ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Σε βαθύ σκοτάδι

Σε βαθύ σκοτάδι
04.12.2014
Δραματικό τόνο έχουν οι διαπραγματεύσεις (μέσω e-mails) με την τρόικα, με αποτέλεσμα να λούζει κρύος ιδρώτας την κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου να επικρατεί μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις.
Η καθυστέρηση και η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκαλούν σοβαρές παρενέργειες και σε πολιτικό επίπεδο, είτε υπάρξει τελικά συμφωνία είτε όχι. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», μάλιστα, ο εκνευρισμός ήταν διάχυτος καθ΄ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στο κυβερνητικό επιτελείο, επηρεάζοντας και τη σύσκεψη, δίωρης διάρκειας, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Η Μέρκελ

Στην προσπάθεια να αποφευχθεί το αδιέξοδο έχει παίξει ρόλο, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, η Ανγκελα Μέρκελ. Αν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται ότι γέρνει υπέρ της σκληρής στάσης του ΔΝΤ, στην Αθήνα η κυβέρνηση εκτιμά ότι η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξει εκατέρωθεν άμβλυνση των αντιθέσεων και να επιτευχθεί συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι η διαπραγμάτευση έχει προσλάβει πολιτικό χαρακτήρα, δεδομένου μάλιστα ότι τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος έχουν προχωρήσει ήδη σε αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες. Ετσι δεν αποκλείεται στο τέλος η λύση να δοθεί με «πολιτική συμφωνία», εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου. Μια τέτοια συμφωνία ωστόσο ενδέχεται να περιέχει και άλλες (άγνωστες επί του παρόντος) δεσμεύσεις για τη χώρα.

Οποια κι αν είναι η εξέλιξη, το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας βαραίνει πάρα πολύ και η θέση της κυβέρνησης, όπως αναγνωρίζουν ακόμη και στελέχη της, έχει αποδυναμωθεί έτι περαιτέρω. Γι' αυτό και, όπως λέγεται, αν η τρόικα συνεχίσει να παραμένει αδιάλλακτη, η τελευταία επιλογή που έχει ο Αντώνης Σαμαράς είναι να προχωρήσει σε ρήξη και να προκηρύξει εκλογές. Ούτως ή άλλως με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν φαίνεται να συμπληρώνονται οι 180 και ως εκ τούτου οι κάλπες γίνονται μονόδρομος.

Παράταση (Μνημονίου) και...πέναλτι

Προς παράταση του ισχύοντος Μνημονίου οδεύει η χώρα μας, όπως εκτίμησε χθες αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν περιμένουμε η τρόικα να καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία με την Ελλάδα πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου».
Ο αξιωματούχος ανέφερε πως «είναι παραπάνω από προφανές ότι δεν υπάρχει χρόνος» για να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα ο έλεγχος της τρόικας, όμως αυτό πρέπει να γίνει εντός του Δεκεμβρίου. Πρόσθεσε δε ότι «ακόμα κι αν επιτευχθεί καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup, υπάρχει ανάγκη τεχνικής επέκτασης του τρέχοντος προγράμματος». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό χρειάζεται για να μη χαθούν τα 1,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην τελευταία δόση της ευρωζώνης. Η παράταση επιτρέπει επίσης στις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να αντλούν ρευστότητα με χαμηλότερο κόστος από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος, η χρονική διάρκεια της παράτασης του Μνημονίου «θα εξαρτηθεί από το πόσο θα προχωρήσει η αξιολόγηση» της τρόικας. Σε κάθε περίπτωση, το σχετικό αίτημα πρέπει να υποβληθεί από την Ελλάδα έως τις 15 Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα Κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης, τα οποία σταδιακά διακόπτουν από τα μέσα του μήνα τις συνεδριάσεις τους λόγω Χριστουγέννων.

Αυξάνοντας τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε συμφωνία τρόικας - Αθήνας τις επόμενες ημέρες, γιατί «σε αντίθετη περίπτωση, το ρίσκο είναι μεγάλο και δεν θα μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις για την Ελλάδα τη Δευτέρα».
Ωστόσο, ο προαναφερθείς αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε πως, αν δεν καταστεί εφικτό να ληφθούν αποφάσεις τη Δευτέρα, αυτό θα μπορούσε να γίνει σε νέες συνεδριάσεις στις 14-15 Δεκεμβρίου, «αδειάζοντας» τον κ. Ντάισελμπλουμ. Επιπλέον, είπε ότι το κλίμα για ένταξη της Ελλάδας σε πιστωτική γραμμή στήριξης είναι ευνοϊκό στην Ευρώπη, αλλά πολλά κράτη ζητούν να παραμείνει το ΔΝΤ, κάτι που έχει πλέον αποδεχθεί η ελληνική πλευρά.


Μ. Ροζάκος

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΑΥΤΑ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ. ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 6 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ. ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΠΛΗΡΕΣ. ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΟΤΙ 180 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"