ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΤ: Η Ελλάδα σε αναστολή για το πρόγραμμα Ντράγκι

ΕΚΤ: Η Ελλάδα σε αναστολή για το πρόγραμμα Ντράγκι


Σε αναστολή θέτει την ελληνική οικονομία η ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, καθώς αναφέρει ότι σε κάθε αξιολόγηση της τρόικας θα «παγώνει» η αγορά ελληνικών ομολόγων.

«Τίτλοι που δεν έχουν επιτύχει αξιολόγηση CQS3 δεν θα είναι επιλέξιμοι, εφόσον το ελάχιστο όριο πιστοληπτικής διαβάθμισης του ευρωσυστήματος δεν εφαρμόζεται με σκοπό την καταλληλότητα των εγγυήσεων. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων στο πλαίσιο των προγραμμάτων χρηματοδοτικής βοήθειας για ένα κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ, η επιλεξιμότητα θα αναστέλλεται και θα συνεχίζεται εκ νέου μόνο στην περίπτωση μίας θετικής έκβασης της αξιολόγησης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της ΕΚΤ.




Αναλυτικά το συγκεκριμένο κομμάτι της ανακοίνωσης της ΕΚΤ στα αγλλικά είναι ως εξής: «Securities that do not achieve the CQS3 rating will be eligible, as long as the Eurosystem’s minimum credit quality threshold is not applied for the purpose of their collateral eligibility. Moreover, during reviews in the context of financial assistance programmes for a euro area Member State, eligibility would be suspended and would resume only in the event of a positive outcome of the review».

Με αστερίσκους η Ελλάδα στο πρόγραμμα Ντράγκι

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 60 δισ. τον μήνα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 και ώσπου ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 2%, περιλαμβανομένων των χωρών σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά με επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας ανακοίνωσε σήμερα από τη Φρανκφούρτη ο Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, το ρίσκο της αγοράς ομολόγων των κρατών μελών θα το μοιραστεί σε ένα μικρό ποσοστό η ΕΚΤ με τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, οι οποίες όμως θα απορροφήσουν όλο το υπόλοιπο πιθανό ρίσκο.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος της ΕΚΤ για τον αν και κατά πόσο το πρόγραμμά που ανακοινώθηκε θα βοηθήσει την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, επεσήμανε τα εξής:

«Η νομισματική πολιτική δεν φέρνει από μόνη της την ανάπτυξη. Χρειάζεται πράξεις από τις κυβερνήσεις. Χρειάζεται φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή Χρειαζόμαστε πράξεις από τις κυβερνήσεις, όσο πιο γρήγορα εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψει η ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε πράξεις και από την Κομισιόν που πρέπει να παρακολουθεί τις κυβερνήσεις, αλλά και να εφαρμόσει το επενδυτικό πακέτο.»

ΠΗΓΗ: REAL

Επιλυση της διαφορας για ΑΟΖ με κανονα την αρχη της Μεσης Γραμμης.

 Σε τυχόν συνυποσχετικό για επίλυση της διαφοράς οριοθέτησης Υφακοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης πρέπει να...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"