ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Το σχέδιο Ντράγκι για τα ομόλογα

Το σχέδιο Ντράγκι για τα ομόλογα


Βρυξέλλες: του Θάνου Αθανασίου

Δεν θα γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος απευθείας νομισματικών μεταβιβάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα, σύμφωνα με κύκλους της ΕΚΤ.

Η λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση θα ανακοινωθεί σε δύο φάσεις καθώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, έχει καταλήξει τελικά σε παρασκηνιακή συμφωνία με τα περισσότερα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει σήμερα στις 14:30 ώρα Φρανκφούρτης ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, περί τα 50 δισ. ευρώ το μήνα για ένα χρόνο, αρχίζοντας τον Μάρτιο. Τα ομόλογα θα προέρχονται από κράτη μέλη με επαρκή αξιολόγηση ή συμφωνημένο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, και μπορεί να αντιστοιχούν σε ένα 10% του δημοσίου χρέους ανά κράτος μέλος.

Συνεπώς ο Μάριο Ντράγκι σήμερα δεν θα ανακοινώσει ξεκάθαρα αν τα ελληνικά ομόλογα θα είναι ή όχι μέσα στο πακέτο αγορών. Πηγή της ΕΚΤ έλεγε στο real.gr ότι στο τέλος θα ληφθεί μέριμνα για να είναι. Όπως συμβαίνει όμως σε αντίστοιχες περιπτώσεις η ΕΚΤ θα μπορούσε να πάρει τους τίτλους στο 80 ή 75% της ονομαστικής τους αξίας.

Στην πραγματικότητα η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται από το καταστατικό της να αποκτά τίτλους που ανήκουν στην κατηγορία των “σκουπιδιών” και ως εκ τούτου η απόφαση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν αλλάζει σε τίποτα τις εξελίξεις. Η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικούς τίτλους κανονικά και στο 100% ακόμα και αν οι εκλογές γίνονταν στο τέλος της τετραετίας.

“Το πρόγραμμα είναι απαραίτητο”

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ και της Κομισιόν σχολιάζοντας τις προθέσεις Ντράγκι προβλέπουν ότι “αυτό δεν θα είναι πρόβλημα” και πως στο τέλος “η Ελλάδα θα βρίσκεται σε κάποιου είδους πρόγραμμα”.

Η κόντρα με την Γερμανία

Στην Κομισιόν και την ΕΚΤ δεν θεωρούν ότι υπάρχει πραγματική κόντρα με την Άγκελα Μέρκελ για την ποσοτική χαλάρωση που θα προκύψει από το πρόγραμμα Outright Monetary Transactions που δεν είναι άλλωστε και η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται από την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ έχει εκ της Ευρωπαϊκής Συνθήκης αποστολή να διατηρεί τον πληθωρισμό κοντά και γύρω από το 2%.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι για χρόνια εκτός στόχων, πρόσφατα γύρισε σε αρνητικό έδαφος, ενώ επέστρεψε και η ύφεση. Η ποσοτική χαλάρωση σε συνδυασμό με ένα υγιή πληθωρισμό μπορεί να βοηθήσουν την ευρωζώνη να ανακάμψει αλλά αυτό δεν θα γίνει μόνο με το πρόγραμμα.

Όπως θα πει ο Μάριο Ντράγκι, η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν θα φέρει την ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν - σε πλήρη και απόλυτη συμφωνία με τον Κλάους Ρέγκλιγκ του ESM και το Βερολίνο.

Όσο για την Ελλάδα, θα μάθουμε στα μέσα Μαρτίου η αργότερα αν η χώρα θα μπορέσει να αντλήσει 16 δισ. από αυτή την πηγή συνοδεία προγράμματος. Το πρόγραμμα υποτίθεται πως είναι η εξασφάλιση της επιστροφής σε υγιή δημόσια οικονομικά και καλύτερες βαθμολογίες αξιόχρεου. Το άλλο που δεν θα γίνει γνωστό σήμερα είναι αν τελικά η ΕΚΤ θα κάνει τις αγορές απευθείας, ή μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Αν ο Μάριο Ντράγκι ερωτηθεί, θα αποκλείσει το κούρεμα του ελληνικού χρέους και θα ζητήσει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα - κάτι το οποίο ζητούσε και από την απερχόμενη κυβέρνηση αλλά δεν εισακούστηκε.

ΠΗΓΗ: REAL.GR

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΗΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟ. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΠΑΡΚΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΟΡΑΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ.

Επιλυση της διαφορας για ΑΟΖ με κανονα την αρχη της Μεσης Γραμμης.

 Σε τυχόν συνυποσχετικό για επίλυση της διαφοράς οριοθέτησης Υφακοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης πρέπει να...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"