ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Η «Wall Street Journal» αμφισβητεί τα οικονομικά στοιχεία και τους χειρισμούς από Κομισιόν και Αθήνα

Η «Wall Street Journal» αμφισβητεί τα οικονομικά στοιχεία και τους χειρισμούς από Κομισιόν και Αθήνα
25.04.2014
«Φρένο» στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα αισιοδοξίας φαίνεται πως επιχειρεί να βάλει η «Wall Street Journal», η οποία σε άρθρο της αμφισβητεί το πλεόνασμα αλλά και τους χειρισμούς της Κομισιόν και της ελληνικής πλευράς.
Μάλιστα, προτρέπει τους πάντες να κοιτάξουν λίγο πιο προσεκτικά τα νούμερα αναφέροντας ότι η Eurostat ουδέποτε ανακοίνωσε πλεόνασμα για την Ελλάδα αλλά «δημοσιονομικό έλλειμμα 23 δισ. ευρώ το 2013» και ότι το Ελληνικό Δημόσιο ξόδεψε 7,2 δισ. ευρώ για τις πληρωμές τόκων. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο, με βάση τον ορισμό που ευρέως χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι και η ίδια η στατιστική υπηρεσία, εμφανίζει έλλειμμα 16 δισ. ευρώ ή 8,7% του ΑΕΠ την Ελλάδας.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι ένας εκπρόσωπος της Eurostat ανέλυσε ότι για το πρωτογενές πλεόνασμα που επικαλείται η Κομισιόν περιλαμβάνει προσαρμογές που γίνονται από τη Διεύθυνση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και παρέπεμψε στον εκπρόσωπο της Κομισιόν Σάιμον Ο' Κόνορ, ο οποίος με τη σειρά του εξήγησε:
«Πρώτον, εξαιρέσαμε τις δαπάνες των τόκων της τάξης του 4% του ΑΕΠ. Δεύτερον, εξαιρέσαμε αρκετά ειδικά μεγέθη, κυρίως για να αποτυπώσουμε καλύτερα τη βαθύτερη δομική δημοσιονομική θέση. Για το 2013, οι προσαρμογές αυτές ισοδυναμούν στο 9,5% του ΑΕΠ. Αποτελούν κυρίως το έκτακτο κόστος της στήριξης του τραπεζικού κλάδου, το οποίο ανήλθε στο 10,8% του ΑΕΠ, καθώς και την επιστροφή των κερδών που έβγαλαν οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, που αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ. Ετσι, καταλήγουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ» κατέληξε ο κ. Ο' Κόνορ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 δεν περιλαμβάνει στα στοιχεία της Eurostat την επίπτωση της υποστήριξης των τραπεζών. Κι αυτό γιατί αυτό προβλέπει η μνημονιακή συμφωνία με την τρόικα. Δεν είναι δηλαδή στην αρμοδιότητα της Εurostat, η οποία εφάρμοσε σωστά τη δική της μεθοδολογία και επικύρωσε το έλλειμμα.

Το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος προκύπτει αν από το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 15,887 δισ. ευρώ που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) αφαιρεθεί το κόστος στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το οποίο ανήλθε στα 19,272 δισ. ευρώ. Με τη μεθοδολογία της τρόικας το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος ήταν για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα. Σε αυτό το ποσό προστέθηκαν και τα κέρδη από τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών και το ποσό προσέγγισε τα 3,4 δισ. ευρώ, το οποίο χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση για να πανηγυρίσει. ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"