ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

10 λάθη της τρόικας και 3+1 αντιφάσεις της Κομισιόν

10 λάθη της τρόικας και 3+1 αντιφάσεις της Κομισιόν στο σχεδιασμό της «διάσωσης»


Των ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ - ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ
Μανουέλ Μπαρόζο
* Η τρόικα μιλάει στην τελευταία της έκθεση για λαμπρές προοπτικές ανάπτυξης και τις στηρίζει στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, στην αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες και στην άνοδο του Χρηματιστηρίου * * Ομως ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, οι καταθέσεις δεν αυξάνονται (έπεσαν τον Ιούνιο), ενώ το Χρηματιστήριο προσπαθεί να ανακάμψει από την απότομη πτώση Μαΐου-Ιουνίου και βρίσκεται στα ίδια επίπεδα που ήταν και στις αρχές του 2013.
ΣΤΗΝ πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία επιχειρείται να τεκμηριωθεί η πρόβλεψη για την επικείμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2014 (κατά 0,6%) στη «σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος της χώρας». Οπως αναφέρεται στην έκθεση, «συγκυριακοί και χρηματοπιστωτικοί δείκτες της αγοράς δείχνουν τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάκαμψης της Ελλάδας. Στο τέλος Ιουνίου ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ESI) για την Ελλάδα αυξήθηκε σε ένα επίπεδο κοντά στον μακροχρόνιο μέσον όρο του, υποδηλώνοντας λαμπρές προοπτικές ανάπτυξης, και οι καταθέσεις επέστρεψαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα... αν και αυτή η τάση διακόπηκε προσωρινά εξαιτίας των εξελίξεων στην Κύπρο και την πολιτική αβεβαιότητα που προέκυψε πριν τον κυβερνητικό ανασχηματισμό τον Ιούνιο».
Πρόκειται για μια πολύ βιαστική και πρόχειρη ανάγνωση των τάσεων που διαμορφώνουν την ψυχολογία της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, στην οποία αποδίδει η έκθεση τόσο μεγάλη σημασία προκειμένου να προβλέψει τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας. Οχι γιατί η ελληνική οικονομία έχει πάψει να λειτουργεί τόσο σαν μια οικονομία ελεύθερης αγοράς (από την πρέσα του διευθυντηρίου της τρόικας περνάνε όλα πλέον), αλλά γιατί η ψυχολογία και το οικονομικό κλίμα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, είτε εξαιτίας των αποφάσεων και μέτρων της οικονομικής πολιτικής είτε εξαιτίας των διακυμάνσεων που προκαλεί η διεθνής οικονομική κρίση.
Ετσι, προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως τη βελτίωση του δείκτη Οικονομικού Κλίματος από τα μέσα του 2012 και ύστερα η τρόικα δεν την αποδίδει στην εξάλειψη δύο πολύ βασικών αρνητικών παραγόντων, όπως ήταν ο άμεσος κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και η πολιτική παραλυσία που απειλούσε την οικονομία στην περίπτωση μετεκλογικής ακυβερνησίας, αλλά τη συνδέει με ένα θετικό παράγοντα, όπως είναι η πίστη στην επερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας.
Ομως, όλοι γνωρίζουμε πως τέτοιοι αυτοματισμοί δεν υφίστανται στην οικονομία και πως τα πράγματα δεν είναι μόνο μαύρο ή άσπρο.
* Απόδειξη το γεγονός ότι ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος επιδεινώθηκε τόσο τον Ιούνιο (αυτό πώς και διέφυγε της Ε.Ε.;) όσο και τον Ιούλιο (για τον οποίο ήταν επίσης ενήμερη).
** Σαν να μην έφτανε αυτό, ανεκόπη η τάση επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες. Ενώ από το τέλος 2009 ώς τον Ιούνιο 2012 οι ελληνικές τράπεζες είχαν απολέσει 87 δισ. καταθέσεων και το αμέσως επόμενο διάστημα ώς τους Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2013 ανακτήθηκαν 13 δισ. καταθέσεων, έκτοτε σταμάτησε η αυξητική ροή. Οι καταθέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών από 164,079 δισ. ευρώ τον Μάρτιο υποχώρησαν στα 162,286 δισ. τον Απρίλιο, αυξήθηκαν στα 163,39 δισ. τον Μάιο, για να υποχωρήσουν πάλι στα 162,651 δισ. τον Ιούνιο. Δηλαδή, φέτος δεν σημειώνεται πια σημαντική αύξηση καταθέσεων, δεδομένου ότι οι καταθέσεις ήταν 161,451 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012.
Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην κυπριακή κρίση, αλλά κυρίως στην επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, που αναγκάζονται να σηκώνουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες για να ζήσουν.
** Αν στους δείκτες αυτούς προσθέσουμε την κάμψη του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά 21% από τη μέγιστη φετινή τιμή, τις 1.152 μονάδες στις 900 μονάδες (κλείσιμο περασμένης Πέμπτης), τότε ο δείκτης παραμένει στα ίδια επίπεδα που ήταν στις αρχές του 2013.
** Τέλος, παρατηρείται ανακοπή της πτώσης της απόδοσης των 10ετών ομολόγων, η οποία (απόδοση) παραμένει γύρω στο 10%.
Καταλήγοντας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκεφθούμε ποιους συγκυριακούς και χρηματοπιστωτικούς δείκτες θεωρεί η Κομισιόν ως βάση των προβλέψεών της για την επικείμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Το να προβάλλουμε τα αυξημένα τουριστικά έσοδα του Μαΐου ως βατήρα της ανάκαμψης σημαίνει ότι αγνοούμε την πραγματικότητα της λοιπής οικονομίας, τη συμπεριφορά της οποίας καθορίζει τόσο η ύφεση στην Ευρώπη όσο, κυρίως, τα νέα μέτρα λιτότητας που πλήττουν ήδη το διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα (μειώσεις μισθών, φοροκαταιγίδα με ΦΑΠ κ.λπ., απολύσεις σε Δημόσιο και απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, πλειστηριασμοί ακινήτων και κατασχέσεις καταθέσεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια).
Αυτή η πραγματικότητα είναι όλη μπροστά μας και μόλις τώρα αρχίζει να καταγράφεται στους δείκτες Οικονομικού Κλίματος. Αλλά φαίνεται πως η Κομισιόν θεωρεί τον καλλωπισμό της ψυχολογίας των Ελλήνων αρκετό για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΤΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"