αν συνεχιστεί το ίδιο μείγμα πολιτικής ως  τον Δεκέμβριο του 2013 και σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά το 2014, ενώ είναι βέβαιο, ότι με αυτούς τους ρυθμούς τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας, που είχαμε το 2008 στην χώρα, στην καλύτερη περίπτωση θα τα δούμε ξανά το 2024 και αν. Αυτό σημαίνει, ότι πολλοί μακροχρόνια άνεργοι, ειδικά όσοι είναι άνω των 45 ετών σήμερα, δεν θα ξαναβρούν ποτέ δουλειά στην ζωή τους, όσο συνεχίζεται αυτό το αποτυχημένο μείγμα πολιτικής.>>

 

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"