ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Economist: Η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους στόχους

Economist: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πιάσει τους στόχους


Economist: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πιάσει τους στόχους
Με νέο αρνητικό δημοσίευμα επανέρχεται ο Economist» για την χώρα μας, επισημαίνοντας ότι η ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους στόχους της ανάκαμψης το 2014
Το γνωστό οικονομικό περιοδικό θεωρεί πως η Ελλάδα, παρά τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί με το πολυνομοσχέδιο, δεν θα καταφέρει να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το κείμενο αναφέρει ότι για «ακόμη μια φορά η εύθραυστη ελληνική κυβέρνηση ώθησε καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις στη Βουλή κατ' εντολήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, μολονότι οι οργισμένοι διαδηλωτές στην πλατεία Συντάγματος ζητούν την παραίτησή της. Αυτό που διακυβεύεται είναι η εκταμίευση της δόσης των 6,8 δισ. ευρώ που τόσο απεγνωσμένα έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Η ψηφοφορία της 17ης Ιουλίου που πρόκειται να κόψει 15.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο και να αναμορφώσει το φορολογικό σύστημα ήταν δύσκολη, κυρίως επειδή ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είδε την κυβέρνησή του να χάνει έδρες μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική».

Όπως αναφέρει το περιοδικό «ο κ. Σαμαράς έπρεπε να τραβήξει άσο από το μανίκι του για να κερδίσει τους διαφωνούντες. Λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία ανακοίνωσε πως το αντιλαϊκό 23% ΦΠΑ στην εστίαση θα μειωθεί προσωρινά στο 13% από την 1η Αυγούστου. Αν αυτό το μέτρο αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα, όπως προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών, θα μονιμοποιηθεί. Η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι επιφυλακτικοί, αλλά δέχτηκαν να το δοκιμάσουν. Η ανακοίνωση ήρθε πριν την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα για να παροτρύνει τους Έλληνες να επιμείνουν στις μεταρρυθμίσεις και να παρουσιάσει ένα ελληνογερμανικό ταμείο στήριξης των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με το Economist, «η παράταξη του Αντώνη Σαμαρά και το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου που πλέον είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μπορεί να αποδειχτούν πιο ισχυρές από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος είναι απασχολημένος με την προετοιμασία της Ελλάδας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να διώξει 4.000 δημοσίους υπαλλήλους αυτό το χρόνο και άλλους 11.000 το 2014. Οι πρώτοι που θα φύγουν θα είναι οι 2.000 υπάλληλοι της ΕΡΤ και θα τους ακολουθήσουν οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι νοσηλευτές και οι εκπαιδευτικοί. Η παλιά ζωή στο Δημόσιο με μεγάλους μισθούς και λίγες ώρες δουλειάς σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα τελείωσαν», τονίζει το δημοσίευμα.

Το άρθρο παρουσιάζει μια παρόμοια, αλλά ελαφρώς καλύτερη κατάσταση για την Πορτογαλία και καταλήγει: «Ο βασικός ένοχος για την καθυστέρηση της ανάπτυξης είναι οι μεγαλύτερες από το αναμενόμενο περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που ήταν απαραίτητες για να κρατήσουν το πρόγραμμα διάσωσης on track. Αυτές οι προβλέψεις δύσκολα θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των Πορτογάλων και των Ελλήνων στην ορθότητα του προγράμματος ή θα πείσουν την υπόλοιπη Ευρωζώνη πως η λιτότητα αποδίδει. Σε καμία περίπτωση, επίσης, δεν πρόκειται να δικαιώσει τις ελπίδες των Βρυξελλών ότι η Πορτογαλία θα απομακρυνθεί από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και θα ακολουθήσει το δρόμο της Ιρλανδίας που βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης. Καμία από τις δύο χώρες δεν είναι καν κοντά σε μια τέτοια προοπτική».

Read more: http://www.newsbomb.gr/media-agb/story/327707/i-ellada-den-prokeitai-na-piasei-toys-stohoys#ixzz2ZTdwCOcE

ΠΗΓΗ: NEWSBOMB

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:Τι σας λεω τοσο καιρο; Oτι οι στόχοι του εξωφρενικού προγράμματος αποκλείεται, να επιτευχθούν, ότι το χρεος χρειαζεται κουρεμα, γιατι δεν ειναι βιωσιμο και η συνταγη ειναι παταγωδως αποτυχημενη. Αυτα γραφω εδω και τρια χρονια

  ΕΛΕΓΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ <<ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ;>> :<< Η συνταγή, η οποία εφαρμόζεται, αν δεν αλλάξει το ταχύτερο θα οδηγήσει σε νέα δραματικά αδιέξοδα τόσο την χώρα όσο και τους ίδιους τους δανειστές. Σε όλες τις προηγούμενες παρεμβάσεις μου με συνεντεύξεις και άρθρα τόνιζα, ότι όσοι προέβλεπαν ύφεση 2,8 με 3% του ΑΕΠ για το τέλος του 2012 και πρωτογενές πλεόνασμα τον Απρίλιο του 2012, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Μίλησα για ύφεση κοντά στο 6,5% το 2012 και επιβεβαιώθηκα από την εξέλιξη της οικονομίας και τώρα πάλι θεωρώ, ότι οι προβλέψεις των δανειστών για ύφεση 4,5% το 2013 είναι για τον κάλαθο των αχρήστων, αν δεν είναι επικοινωνιακού τύπου και μόνο, διότι η ύφεση κατά την εκτίμηση μου στην καλύτερη περίπτωση για την χώρα θα μείνει γύρω στο 6,5% για το τέλος του 2013 και αν υπάρξουν και νέα μέτρα για να κλείσει η τρύπα, που θα δημιουργηθεί στο τέλος στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 και η οποία θα αγγίξει τα 3 δις ευρώ περίπου, όσο και αν το αρνείται αυτό τεχνητά η κυβέρνηση, τότε σε συνδυασμό με τις δυσμενείς επιπτώσεις και από την κυπριακή κρίση, αυτή θα ξεπεράσει πιθανόν και το ποσοστό αυτό, κινούμενη ακόμη υψηλότερα και βυθίζοντας την κοινωνία και την πραγματική οικονομία στο χάος. >>

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011:
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:<<Έτσι τώρα οδηγηθήκαμε στην συμφωνία στα πλαίσια της ΕΕ μετά την σύνοδο κορυφής της 11 Μαρτίου για επιμήκυνση της αποπληρωμής στα 7,5  χρόνια των 80 δις ευρω από την χώρα μας προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης χωρίς ακόμη, να έχει επιτευχθεί συμφωνία και με το ΔΝΤ για τα υπόλοιπα 30 δις, και την μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας κατά μία μονάδα. Αυτή βεβαίως είναι μία θετική εξέλιξη, που δίνει μία ανάσα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο δυσθεώρητο χρέος, που πρέπει να εξυπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια. Βεβαίως θα χρειαστεί και το ΔΝΤ, να ακολουθήσει την ίδια συμφωνία άμεσα. Η  επιμήκυνση μεταφέρει περί τα 50 δισ. ευρώ από δύο δύσκολες χρονιές (το 2014 και το 2015) στα μελλοντικά χρόνια, ενώ η μείωση του επιτοκίου μειώνει κατά περίπου 6 δισ. ευρώ τους τόκους, που θα απαιτούνταν, να πληρώσει η χώρα, αν η επιμήκυνση συμφωνούνταν χωρίς την μείωση του επιτοκίου δανεισμού και επιτρέπει, να μειώσουμε κατά 2% το ποσοστό του δημοσίου χρέους επι του ΑΕΠ. Όμως δεν επετεύχθη η συμφωνία για επαναφορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, έτσι ώστε πρακτικά, να μειώσουμε περαιτέρω το χρέος, επειδή η επαναγορά θα γινόταν άμεσα με τις  τρέχουσες τιμές, που είναι κατ 30% περίπου χαμηλότερες αν και συμφωνήθηκε η δυνατότητα αγοράς ομόλογων από τον μηχανισμό στήριξης από την πρωτογενή αγορά, εφόσον αυτό χρειαστεί. Ακόμη όμως και να πετύχαινε η κυβέρνηση το σύνολο των στόχων, που είχε θέσει σχετικά με την σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης και τις αποφάσεις της δεν θα κατόρθωνε, να μειώσει με αυτές το δημόσιο χρέος πάνω από 10% του ΑΕΠ και αυτό είναι ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος.
  Αναλήφθηκαν μάλιστα έναντι της συμφωνίας αυτής υποχρεώσεις για νέα μέτρα και ας το διαψεύδει μετ` επιτάσεως η κυβέρνηση όπως  και η δέσμευση, ότι θα προέλθουν τα επόμενα 5 χρόνια 50 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί, να διαφωνήσει με την αναγκαιότητα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ίσα ίσα το αντίθετο, αλλά  δεν υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος, που να πιστεύει, ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα συγκεντρωθεί αυτό το ποσόν. Αντιθέτως μάλιστα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδεικνύουν μια άνευ προηγουμένου επιπολαιότητα και αντιφάσκουν, αφού, ενώ υποστηρίζουν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ταυτοχρόνως, συναγωνίζονται σε λαϊκίστικες κορώνες περι μη  ξεπουλήματος και μη πώλησης δημόσιας γης. Έφτασε μάλιστα η κυβέρνηση, να προαναγγέλλει τη ψήφιση νόμου για την απαγόρευση πώλησης γης λες και υπάρχει δυνατότητα σοβαρά, να συγκεντρωθεί ένα τέτοιο ποσό μόνο με μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αποδεικνύοντας, ότι είναι παράλυτη από χρόνιες ιδεολογικές αγκυλώσεις. Οι πανηγυρισμοί λοιπόν του ΠΑΣΟΚ είναι πρέπον, να σταματήσουν άμεσα λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος, ότι με την προηγηθείσα συμφωνία αναλήφθηκε η υποχρέωση, να δημιουργηθούν πλεονάσματα ύψους 11 δις ευρώ τον χρόνο επι 20 χρόνια, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ στόχος  εξωπραγματικός, που δεν θα επιτευχθεί. Ακόμη θα πρέπει, να ληφθεί υπόψη, ότι για να είχαμε ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, θα χρειαζόταν ο μηχανισμός στήριξης, να ενισχυθεί με κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 2.5 τρις ευρώ ούτως ώστε, να μιλούμε σοβαρά για δυνατότητα αγοράς ομολόγων για λογαριασμό της Ελλάδας και σοβαρής εξυπηρέτησης του χρέους, πράγμα που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και τα 500 δις, που συμφωνήθηκαν για τον μόνιμο μηχανισμό  αδυνατούν, να πείσουν τις αγορές, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος στο τέλος δεν θα αναδιαρθρωθεί.
  Δεδομένου λοιπόν οτι η αντίληψη των σημερινών ηγετών της Ευρώπης είναι λογιστική και δεν βάζει ως στόχο την ριζική επίλυση του προβλήματος και με σίγουρη πλέον την είσοδο στον μηχανισμό και της Πορτογαλίας, μπορεί, να διαπιστώσει κανείς, γιατί τα κεφάλαια ενίσχυσης του μηχανισμού, που συμφωνήθηκαν, δεν επαρκούν καθόλου για την αντιμετώπιση του προβλήματος και γιατί οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης όπως η Μoody`s υποβάθμισαν εκ νέου στις αρχές Μαρτίου την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, ότι ο ίδιος οίκος προχώρησε στις 16 Μαρτίου σε υποβάθμιση κατά δύο μονάδες του κρατικού χρέος της Πορτογαλίας , από Α1 σε Α3, μετά την παραπάνω συμφωνία, διότι δεν πείθεται, ότι τα ποσά, που συμφωνήθηκαν μπορούν, να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Ούτως η άλλως χρειαζόταν μια πιο ριζική απόφαση αντιμετώπισης της κρίσης χρέους απο τους ηγέτες της Ευρώπης, που επιδεικνύουν ένα πρωτοφανές έλλειμμα ηγεσίας. Πιθανότατα μάλιστα κατά την εκτίμηση μου κερδίζουν απλά χρόνο, για τις εκτεθειμένες στο χρέος τράπεζες τους μέχρις ότου αυτές προετοιμαστούν, να αφομοιώσουν τις ζημίες από μια νεα ρύθμιση του χρέους των περιφερειακών χωρών, για αυτό επιλέγουν άτολμες λύσεις, ενώ κατά την γνώμη μου θα έπρεπε τώρα, να δοθεί μια ριζική απάντηση στο πρόβλημα του χρέους και όχι μετά από δύο χρόνια υπο χειρότερες συνθήκες.>>

OΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΤΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011 ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΗΤΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΕΣ


εισηγηση στο προσυνεδριο της δημοκρατικης συμμαχιας του ...

 ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΤΗΣ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ :


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 20/11/2012 ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2011

ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ

 
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ

 

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2013 ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;   

ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;


Επιλυση της διαφορας για ΑΟΖ με κανονα την αρχη της Μεσης Γραμμης.

 Σε τυχόν συνυποσχετικό για επίλυση της διαφοράς οριοθέτησης Υφακοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης πρέπει να...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"