ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Ρουμελιώτης: Η κυβέρνηση Παπανδρέου αρνήθηκε «κούρεμα»

Ρουμελιώτης: Η κυβέρνηση Παπανδρέου αρνήθηκε «κούρεμα»

«Με την αντιπαράθεση ΔΝΤ – Κομισιόν ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, αποδεικνύεται ότι έγιναν τεράστια λάθη» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.


Έντονα επικριτικός για τη στάση της Ευρώπης, αλλά και της κυβέρνησης Παπανδρέου, αναφορικά με το πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (2010-2012), εμφανίστηκε του ΣΚΑΪ ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
«Ήταν μια πρωτόγνωρη τότε η κατάσταση, ήταν απροετοίμαστη η κυβέρνηση και η Ευρωζώνη υπήρχαν τεράστια πολιτικά προβλήματα για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους. Καθυστέρησαν απίστευτα οι Ευρωπαίοι να πάρουν απόφαση, αλλά και εμείς δεν δείξαμε τον καλύτερο εαυτό μας, δεν διεκδικήσαμε την απομείωση του ελληνικού χρέους» υπογράμμισε.
Ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε ότι το Ταμείο αντιμετώπισε ένα δίλημμα: Είτε δεν θα χρηματοδοτούσε το ελληνικό πρόγραμμα ή θα άλλαζε το καταστατικό για να διευρύνει τους όρους και τα κριτήρια βοήθειας. «Επέλεξε το δεύτερο, γιατί το συστημικό ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να είναι πολύ σοβαρό» σημείωσε.
Όπως τόνισε, η ΕΕ θέλει να καλύψει τα δικά της σφάλματα και δεν έχει τη γενναιότητα να αποδεχθεί όσα αυταπόδεικτα λεει το Ταμείο.
Σημείωσε ότι με την αντιπαράθεση ΔΝΤ – Κομισιόν ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, καθώς αποδεικνύεται ότι έγιναν τεράστια λάθη, όπως διαφαίνεται και από τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιστημόνων και ΜΜΕ.
«Η ελληνική πλευρά πρέπει να πραγματοποιήσει πρωτογενές πλεόνασμα έως το τέλος του χρέους και μετά να διεκδικήσει αναδιάρθρωση του χρέους που οι Ευρωπαίοι δεν νομίζω ότι μπορούν να την αποφύγουν. Όσο γρηγορότερα γίνει το νέο ‘κούρεμα’ τόσο το καλύτερο για την ελληνική οικονομία. Αμφιβάλω αν θα δοθούν άλλα λεφτά στην Ελλάδα» επισήμανε.
Εξήγησε ότι η έκθεση του Ταμείου αποτελεί καταστατική δέσμευση, και πραγματοποιείται ανά τριετία προκειμένου να αξιολογούνται τα προγράμματα χρηματοδότησης σε διάφορες χώρες.
«Τρία χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ κατήρτισαν την έκθεση για να δουν τι δεν πήγε καλά. Μέσα από αυτή την έκθεση ασκείται κριτική στο ίδιο το Ταμείο, τους Ευρωπαίους, και στην κυβέρνηση Παπανδρέου» τόνισε.
www.skai.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΟΤΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ. Ο ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΛΕΕΙ ΣΑΦΩΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΟΥ. ΤΑ ΕΙΠΑ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΑ. ΜΙΛΗΣΑ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ. ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ ΤΗΣ ΑΝΟΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ...

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011:
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ<< Μετά από όλα αυτά φτάσαμε στην περίοδο του Απριλίου 2010 και της επαπειλούμενης στάσης πληρωμών με τις κούφιες απειλές του κυριου Παπανδρέου, ότι θα προσφύγει στο ΔΝΤ, αν δεν βοηθήσει η Ευρώπη, οι οποίες γύρισαν όλες εις βάρος της χώρας μας. Προχώρησε  λοιπόν στην συμφωνία της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης, που δημιουργήθηκε τότε με την συμμετοχή του ΔΝΤ και της ΕΕ χωρίς να διαπραγματευτεί κατ ελάχιστον την συνταγή επίλυσης της κρίσης, που μας πρότειναν. Γνώριζε, ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους ήταν προς ευρωπαϊκές τράπεζες και πως αν χρεοκοπούσαμε η κρίση θα έπληττε και αυτές με τεράστιες ζημίες και όμως δεν το χρησιμοποίησε ως μέσο διαπραγμάτευσης καλύτερων όρων με τους δανειστές του μηχανισμού ,όπως η Γερμανία, της οποίας τράπεζες ήταν εκτεθειμένες στο ελληνικό
                                                 
δημόσιο χρέος. Επίσης δεν χρησιμοποίησε διπλωματικά ως μέσο πίεσης την δυνατότητα προσφυγής σε δανεισμό από άλλες πηγές, που δεν ήθελε η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως η Κίνα και η Ρωσία. Δυστυχώς σήμερα βλέπουμε, να αγοράζει ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, η Κίνα, γεγονός που αποδεικνύει, ότι υπήρχε η βούληση απο την μεριά των Κινέζων και τα απαραίτητα κεφάλαια, για να παρέμβουν στην κρίση χρέους της ευρώζωνης, αλλά δεν υπήρχε το αντίστοιχο θάρρος από ελληνικής πλευράς, η οποία στην πρώτη αντίδραση των αγορών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έθαψε αυτή την προοπτική. Αλήθεια, τι έπαθε σήμερα η Πορτογαλία, που καταφεύγει σε δανεισμό και απο την Κίνα; Δυστυχώς δεν τολμήσαμε, ούτε ως διαπραγματευτικό όπλο, να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την δυνατότητα, την οποία σπεύσαμε, να διαψεύσουμε κατά τη περίοδο πριν την κατάρτιση της συμφωνίας του μνημονίου. Έτσι καταλήξαμε στην αποδοχή χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση μιας συνταγής οικονομικής,  που από τότε δημόσια τόνιζα, ότι είναι αδιέξοδη και αναποτελεσματική και θα οδηγήσει σε φαύλο κύκλο χρεών και ύφεσης την αγορά, αφού τα έσοδα δεν θα βελτιωθούν και θα παρουσιάζουν υστέρηση συνεχώς, ακριβώς λόγω της ύφεσης, που θα προκαλούσε η εφαρμογή της.>> 
 OΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΤΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011 ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΗΤΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΕΣ


εισηγηση στο προσυνεδριο της δημοκρατικης συμμαχιας του ...

 ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΤΗΣ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ :


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 20/11/2012 ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2011

ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ

 
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ

 

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2013 ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;   

ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

 

Επιλυση της διαφορας για ΑΟΖ με κανονα την αρχη της Μεσης Γραμμης.

 Σε τυχόν συνυποσχετικό για επίλυση της διαφοράς οριοθέτησης Υφακοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης πρέπει να...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"