ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΔΙΑΤΑΓΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ!

ΔΙΑΤΑΓΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ!

ΑΡΘΡΟ Μαρίνα Μάνη





Προς υποχώρηση η κυβέρνηση για τα σκληρά μέτρα αναφέρει η «Bild»
Για διαφαινόμενη υποχώρηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ώστε να υλοποιηθεί μια «μυστική λίστα» μέτρων τα οποία απέχουν μεν αρκετά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματός του, όμως μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για αποδέσμευση της εκκρεμούς δανειακής βοήθειας των 7,2 δισ. ευρώ, κάνει λόγο σε χθεσινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Σύμφωνα με την εφημερίδα αλλά και με βάση άλλες πληροφορίες, αναμένονται τα εξής: α) «πάγωμα» της αύξησης του κατώτατου μισθού και της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων τουλάχιστον έως τον Ιούνιο, β) μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων, γ) «φρενάρισμα» των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, δ) επιβολή ειδικού φόρου πολυτελείας για τις διανυκτερεύσεις σε ακριβά τουριστικά θέρετρα, σε αντιστάθμισμα για τη διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου για τον ΦΠΑ στα νησιά, ε) συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και διάθεση των εσόδων εν μέρει για την αποπληρωμή του χρέους και εν μέρει για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει τα αιτήματα των δανειστών, που είναι η διατήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, η αλλαγή του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι πιστωτές μας έχουν ζητήσει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 19%-21%, με απορρόφηση των υφιστάμενων συντελεστών 13% και 23% και τον καθορισμό ενός χαμηλού συντελεστή για τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, για τα φάρμακα και τα εμβόλια. Επίσης, επέμεναν στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, όπου εφαρμόζονται συντελεστές μειωμένοι κατά 30% σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
Στρατούλης: Καμία πεικοπή στις επικουρικές
Τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην πραγματοποιήσει την παραμικρή μείωση σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις επανέλαβε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης. Με αφορμή πληροφορίες ότι στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών τέθηκε θέμα μείωσης των υψηλών επικουρικών συντάξεων, ο κ. Στρατούλης ξεκαθάρισε ότι δεν συζητούνται ούτε μειώσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις ούτε «υψηλά» πλαφόν σε κύριες συντάξεις. Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός για τα ασφαλιστικά ζητήματα επισήμανε ότι ο λόγος που δεν κινούνται οι διαπραγματεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι δεν υπάρχουν τέτοιες συντάξεις και τέτοια πλαφόν. Αιτία, οι πέντε συνεχόμενες μεγάλες μειώσεις που σημειώθηκαν στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) τα τελευταία πέντε χρόνια των Μνημονίων, προκαλώντας περικοπές 40% έως 50%. Ειδικά για το σκέλος των επικουρικών συντάξεων ο κ. Στρατούλης υπογράμμισε ότι ο μέσος όρος τους ήταν 271 ευρώ το 2010, ενώ σήμερα είναι 194,72 ευρώ, που στην ουσία, αν αφαιρεθούν κρατήσεις φόρων και υπέρ Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), δεν υπερβαίνουν τα 170 ευρώ.
Αγωνία έως και τις 11 Μαΐου με υποχρεώσεις 3,683 δισ. € 
Υποχρεώσεις 3,683 δισ. ευρώ καλείται να καλύψει το Ελληνικό Δημόσιο έως την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου. Το μεγάλο πρόβλημα είναι όμως ότι την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 12 Μαΐου, πρέπει να αποπληρώσει δανειακή δόση 746.600.000 ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), χωρίς -όπως όλα δείχνουν- να έχει λάβει μέρος της εκκρεμούς δανειακής βοήθειας των 7,2 δισ. ευρώ.

Ακόμα κι αν η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με τους τεχνοκράτες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τη λίστα μεταρρυθμίσεων πριν από τις 11 Μαΐου, το επικείμενο Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το «ξεπάγωμα» της δανειακής βοήθειας, αλλά τα χρήματα δεν αναμένεται να φτάσουν την επόμενη κιόλας μέρα στα κρατικά ταμεία, καθώς θα απαιτηθεί και το πράσινο φως του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF). Γι' αυτό ορισμένοι θεωρούν ότι η πληρωμή ενδέχεται να γίνει με μικρή καθυστέρηση, θέτοντας προσωρινά την Ελλάδα σε καθεστώς «τεχνικής χρεοκοπίας» έναντι του ΔΝΤ. Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν πάντως ότι το ΔΝΤ θα λάβει εγκαίρως τα χρήματά του μετά το «σαφάρι» στα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων.
Από τα 3,683 δισ. ευρώ που πρέπει να βρει το κράτος έως τις 11 Μαΐου, τα 1,9 δισ. ευρώ αφορούν τους μισθούς και τις συντάξεις του Μαΐου, 200.000.000 ευρώ τόκους, 183.000.000 ευρώ τη συνδρομή της χώρας μας στο ΔΝΤ και 1,4 δισ. ευρώ την ανανέωση έντοκων γραμματίων που λήγουν στις 8 Μαΐου.
Αλ. Τσίπρας: Δεχόμαστε πιέσεις για απολύσεις και μειώσεις συντάξεων
Η συμφωνία δεν κλείνει διότι οι εταίροι ζητούν ακόμη μείωση συντάξεων, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και υφεσιακά μέτρα, όπως αύξηση του ΦΠΑ. Αυτή την απάντηση έδωσε ευθέως ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες αργά το βράδυ στον Ν. Χατζηνικολάου, στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Star.

Για πρώτη φορά μάλιστα ανέφερε δημοσίως ότι, εάν πιεστεί για συμφωνία που κινείται εκτός της εντολής που του έδωσε ο ελληνικός λαός, πάλι σε αυτόν θα προστρέξει, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί εκλογές αλλά δημοψήφισμα. Εξέφρασε πάντως την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία, καθώς ούτε οι εταίροι θέλουν τη ρήξη.
Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις κόκκινες γραμμές («αν ήθελα να κλείσω τη συμφωνία υπογράφοντας το e-mail Χαρδούβελη, θα το είχα κάνει» είπε), επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι είναι στο τραπέζι ο φόρος ανά διανυκτέρευση προκειμένου να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά.

Υψώνοντας τους τόνους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις ή κέντρα εξουσίας εντός και εκτός χώρας που εκβιάζουν την κυβέρνηση με την ταμειακή ασφυξία και «έστησαν παγίδα», ώστε να υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές. Ο πρωθυπουργός «φωτογράφισε» την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι προπαγανδίζει την «αριστερή παρένθεση».
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε το λάθος της κυβέρνησής του να δεχθεί προφορική δέσμευση των εταίρων ότι θα τηρηθεί η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και ότι θα διορθώσει τα όρια η ΕΚΤ αντί να επιμείνει σε γραπτή δέσμευση. «Μας παραπλάνησαν» είπε χαρακτηριστικά.

Οπως αναμενόταν, στήριξε τον υπουργό Οικονομικών και αρνήθηκε ότι μείωσε τις αρμοδιότητές του. Χαρακτήρισε τον Γιάνη Βαρουφάκη «πλεονέκτημα για τη χώρα, αφού δεν κάνει πίσω εύκολα και επιμένει στις απόψεις του». Τέλος, είπε ότι το αρνητικό κλίμα στο Eurogroup της Ρίγας «είναι μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού, διότι ήθελαν να έχουν απέναντί τους έναν... forget it και όχι έναν Βαρουφάκη».

Μαρίνα Μάνη

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"