ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Σχέδιο Βερολίνου για χρέος και δάνειο

Σχέδιο Βερολίνου για χρέος και δάνειο

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις ότι η Ε.Ε. δεν εξετάζει ενδεχόμενο «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος, γερμανικό δημοσίευμα αποκαλύπτει πως σε εσωτερικό επίπεδο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σενάρια ακόμη και για νέο «κούρεμα».
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Την ώρα που στο Βερολίνο οι τεχνοκράτες αποτιμούν πλήθος σεναρίων για τη μείωση του ελληνικού χρέους, κρατώντας στο τραπέζι και το "κούρεμα", ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα τόνιζε χθες πως η Ελλάδα αναμένει πολιτική δήλωση στήριξης από την ΕΕ αμέσως μετά την πιστοποίηση του περσινού πλεονάσματος από τη Eurostat. Την ίδια ώρα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, την ύπαρξη του οποίου επιβεβαίωσε το γερμανικό υπουργείο, υποστηρίζει πως το πεντασέλιδο σημείωμα περιγράφει σενάρια ακόμη και για νέο «κούρεμα» ή πρόσθετη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Υπέρ ενός συνδυασμού λύσεων τάσσεται το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών , με νέο «κούρεμα» και μείωση επιτοκίων. Τονίζοντας πως εάν δοθεί τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα διασφαλίζονται τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων, αφού η Ε.Ε. θα μπορεί να συνεχίσει την εποπτεία στη χώρα.
«Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία (με την τρόικα) θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος ενώ μετά την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και πριν τις Ευρωεκλογές θα πρέπει να υπάρξει από τους εταίρους πολιτική δήλωση στήριξης» έλεγε χθες ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας «κλειδί» για την οικονομία την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα. Σημείωνε δε πως βρέθηκε λύση στο ζήτημα διάθεσης του ψωμιού και τα μη συνταγογραφιύμενα φάρμακα.
«Ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα δεν αποτελούσε ως τώρα θέμα, αλλά τώρα ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε επιβεβαιώνει για πρώτη φορά υποθέσεις εργασίας σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ η Αριστερά προειδοποιεί για ενδεχόμενη επιβάρυνση των φορολογουμένων», έγραψε χθες η Handelsblatt. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της, το πεντασέλιδο έγγραφο αναφέρει διαφορετικά σενάρια, όπως ένα δεύτερο κούρεμα και μια «περιορισμένη παρακολούθηση του προγράμματος», καθώς και νέα βοήθεια από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης. Με βάση τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο εργασίας, το τρίτο ελληνικό πακέτο θα μπορούσε να περιλαμβάνει 10-20 δισ. ευρώ εφόσον η ελληνική πλευρά προχωρεί αποφασιστικά στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τη Handelsblatt, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται από το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ψεύδεται προεκλογικά και αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω τους Γερμανούς φορολογούμενους με νέες «παροχές» προς την Ελλάδα, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Στ. Κάμπετερ, το συγκεκριμένο κείμενο είναι «κείμενο εργασίας» για εσωτερική χρήση και δεν ενδείκνυται ακόμη για δημοσίευση, ενδιάμεσων ή τμηματικών αποτελεσμάτων. Η εσωτερική διαδικασία λήψης αποφάσεων εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη, υποστηρίζει.
DIW
Ταυτόχρονα, το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) τάχθηκε χθες υπέρ ενός συνδυασμού λύσεων για την Ελλάδα με νέο «κούρεμα» και μείωση στα επιτόκια των ελληνικών δανείων, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του, Μ. Φράτσερ, «χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της». Μιλώντας στη Saarbrucker Zeitung, χαρακτηρίζει αδικαιολόγητους του φόβους ότι με αυτές τις λύσεις θα μπορούσαν να χαθούν χρήματα Γερμανών φορολογουμένων.
Αντιθέτως, όπως λέει, θα πρέπει να δοθεί τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα για να αποτραπεί ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορεί να συνεχίσει να ελέγχει τα βήματα προόδου της Ελλάδας και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κάποιο κόστος για τη Γερμανία.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι για τη ρύθμιση του χρέους και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχουν ταχθεί υπέρ της παράτασης στο χρόνο αποπληρωμής. Εκτιμώντας πως ένα ενδεχόμενο "κούρεμα" τελικά ίσως να μην αποβεί προς όφελος μας με δεδομένο ότι θα περάσει από τα πολιτικά "φίλτρα" της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: http://gr.news.yahoo.com/ και

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"