ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Σενάρια για «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ

Μήνυμα στις αγορές

Σενάρια για «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι βρίσκεται στο στόχαστρο των Γερμανών
Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποδεχόταν μια απομείωση της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατεί, θα βοηθούσε την Αθήνα και θα καθησύχαζε τους επενδυτές που φοβούνται ότι θα υποστούν νέες ζημίες, αλλά μια τέτοια κίνηση συναντά σφοδρή αντίσταση στο εσωτερικό της, υποστηρίζει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Ελλάδα απέχει πολύ από το να εκπληρώσει τους όρους της δεύτερης δανειακής σύμβασης και παρ' ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κρατών-μελών της ευρωζώνης εκδηλώνουν όλο και περισσότερη ανυπομονησία, ταυτόχρονα ανησυχούν για τον κίνδυνο μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη να πυροδοτήσει κλιμάκωση των πιέσεων των αγορών στην Ισπανία και την Ιταλία και να κλιμακώσει την κρίση χρέους.

Εάν η ΕΚΤ αποφάσιζε να προχωρήσει εθελοντικά σε απομείωση (το λεγόμενο Official Sector Involvement, ή OSI), θα μείωνε το συνολικό ποσό του ελληνικού χρέους, ενώ θα άμβλυνε τις ανησυχίες των αγορών.

Όταν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας είχαν δεχθεί την απομείωση της αξίας των ομολόγων που διακρατούσαν (PSI) στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους νωρίτερα φέτος, η ΕΚΤ δεν είχε συμμετάσχει. Επενδυτές εκφράζουν ανησυχία πως το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε ενδεχόμενη νέα αναδιάρθρωση.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε στις 2 Αυγούστου ότι η τράπεζα ίσως προχωρήσει σε νέες αγορές κρατικών ομολόγων και ότι «θα απαντήσει στις ανησυχίες των ιδιωτών επενδυτών».

Αυτό θα είναι «καλό για την Ελλάδα και για τις παρεμβάσεις στις άλλες χώρες», ομόλογα των οποίων αγοράζει η τράπεζα, υποστήριξε οικονομολόγος της Deutsche Bank, ο Ζιλ Μεκ. «Εάν θέλεις να δείξεις στην αγορά ότι δεν θεωρείς εαυτόν ανώτερο και ταυτόχρονα δεν θέλεις να θέσεις σε κίνδυνο την δυνατότητα του ΕFSF, δέχεσαι την απομείωση (του χρέους) της Ελλάδας σε ένδειξη καλής θέλησης» πρόσθεσε ο οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας.

Στελέχη της ΕΚΤ απoρρίπτουν την ιδέα να υποστεί η τράπεζα ζημιές και να κατηγορηθεί για πολιτικό ρόλο και άμεσο επηρεασμό της νομισματικής πολιτικής. Αυτό ίσως οδηγήσει στην αναζήτηση πιο 'δημιουργικών' λύσεων, εκτιμά το Reuters.

Ένα σενάριο προβλέπει τα ευρωπαϊκά ταμεία να δώσουν εγγυήσεις στην ΕΚΤ για τις περαιτέρω αγορές κρατικών ομολόγων, να προσφέρουν δηλαδή ασφάλιστρα κινδύνου για το ενδεχόμενο ζημιών. Αυτό όμως θα έστρεφε την προσοχή στην πεπερασμένη 'δύναμη πυρός' των ταμείων και θα έθετε για άλλη μια φορά το ερώτημα εάν η Ευρώπη θα διαθέσει τεράστια ποσά για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Σύμφωνα με το Reuters, αντιμέτωποι με τα «φρικτά», όπως τα αποκάλεσε Eυρωπαίος αξιωματούχος, δεδομένα όσον αφορά την ελληνική οικονομία, οι διαμορφωτές πολιτικής στην ΕΕ εργάζονται για μια λύση «της ύστατης ευκαιρίας», προκειμένου να μειώσουν το χρέος και να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ. Ένα ακόμα σενάριο προβλέπει την απομείωση, ή «κούρεμα», άλλων 100 δισ. ευρώ.

Όμως η ΕΚΤ δεν έχει δεχθεί ποτέ απομείωση της αξίας ομολόγων που αποκτά παρεμβαίνοντας στην δευτερογενή αγορά.

Η ΕΚΤ έχει δαπανήσει περίπου 38 δισ. ευρώ για να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ. Ελληνικά ομόλογα διακρατούν και κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών της Ένωσης. Δεν είναι ακριβώς γνωστό το ποσό, αλλά εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 12 δισ. ευρώ.

Πηγή της ΕΚΤ ανέφερε ότι το να αποδεχθεί το «κούρεμα», θα σήμαινε πως η τράπεζα θα υφίστατο «απώλεια αξιοπιστίας», ενώ πρώην οικονομολόγος της που έχει μεταπηδήσει σε ιδιωτική τράπεζα επισήμανε ότι θα δεχόταν επικρίσεις ότι δρα «για λογαριασμό κυβερνήσεων».

Πάντως ήδη η ΕΚΤ έχει διανύσει κάποια απόσταση, αφού το Φεβρουάριο συμφώνησε να μην εισπράξει τα κέρδη της από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων, 5 δισ. ευρώ. Αυτό που ανησυχεί ωστόσο τα στελέχη της και Ευρωπαίους πολιτικούς είναι ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα «προηγούμενο», ειδικά καθώς η ΕΚΤ εικάζεται πως θα προβεί σε μεγάλες αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.

Εάν συμβεί ένα «κούρεμα», αυτό θα επιχειρηθεί να «κρυφτεί» με διάφορα λογιστικά τεχνάσματα, εκτίμησε Αμερικανίδα οικονομολόγος, η Άννα Γκίλπερν, σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών.

πηγη:Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το σχολιο μου: Φωναζω εδω και καιρο για την αναγκαιοτητα κουρεματος τοσο των ομολογων της Εκτ οσο και του επισημου χρεους της χώρας κατα 50% γιατι αλλιως το δημόσιο χρέος δεν προκειται να καταστει βιωσιμο.
Αντε να δουμε ποτε θα το καταλαβουν.

Επιλυση της διαφορας για ΑΟΖ με κανονα την αρχη της Μεσης Γραμμης.

 Σε τυχόν συνυποσχετικό για επίλυση της διαφοράς οριοθέτησης Υφακοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης πρέπει να...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"