ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΈΡΕΥΝΑ «Κ»: Τα… «ελληνικά χωριά» της Βουλγαρίας

ΈΡΕΥΝΑ «Κ»: Τα… «ελληνικά χωριά» της Βουλγαρίας (φωτό)

Δημοσιεύθηκε στις

Kentriki2
Αποστολή: Βαγγέλης Στολάκης
Μεσημέρι Κυριακής 29ης Δεκεμβρίου και η εικόνα στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα δεν μαρτυρά πως λίγες ημέρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς, ένα ολόκληρο… ελληνικό χωριό θα περνούσε τα σύνορα για να αλλάξει το χρόνο στη Βουλγαρία. Αντιθέτως μάλιστα! Η συγκεκριμένη Κυριακή είναι συνηθισμένη, με τα καταστήματα στη γειτονική χώρα να λειτουργούν κανονικά και τους Έλληνες να την επισκέπτονται είτε για να ψωνίσουν τα απαραίτητα της εβδομάδας που ξεκινά, είτε για να γευματίσουν οικονομικά σε κάποιο εστιατόριο, είτε για να δουν συγγενικά τους πρόσωπα που λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα… τα μάζεψαν κι έφυγαν. Γιατί στις βουλγάρικες περιοχές κοντά στον μεθοριακό σταθμό «Κουλάτα-Προμαχώνα» δεν συναντά κανείς μόνο επιχειρηματίες, εργαζόμενους και… τζογαδόρους αλλά και συνταξιούχους που μετανάστευσαν και σήμερα, όπως αναφέρουν στην «Κ»…, «ζουν σαν βασιλιάδες».
Το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή είναι έντονο από τη στιγμή που κάποιος θα περάσει τα σύνορα. Ο Βούλγαρος αστυνομικός σε σπαστά ελληνικά υποδέχεται τους εκδρομείς και ελέγχει ταυτότητες, διαβατήρια και τις πράσινες κάρτες των οχημάτων. Λίγα μέτρα παρακάτω στα δεξιά ξεπροβάλλει το πρώτο κατάστημα Ελλήνων, για να ακολουθήσουν και άλλα που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας και του αυτοκινήτου, όσο πλησιάζουμε τις πρώτες βουλγαρικές πόλεις που απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Ελλάδα.
 Τόποι… επενδύσεων
Πετρίτσι, Μέλνικ, Σαντάνσκι και Μπλακόεβγκραντ άλλωστε είναι ορισμένες από τις περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια τείνουν να γίνουν οι… «ελληνικές» πόλεις της Βουλγαρίας, εξαιτίας της έντονης επιχειρηματικής και όχι μόνο δραστηριότητας που επιδεικνύουν κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με τους ίδιους το φιλόξενο φορολογικό περιβάλλον, η σταθερότητα των νόμων, η απουσία γραφειοκρατίας, οι υψηλοί μισθοί-συγκριτικά με την Ελλάδα του μνημονίου- σε συνδυασμό με τη «φθηνή ζωή» είναι οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους περιοχές της γειτονικής χώρας «γεμίζουν» με Έλληνες. Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία βρίσκεται στην 51η θέση ανάμεσα σε 183 χώρες με βάση την ευκολία στο επιχειρείν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα και την International Finance Corp. Η Ελλάδα έχασε πέρυσι 12 θέσεις στην κατάταξη, για να βρεθεί στην 109η.
Όπως αναφέρει στην «Κ» η επιχειρηματίας, Αναστασία Δρογούδη που εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη και τα τελευταία δυόμιση χρόνια δραστηριοποιείται στη Σόφια στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων «η ζωή στη Βουλγαρία κοστίζει ακριβώς το μισό από ό,τι στην Ελλάδα. Για παράδειγμα με ένα λέβα, δηλαδή 0,50 ευρώ αγοράζω ενάμιση λίτρο αναψυκτικό, όταν η ίδια ποσότητα στην Ελλάδα κοστίζει τουλάχιστον δυο ευρώ». «Σίγουρα οι Έλληνες επιχειρηματίες βοηθούν και στη μείωση της ανεργίας στη Βουλγαρία. Στη Σόφια τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως δεν ξεπερνά το 7,5%» λέει. Τον… «φορολογικό» αυτό παράδεισο όμως δεν έχουν ανακαλύψει μόνο οι Έλληνες αφού στη γειτονική χώρα επενδύσεις εκατομμυρίων τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει Κινέζοι, Ρώσοι και Γερμανοί. «Με το που ανοίγεις την επιχείρησή σου αποκτάς όλα τα δικαιώματα της Βουλγάρικης Δημοκρατίας» συμπληρώνει η κ. Δρογούδη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται κατά καιρούς στη δημοσιότητα οι Έλληνες αποτελούν τον τρίτο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη χώρα, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως επισημαίνει η κ. Δρογούδη «μόνο στην πρωτεύουσα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου δραστηριοποιούνται περίπου 8.500 Έλληνες, μεταξύ αυτών και ισχυροί κολοσσοί όπως είναι η Coca Cola». Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Βασίλ Βάλτσεφ μιλώντας στην «Κ» τον περασμένο Νοέμβρη είχε υποστηρίξει πως αυτή την περίοδο δραστηριοποιούνται στη χώρα του 300 μεγάλες επιχειρήσεις και χιλιάδες μικρές και μεσαίες. Ο ίδιος έκανε επίσης λόγο για ευέλικτη νομοθεσία που επιτρέπει το επιχειρείν.
Kentriki1
 Από «ζητιάνοι»… βασιλιάδες
Βέβαια εκτός από τους Έλληνες που επισκέπτονται τις κοντινές βουλγαρικές πόλεις για ψώνια και εργασία υπάρχουν και εκείνοι που αποφάσισαν να μεταναστεύσουν. «Στην αρχή ήρθα στο Πετρίτσι για να κάνω τα δόντια μου. Μια επέμβαση στις Σέρρες κόστιζε περίπου τρεις χιλιάδες ευρώ ενώ εδώ την έκανα μόλις με εξακόσια ευρώ. Στη συνέχεια πηγαινοερχόμουν για ψώνια, μέχρι που πήρα την απόφαση να μεταναστεύσω. Είναι η δεύτερη φορά. Στα 20 πήγα στη Γερμανία για δουλειά. Γύρισα στην Ελλάδα, αλλά η σύνταξή μου τώρα ανέρχεται μόλις σε 530 ευρώ. Στην Ελλάδα θα ήμουν ζητιάνος, εδώ ζω σαν βασιλιάς» σχολιάζει στην «Κ» ο Κ. Μ., 67 ετών ο οποίος, όπως μας αναφέρει «προσπαθεί να φέρει και το γιο του με την οικογένειά του στη Βουλγαρία για να ζήσουν όλοι μαζί».
Φορολογικός παράγοντας
Μιλώντας στην «Κ» ο επιχειρηματίας Παύλος Πεζιρκιάδης, ο οποίος δραστηριοποιείται για αρκετές δεκαετίες στο χώρο της θέρμανσης και πριν από τέσσερα χρόνια αποφάσισε να μεταφέρει στην έδρα της επιχείρησής του από το Κιλκίς στο Πετρίτσι υπογραμμίζει ότι το κίνητρο της επιλογής του ήταν ο φορολογικός παράγοντας. «Πέρσι η επιχείρησή του έκανε τζίρο 1,3 εκ. ευρώ και από αυτά φορολογήθηκα στη Βουλγαρία, δυο χιλιάδες λέβα, δηλαδή χίλια ευρώ. Στην Ελλάδα την τελευταία χρονιά πλήρωσα στην εφορία 340.000 ευρώ» αναφέρει. Συμπληρώνει μάλιστα ότι εξαιτίας των χαμηλών φορολογικών συντελεστών έχει τη δυνατότητα να «ρίξει» τις τιμές του. «Οι πελάτες μου είναι κατά 90% Έλληνες. Έφυγα από το Κιλκίς γιατί δεν μπορούσα να ζήσω. Ό,τι έβγαζα μου το έπαιρνε το κράτος» λέει και τονίζει πως στο Πετρίτσι ανοίγουν κατά μέσο όρο 40 επιχειρήσεις την ημέρα. Ο ίδιος όπως λέει πηγαινοέρχεται μαζί με το γιο του στην Ελλάδα καθημερινά και την περίοδο που «πέφτει πολλή δουλειά» νοικιάζει σπίτι στη Βουλγαρία. Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα λέει ότι «οι Βούλγαροι θέλουν να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν από τους Έλληνες. Για το λόγο αυτό υπάρχουν άλλες τιμές για τους Έλληνες». Υπογραμμίζει επίσης πως στην επιχείρησή του απασχολεί αποκλειστικά Έλληνες υπαλλήλους.
Συνεχίζοντας την πορεία μας προς το Μέλνικ, γνωστό και ως «Μετέωρα της Βουλγαρίας» και ξακουστό για τα περίφημα κρασιά του, σε απόσταση μόλις 12 χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, συναντάμε δεκάδες ελληνικά καταστήματα. Αρκετά ήταν επίσης και τα αυτοκίνητα με τις ελληνικές πινακίδες στο απέναντι ρεύμα που είχαν πάρει το δρόμο της επιστροφής. Φαίνεται ότι τα ψώνια για το γιορτινό τραπέζι είχαν ολοκληρωθεί. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα και αυτοί που προτίμησαν να… φουλάρουν το αυτοκίνητό τους σε κάποιο από τα πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων που βρίσκονται δεξιά και αριστερά της κεντρικής οδικής αρτηρίας αφού η τιμή του λίτρου για τη βενζίνη 95 οκτανίων δεν ξεπερνά το 1,30 ευρώ. Φτάνοντας στον προορισμό μας, στην κεντρική μπουτίκ κρασιών ο καταστηματάρχης αν και Βούλγαρος μας εξυπηρετεί σε άπταιστα ελληνικά. «Μάθαμε τη γλώσσα αφού καθημερινά συναναστρεφόμαστε με πολλούς Έλληνες πελάτες που έχουμε» αναφέρει στην «Κ». Σημειώνεται πως πλέον στη Βουλγαρία, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι όμως της Ευρωζώνης, οι συναλλαγές Ελλήνων- Βουλγάρων γίνονται σε ευρώ και δεν απαιτείται το συνάλλαγμα προκειμένου να πραγματοποιηθεί κάποιου είδους συναλλαγή.
photo 2-1 
«Ζώνες μηδενικής φορολογίας»
Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας αναφέρει πως «ένας επιχειρηματίας έχει σκοπό το κέρδος. Για το λόγο αυτό δεν συμφέρει κάποιον να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, με το αφιλόξενο φορολογικό περιβάλλον και τους νόμους που αλλάζουν από τη μια ημέρα στην άλλη. Στη Βουλγαρία με εκατό ευρώ μπορείς να δημιουργήσεις τη δική σου επιχείρηση και με φορολογία μόλις 10%». Τονίζει επίσης πως βάσει της τελευταίας απογραφής συγκριτικά με αυτή του 2001 ο πληθυσμός του νομού Σερρών έχει μειωθεί κατά 20.000 ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν μπει περίπου χίλια «λουκέτα» στην περιοχή. Ο κ. Μέγκλας εκτιμά επίσης πως τα χαμηλά ποσοστά όσων ασχολούνται με τη μεταποίηση στις Σέρρες- μόλις το 14%- οφείλονται στο γεγονός ότι πολλές βιοτεχνίες βρίσκονται εκτός συνόρων, ενώ δεν είναι λίγοι οι Σερραίοι που πηγαινοέρχονται καθημερινά προκειμένου να εργαστούν στις εκεί βιοτεχνίες. Θεωρεί μάλιστα πως το φαινόμενο θα γιγαντωθεί σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, όπως είναι η καθιέρωση μηδενικών φορολογικών ζωνών.
 «Μισθοί άνω του χιλιάρικου» 
Τη γειτονική Βουλγαρία όμως επιλέγουν εκτός από τους Σερραίους και αρκετοί κάτοικοι της Δράμας και του Κιλκίς. Σύμφωνα με τον Γιώργο Σαυρίδη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δράμας «αρκετές γυναίκες περνάνε τα σύνορα για να δουλέψουν στις βιοτεχνίες Ελλήνων στη Βουλγαρία και πιο συγκεκριμένα του Γκότσε Ντέλτσεφ. Μένουν εκεί και επιστρέφουν τα Σαββατοκύριακα. Οι άνδρες δραστηριοποιούνται κυρίως στις μεταφορές και την οικοδομή. Ενώ στην Ελλάδα οι κατασκευές βρίσκονται στα τάρταρα, η γειτονική χώρα επιδεικνύει σημαντική οικοδομική δραστηριότητα». Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας μάλιστα κάνει λόγο για μισθούς που ξεκινούν από 1000 ευρώ και μπορούν να αγγίξουν τα 1500 ευρώ. Ο ίδιος συμπληρώνει επίσης ότι και οι αγρότες επιλέγουν τα χωράφια… Βουλγαρίας, είτε αγοράζοντάς τα, είτε ενοικιάζοντάς τα, προκειμένου να καλλιεργήσουν… πατάτες Νευροκοπίου.
photo 3
Πρωτοχρονιά εκτός συνόρων
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον επικεφαλής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Σμόλιαν της βουλγαρικής συνοριακής αστυνομίας, Μπόικο Μποζκόφ, το διήμερο 31.12 και 01.01 περισσότερα από 39.500 άτομα και 13.000 αυτοκίνητα πέρασαν από τα σημεία ελέγχου της συνοριακή διόδου. Όπως υποστήριξε ο ίδιος η κίνηση των οχημάτων ήταν χωρίς να σχηματιστούν ουρές αυτοκινήτων. Πιο συγκεκριμένα περισσότερα από 20.000 άτομα πέρασαν στη Βουλγαρία για το νέο έτος και αντίστοιχα πάνω από 19.500 ήλθαν στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: http://www.karfitsa.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ Η ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ. ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ; ΜΕ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ; ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΣΑΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΦΥΓΕΙ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΜΥΘΟΥΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ...

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"