ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ ΧΑΜΠΕΡΜΑΣ
Χάμπερμας: Μόνος δρόμος για την Ευρώπη η αλληλεγγύη
«Είναι εξοργιστική η κοινωνική αδικία που προκαλείται από αυτή την
κρίση σε όλες τις χώρες που την υφίστανται και υποφέρουν. Οι χώρες που
ευθύνονται γι' αυτή την αδικία -και πρώτη και καλύτερη η Γερμανία- θα
έπρεπε να αναλάβουν επισήμως τις ευθύνες τους, κάτι που δεν έχουν πράξει
έως σήμερα».
Ο Γιούργκεν Χάμπερμας, παρά τα 84 χρόνια του, αποδείχθηκε ένας «έφηβος»
στη σκέψη φιλόσοφος. Μία ολόκληρη ώρα αφιέρωσε, χθες το μεσημέρι, στους
δημοσιογράφους, αντίθετα με τη συνήθη πρακτική του, μιλώντας για την
κρίση, την Ευρώπη, τον ρατσισμό, τη φιλοσοφία. «Δεν είμαι συνηθισμένος
σε συνεντεύξεις Τύπου», είπε εξαρχής, για να προσθέσει: «Δέχομαι τις
ερωτήσεις σας ως Ευρωπαίος πολίτης». Αλλωστε... «οι φιλόσοφοι δεν
είμαστε οι σοφοί που ξέρουμε τα πάντα καλύτερα από όλους!» υποστήριξε,
προς αποφυγήν απαντήσεων!Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
Στο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών δόθηκε η συνέντευξη Τύπου, εκεί όπου λίγο πριν, στην κατάμεστη αίθουσα και με το ακροατήριο να κρέμεται από τα χείλη του, ο μεγάλος «πρωταγωνιστής» του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας, μετέτρεψε την ομιλία του, σε μια έκκληση υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ώστε να ενισχυθεί η δημοκρατική νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και να «αποκατασταθεί η ισορροπία ανάμεσα στην πολιτική και τις αγορές».
Ο Γερμανός φιλόσοφος και διανοητής ανέλυσε με το γνωστό διεισδυτικό του πνεύμα την ευρωπαϊκή κρίση κάτω από το πρίσμα της έλλειψης «πολιτικής αλληλεγγύης», την οποία δεν «πρέπει να συγχέουμε με την έννοια της δικαιοσύνης». Η πολιτική αλληλεγγύη θα οδηγήσει σε μια αναδιανομή του πλούτου, που μεσοπρόθεσμα θα λειτουργήσει σε βάρος των ισχυρών οικονομιών. Τα ισχυρά κράτη της ΕΕ αποφεύγουν να εξηγήσουν στους πολίτες τους ότι χωρίς αυτή την πολιτική αλληλεγγύη δεν θα μπορέσει να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα στην Ευρωζώνη («αυτή η ανταγωνιστικότητα που έχει θεοποιηθεί, θα θυσιαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά). Πολιτική λιτότητας, φτώχεια κι ανεργία βιώνει ο ευρωπαϊκός Νότος, «ξέρω πως αυτά είναι τα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τους Ελληνες σήμερα. Δεν έχω ικανοποιητική απάντηση. Στη Γερμανία υψώνω τη φωνή μου και υποστηρίζω την ανάγκη μιας διαφορετικής ατζέντας για την κρίση», απάντησε. «Οι κυβερνήσεις που έχουν εμπλακεί στην επιβολή προγραμμάτων λιτότητας έχουν ευθύνη για τις συνέπειες των προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν στις χώρες του Νότου και αυτή την ευθύνη πρέπει να την αναλάβουν. Το ότι δεν μιλούν είναι ακόμη χειρότερο από αυτό που έχουν κάνει».
«Οχι» σε Grexit
Ωστόσο, χωρίς αυτή την οδό, η «ΕΕ δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στη σταθερότητα στο άμεσο μέλλον» σύμφωνα με τον Γ. Χάμπερμας. «Μακροπρόθεσμα, ο δανεισμός σε υπερχρεωμένα κράτη δεν θα είναι αρκετός για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους». Για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η εκτίμησή του είναι ότι η ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι η καλύτερη λύση ούτε για οικονομικούς ούτε για πολιτικούς λόγους.
ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
Πολιτική πράξη απελπισίας
ΕΝΔΗΜΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ
Ζωντανός ο κίνδυνος του εθνικισμού
Και για τον εθνικισµό, την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, αλλά και για τη µετανάστευση µίλησε ο Γιούργκεν Χάµπερµας.
«Ο εθνικισµός δεν ήταν ζήτηµα µόνο του 19ου και του πρώτου µισού του 20ού αιώνα. Ενδηµεί σε όλες τις χώρες κι έχει επικίνδυνο δυναµικό. Πρόκειται για µια τάση που στη Γερµανία, για παράδειγµα, αυτή τη στιγµή βρίσκεται εν υπνώσει και µπορεί ανά πάσα στιγµή να αφυπνιστεί» ανέφερε.
Προσπαθώντας να ερµηνεύσει τα υψηλά ποσοστά της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα και τη συµµετοχή της στο κοινοβούλιο, τόνισε:
«Ο ακροδεξιός λαϊκισµός είναι επικίνδυνος δεδοµένου ότι τον ακολουθεί ένα µεγάλο τµήµα του πληθυσµού», το οποίο, ενδέχεται να είναι «απληροφόρητο, στρεσαρισµένο, σε µια κατάσταση ανάγκης...
Αν η επικίνδυνη Ακροδεξιά συγκεντρώνει µεγάλα ποσοστά δηµοτικότητας, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι πολλοί άνθρωποι που συντάσσονται µαζί της παρασύρονται και αυτό οφείλεται σε άγνοια...». Η πρόκληση;
«Να φέρουµε τους ανθρώπους πίσω, µε σωστή πληροφόρηση κι επιχειρήµατα».
Και για το θέµα της µετανάστευσης µίλησε ο Χάµπερµας, µε αναφορές στην κατάσταση που έχει διαµορφωθεί στη Γερµανία αλλά και στη δική του στάση: «Αµέσως µετά την ένωση ανατολικής - δυτικής Γερµανίας υπήρξε στη Γερµανία µεγάλη εισροή µεταναστών και αναπτύχθηκε ένα έντονο κλίµα ξενοφοβίας.
Οι Χριστιανοδηµοκράτες αντέδρασαν παίρνοντας περιοριστικά µέτρα, τα οποία ακολούθησαν και οι Σοσιαλδηµοκράτες. Εγώ τάχθηκα δηµόσια εναντίον των απαγορευτικών µέτρων. Δεν µπορούµε βέβαια να ζητήσουµε να ανοίξουν εντελώς τα σύνορα, είναι κάτι που δεν µπορούν να αντέξουν οι τοπικές οικονοµίες.
Χρειάζεται να βάλουµε φραγµούς, αλλά υπάρχουν διάφορες απόψεις επ' αυτού, από τις πιο φιλελεύθερες ως τις πιο συντηρητικές. Προσωπικά τάσσοµαι µε τις πιο φιλελεύθερες».
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
Σύνεδροι από όλο τον πλανήτη
Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας πραγματοποιήθηκε χθες συνεδρία για τη «Σημασία της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας σήμερα», σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Ακαδημία Πλάτωνος, που την παρακολούθησαν επιστήμονες και ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο. Τις εργασίες χαιρέτισε ο β' αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Καλαντζής. Το συνέδριο, το οποίο έχει τίτλο «Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής», πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και φιλοξενεί περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες από 105 χώρες.
Αντιγόνη Καράλη
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΩΡΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΙΣ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013. ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.
ΩΡΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Σε
μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη οι πολίτες τόσο της χώρας μας
όσο και όλων των χωρών, που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναρωτιούνται, τι άλλο πρόκειται, να
συμβεί και πόσο η κατάσταση μπορεί, να βελτιωθεί ή να χειροτερέψει,
επηρεάζοντας άμεσα την καθημερινότητα τους. Το ερώτημα παίρνει ακόμη μεγαλύτερη
συμβολική διάσταση πια, μια και η ίδια η ΕΕ έχει ανακηρύξει το 2013 σε έτος
Ευρωπαίων πολιτών. Έχει λοιπόν σημασία, να αναλύσουμε, τι κάνει για τους
Ευρωπαίους πολίτες και πώς αντιμετωπίζει τα προβλήματα τους αυτή.
Η
αλήθεια είναι, ότι χώρα μας και η Ευρώπη
στο σύνολο της βρίσκονται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ιστορικών
επιλογών, οι οποίες δεν μπορούν, να περιμένουν
και αναλόγως των αποφάσεων, που θα ληφθούν ή δεν θα ληφθούν από την κατώτερη των περιστάσεων ηγεσία των χωρών της ΕΕ, θα καθορίσουν το μέλλον των
επόμενων γενεών και την πορεία της γηραιάς ηπείρου. Είναι βέβαιο όμως, ότι πλέον η παραμικρή
καθυστέρηση μπορεί, να αποβεί μοιραία και να οδηγήσει πιθανόν στο άδοξο τέλος
του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που απειλείται από την αβουλία των ηγετών
και την βουλιμία του οικονομικού εθνικισμού των ισχυρών εταίρων, ο οποίος
επανέκαμψε δριμύτερος και συνταράσσει τα θεμέλια της ενωμένης Ευρώπης, όπως
τουλάχιστον τα οραματίστηκαν οι προπάτορες ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
κονιορτοποιώντας τα όνειρα εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών για μια ένωση
ειρήνης, αλληλεγγύης, δημοκρατίας και οικονομικής ανάπτυξης......
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΕΔΩ:
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΕΔΩ: