ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Τι θα γινόταν στις εκλογές του 2012 αν ίσχυε η πρόταση της ΔΗΜΑΡ



Τι θα γινόταν στις εκλογές του 2012 αν ίσχυε η πρόταση της ΔΗΜΑΡ

η «Κ» έκρινε σκόπιμο σήμερα να δημοσιεύσει τι θα συνέβαινε αν στις τελευταίες εκλογές ίσχυε είτε η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για κατάργηση του μπόνους, είτε του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση και του μπόνους και του ορίου του 3%.

Του Κωνσταντίνου Ζούλα




Αμήχανες αντιδράσεις εκ μέρους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και νέες εσωτερικές έριδες στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η χθεσινή πρόταση νόμου που κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στον νικητή των εθνικών εκλογών. Στη δήλωσή του ο κ. Φ. Κουβέλης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος, όταν αυτό πόρρω απέχει από την αυτοδυναμία», «υπενθυμίζοντας» όχι μόνον τις εκλογές του Ιουνίου, αλλά και του Μαΐου, στις οποίες η Ν.Δ. κέρδισε το μπόνους καίτοι ήρθε πρώτη με 18,85%. Και με αυτό το δεδομένο προκάλεσε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν θετικά στην αυτονόητη έκκληση της ΔΗΜΑΡ «να υπάρξει στο εξής γνήσια καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων». Δηλαδή από τις επόμενες εκλογές οι 50 έδρες του μπόνους να κατανεμηθούν αναλογικά σε όλα τα κόμματα βάσει του ποσοστού τους, όπως συμβαίνει ήδη με τις «υπόλοιπες» 250.
Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ επισήμως απέφυγαν κάθε σχόλιο. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ωστόσο, οι συνεργάτες του κ. Αντ. Σαμαρά άφηναν να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ασχέτως αν υπάρχει σχετική δέσμευσή του στην πρόσφατη προγραμματική συμφωνία του με τον Ευ. Βενιζέλο. Οι δε του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενοι ακριβώς την ίδια συμφωνία, υποστήριζαν ότι το θέμα θα συζητηθεί στην ώρα του, χωρίς ωστόσο να παίρνουν θέση επί της πρότασης της ΔΗΜΑΡ.
Η κίνηση Κουβέλη έμελλε να αποδειχθεί ευφυής, καθώς εξέθεσε και τις πραγματικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του οποίου αναγκάστηκαν να ομολογήσουν ότι τάσσονται μεν υπέρ της κατάργησης του μπόνους, αλλά δεν θα το αρνηθούν αν κερδίσουν τις εκλογές. «Μεμονωμένες αλλαγές στον εκλογικό νόμο δεν τις βλέπουμε σκόπιμες» είπε ο κ. Πάνος Σκουρλέτης (ΣΚΑΪ), ενώ ο κ. Δημ. Παπαδημούλης (9,84) συμπλήρωσε ότι η πάγια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «απλή και άδολη αναλογική». Δηλαδή κατάργηση και του μπόνους, αλλά και του ορίου του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, μάλλον το αγνοούσε ο κ. Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος (Vima fm) χαρακτήρισε στη σημερινή συγκυρία την απλή και άδολη αναλογική «ιδανικό δρόμο προς την κόλαση και την ακυβερνησία» και προανήγγειλε ότι αν έρθει τέτοια εισήγηση στη Βουλή θα την καταψηφίσει! Την πρόταση της ΔΗΜΑΡ απέρριψε βέβαια και το ΚΚΕ που παγίως εμμένει στην άδολη αναλογική, ενώ αντιθέτως οι ΑΝΕΛ υπενθύμισαν ότι η κατάργηση του μπόνους ήταν ανέκαθεν και δικό τους αίτημα.
Σε κάθε περίπτωση η «Κ» έκρινε σκόπιμο σήμερα να δημοσιεύσει τι θα συνέβαινε αν στις τελευταίες εκλογές ίσχυε είτε η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για κατάργηση του μπόνους, είτε του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση και του μπόνους και του ορίου του 3%. Στη μεν πρώτη περίπτωση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσαν να κυβερνήσουν άνευ της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ, καθώς όλοι μαζί θα είχαν μόλις 154 έδρες. Αν ίσχυε τέλος το «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Τσίπρας ακόμη και στην περίπτωση που κέρδιζε τις εκλογές θα όφειλε να αναζητήσει όχι μόνο τη συνεργασία των ΑΝΕΛ (μαζί θα είχαν 111 έδρες), αλλά και της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, για να σχηματίσει κυβέρνηση! Και τούτο διότι με την «άδολη» αναλογική θα κέρδιζαν έδρα μέχρι και οι συνεχιστές του... Καποδίστρια.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"