ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Κέρινο άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου στο μουσείο των Σκοπίων

Κέρινο άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου στο μουσείο των Σκοπίων

Τα εγκαίνια του μουσείου πραγματοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι

Κέρινο άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου στο μουσείο των Σκοπίων
Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στα Σκόπια τα εγκαίνια του νέου αρχαιολογικού μουσείου της ΠΓΔΜ. Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της ΠΓΔΜ βρίσκεται στο κέντρο των Σκοπίων, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Βαρδάρη (Αξιός) που διασχίζει την πόλη, η δε αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί το νεοκλασικό ρυθμό. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, το κόστος κατασκευής και λειτουργίας του μουσείου ανήλθε στα 27 εκατ.ευρώ.
Οι συλλογές του μουσείου εκτίθενται σε τρία επίπεδα, σε μία έκταση 6000 τετραγωνικών μέτρων. Συνολικά εκτίθενται περίπου 6000 αντικείμενα από την προϊστορική περίοδο μέχρι το Μεσαίωνα.
Στο νέο μουσείο έχουν τοποθετηθεί και δεκαπέντε κέρινα ομοιώματα, μεταξύ αυτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β', του Ιουστινιανού, του Περσέα και του Τσάρου Σαμουήλ. Τα κέρινα αυτά ομοιώματα, που είναι σε φυσικό μέγεθος παραγγέλθηκαν στη Ρωσία. Στην είσοδο του μουσείου εκτίθεται αντίγραφο της μαρμάρινης σαρκοφάγου της Σιδώνας (γνωστή ως Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου), η οποία φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο Κωνσταντινούπολης.
Τα εγκαίνια του μουσείου πραγματοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και την υπουργό Πολιτισμού, Ελιζαμπέτα Κάντεσκα-Μίλεφσκα. Ο κ.Γκρούεφσκι, κατά την ομιλία του στη διάρκεια των εγκαινίων αναφέρθηκε στην ξεχωριστή, όπως τη χαρακτήρισε, σημασία που έχει για τη χώρα του το νέο αρχαιολογικό μουσείο.
"Όλα αυτά τα εκθέματα του νέου αρχαιολογικού μουσείου έχουν ανεκτίμητη αξία για τη χώρα μας και αντιπροσωπεύουν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία αποτελεί έκφραση των ιδιαίτερων παραδόσεων, της γνώσης και των αξιών των προηγούμενων γενεών σε αυτό τον τόπο. Κάτι τέτοιο μας επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης της κοινωνίας από την οποία μπορούν να αντλήσουν γνώση οι νέες γενιές. Η δική μας γενιά έχει σήμερα την τιμή να διατηρήσει κατάλληλα την κληρονομιά αυτή και να τη διαδώσει στον κόσμο, διότι ένα τέτοιο παρελθόν ανήκει σε όλο τον κόσμο", σημείωσε ο κ. Γκρούεφσκι.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του θα συνεχίσει να επενδύει στον πολιτισμό και πως το επόμενο βήμα στον τομέα αυτό θα είναι η λειτουργία, την ερχόμενη εβδομάδα, "μουσείου για τους Μακεδόνες πρόσφυγες από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα".
Πηγή: ΑΜΠΕ ΚΑΙ http://www.news.gr/
(φωτογραφία αρχείου)
 ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ ΚΑΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΥΡΩΤΙΚΑ ΑΓΧΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΑΠΝΕΟΥΝ ΑΦΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ. ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΨΕΥΔΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΕΙΝΑΙ ΣΛΑΒΟΙ-ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΤΣΑΡΟΣ ΣΑΜΟΥHΛ ΤΟΥ 10 ΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΘΑ ΗΤΑΝ ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΑΝ ΞΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.
 

Επιλυση της διαφορας για ΑΟΖ με κανονα την αρχη της Μεσης Γραμμης.

 Σε τυχόν συνυποσχετικό για επίλυση της διαφοράς οριοθέτησης Υφακοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης πρέπει να...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"